TÉMA

Federální vláda

30 let zpět: Poslední jednání československé vlády

Krátce před Vánocemi 1992 se naposledy sešla k jednání československá vláda. Šlo o poslední federální vládu, jež existovala od 2. července téhož roku a již vedl Jan Stráský. Na úskalí, která členové vlády museli řešit, po jednání zavzpomínali před novináři.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 12. 2022|

30 let zpět: Panovaly obavy z dopadu dělení státu na splácení zahraničních pohledávek

Rozpadu Československa se podle prvního náměstka federálního ministra zahraničního obchodu mohli pokusit zneužít někteří zahraniční dlužníci při jednání o splácení pohledávek. I to mohlo být jedním z důvodů, proč Česká republika chtěla převzít veškeré zahraniční pohledávky zanikající federace. A získané prostředky pak rozdělit mezi obě nástupnické republiky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
13. 10. 2022|

30 let zpět: Otázka společné obrany

Federální ministr obrany Imrich Andrejčák se vyslovil pro existenci společné armády i během přechodného období po rozpadu federace. Tím by podle něj byla zajištěna obrana obou nástupnických republik mezi rozpadem federace a vznikem národních armád. Jednoznačně proti ovšem byla ODS, včetně českého premiéra Václava Klause. A podobně se posléze vyjádřil i slovenský premiér Vladimír Mečiar.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
16. 9. 2022|

30 let zpět: Možné způsoby zániku federace

V souladu se svým programovým prohlášením se federální vláda zavázala připravit podmínky pro fungování dvou svrchovaných států s mezinárodní právní subjektivitou. Federálnímu shromáždění předložila návrh ústavního zákona o způsobu zániku federace, který předpokládal čtyři varianty rozpadu společného státu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
9. 9. 2022|

30 let zpět: Prezident Havel přijal návrh na sestavení nové federální vlády

Designovaný předseda federální vlády Jan Stráský informoval prezidenta Václava Havla o návrhu složení svého kabinetu. Prezident se poté na tiskové konferenci vyjádřil k obecně panujícímu názoru, „že obě koaliční strany ODS a HZDS do federální vlády posílají druhou garnituru, zatímco tu první nechávají ve vládách republikových“.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
1. 7. 2022|

Nová mutace koronaviru, masivní festivaly a nedostatečné očkování. Indii zasáhla druhá vlna s nebývalou razancí

Šíření nákazy koronavirem se v Indii od počátku pandemie dělo poněkud odlišně od dalších států. V zemi bylo nejdříve málo případů a byla premiantem světa, aby se posléze dostala na přední příčky žebříčků nakažených. Jen o pár měsíců později se ale situace výrazně zlepšila. V dubnu 2021 už ovšem počty nakažených opět dosahují astronomických výšin a vědci se tak ptají, co za podivným vývojem v zemi stojí.
15. 4. 2021|

30 let zpět: Další závažný krok ekonomické reformy

Federální vláda rozhodla o devalvaci československé koruny vůči zahraničním měnám. Hlavním cílem tohoto opatření bylo nastolit rovnováhu nabídky a poptávky po tvrdých měnách a umožnit podnikatelským subjektům volný přístup k devizovým prostředkům.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
27. 12. 2020|

30 let zpět: Jak prominenti KSČ přicházeli k majetku

Jaké prostředky získávala v 70. a 80. letech KSČ na státních dotacích? Komu připadlo na tisíc pražských nemovitostí, které byly ve stejném období rozprodány ze státního majetku? Poslechněte si zjištění, ke kterým po sametové revoluci dospělo federální ministerstvo kontroly.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
28. 8. 2020|

30 let zpět: Pohonné hmoty budou zdražovat

Zástupci vlády Vladimír Dlouhý a Václav Klaus informovali občany prostřednictvím Deníku ČST o nepopulárních opatřeních, které federální kabinet přijal v reakci na omezení dodávek sovětské ropy do Československa. Jedním z důsledků byl i růst cen pohonných hmot. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
17. 7. 2020|

30 let zpět: Není ropa

V polovině června 1990 se Československo potýkalo s důsledky omezení dodávek ropy ze Sovětského svazu. Nejeden motorista se rozhodl na léto pohonnými hmotami předzásobit a u čerpacích stanic po celé republice se tak začaly tvořit mnohahodinové kolony.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
16. 7. 2020|

30 let zpět: Vystřídá vás vláda nová, vzešlá ze svobodných voleb

Prezident Václav Havel se naposledy oficiálně setkal s představiteli první polistopadové federální vlády, tzv. vlády národního porozumění, na zámku v Kolodějích. V proslovu jejím členům vyjádřil své uznání a dík.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
25. 6. 2020|