Turecko předčilo v bilanci nemocných Írán. Americko-kanadská hranice zůstane zavřená další měsíc

Někteří zdravotníci ve Velké Británii budou muset kvůli ztenčujícím se zásobám zřejmě obléct jiný typ ochranných obleků, který podle odborníků není tak bezpečný. Kanada a Spojené státy prodloužily o dalších 30 dní uzavírku společné hranice, v sobotu to oznámil kanadský premiér Justin Trudeau. V Turecku přibyly téměř čtyři tisíce nemocných a země se stala nejzasaženější na Blízkém východě.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Počet obětí nemoci COVID-19 se celosvětově blíží 155 tisícům, téměř čtvrtina obětí je ve Spojených státech. V USA je také nejvíce nakažených, přes 706 tisíc. Celosvětově byla nákaza prokázána u více než 2,2 milionu lidí. Vyplývá to ze statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse.
  • Počet úmrtí ve Španělsku přesáhl hranici 20 tisíc. Za posledních 24 hodin stoupl o 565, v porovnání s předchozím dnem je ale číslo o dvě desítky nižší. Společně s Itálií a Francií zůstává nejhůře zasaženým evropským státem.
  • V britských nemocnicích zemřelo dalších 888 pacientů, celkem má nemoc v zemi už 15 464 obětí. Nákaza se tam potvrdila u více než 114 tisíců lidí. Tamním zdravotnickým zařízením navíc dochází ochranné pomůcky.
  • Německo v pátek zaznamenalo dalších 242 úmrtí osob nakažených koronavirem, celkem už 4110. Země má přes 140 tisíc nakažených.
  • Rusko hlásí rekordní nárůst nových případů nákazy. V sobotu i v pátek jich za každý den přibylo více než 4 tisíce. Infikovaných je tam tak celkem 36 793.
  • Turecko v bilanci nakažených předčilo s 82 tisíci sousední Írán a stalo se nejzasaženější zemí Blízkého východu.
  • V Japonsku dosáhl počet lidí nakažených koronavirem 10 tisíc. 200 lidí tam už nemoci podlehlo.
  • V Africe je nakaženo téměř 20 tisíc lidí, zemřelo tam zatím více než tisíc pacientů. Případy nákazy hlásí 52 z 54 afrických států.

Uzavření hranice mezi Spojenými státy a Kanadou má podle premiéra Trudeau umožnit zůstat lidem v obou státech při pandemii v bezpečí. Na omezení se obě země dohodly minulý měsíc, bez prodloužení by platnost vypršela příští týden.

Zákaz cestování z jedné země do druhé se nevztahuje na řidiče kamionů a Kanaďany, kteří žijí v USA a vrací se do vlasti. Za běžného provozu hranici překračuje zhruba 200 tisíc lidí denně.

Americký prezident Donald Trump už ve středu řekl, že hranice mezi USA a Kanadou bude mezi prvními, které se otevřou, a uvedl, že obě země v boji s pandemií postupují dobře. Spojené státy ale zatím s téměř 707 tisíci nakažených a více než 37 tisíci úmrtí zůstávají celosvětově nejpostiženější zemí.

Trump taky zveřejnil program ve výši 19 miliard dolarů (476 miliard korun) na pomoc farmářům, kteří trpí dopady koronavirové krize. Většina, 16 miliard dolarů (401 miliard korun), je určena na přímé platby farmářům, rančerům a dalším producentům, kteří v důsledku pandemie utrpěli „bezprecedentní ztráty“.

Zbylé tři miliardy dolarů (75 miliard korun) mají být investovány do nákupu čerstvých zemědělských produktů a mléčných a masných výrobků, které budou následně distribuovány prostřednictvím potravinových bank.

Trump také podpořil demonstrace proti přísným karanténním opatřením, která byla přijata v některých amerických státech. V sérii pátečních tweetů vyzval k „osvobození“ Minnesoty, Michiganu a Virginie. Opatření v těchto státech jsou podle něj příliš tvrdá.

Demonstranti nařízení, mezi něž na některých místech patří zákaz vycházení, kritizují kvůli ekonomickým dopadům. Zdravotničtí představitelé ale varují, že zmírnění karantény by mohlo přispět k dalšímu šíření nákazy.

V Británii dochází ochranné pomůcky, Španělsko hlásí přes 20 tisíc mrtvých

Britským nemocnicím začíná chybět ochranné vybavení. O víkendu by tak na četných jednotkách intenzivní péče v zemi mohly dojít zásoby doporučovaných jednorázových ochranných obleků s dlouhým rukávem, které odpuzují vlhkost. 

Rozhodnutí úřadů v sobotu ale narazilo na kritiku odborů, které se obávají, že se tak zvýší riziko nákazy pro personál. Odborová organizace British Medical Association (BMA) uvedla, že zdravotníci nemají ohrožovat sebe samé, aby zachránili druhé. Celkem má nemoc v zemi už 15 464 obětí. Nákaza se tam potvrdila u více než 114 tisíců lidí.

Francie eviduje celkem 19 323 úmrtí spojených s koronavirem, což znamená denní nárůst o 642 případů. Téměř dvanáct tisíc pacientů zemřelo ve francouzských nemocnicích, dalších bezmála sedm a půl tisíce úmrtí zaznamenaly pečovatelské domy. Francie zůstává čtvrtou zemí s největším počtem obětí infekce.

Ve Španělsku koronaviru podlehlo už přes 20 tisíc lidí. Počet mrtvých tam za posledních 24 hodin stoupl o 565. V porovnání s předchozím dnem ale nákaze podlehlo o 20 lidí méně. Informovalo o tom místní ministerstvo zdravotnictví.

Podle zdravotnických úřadů už má země vrchol epidemie za sebou. Tlak na tamní nemocnice se už mírně snižuje. Počty nově nakažených denně rostou zhruba o tři procenta, a to přesto, že se v zemi provádí mnohem více testů než třeba koncem března. Tehdy počty nových případů nákazy rostly o deset i více procent.

Německo v pátek zaznamenalo dalších 242 úmrtí osob nakažených koronavirem, celkem už 4110. V zemi se nákaza potvrdila u 137 439 případů. Za velmi důležité odborníci i politici, kteří rozhodují o dalších opatřeních, považují číslo, které udává, kolik jeden infikovaný průměrně nakazí dalších lidí. Zatímco začátkem epidemie byl tento údaj v Německu vyšší než pět, nyní klesl pod jedna. Pokud by se tento trend podařilo udržet, bude se počet nakažených v zemi postupně snižovat.

Mrtvých přibývá i jinde v Evropě. V Nizozemsku se jejich počet za posledních 24 hodin zvýšil o 142 na celkem 3601. V Belgii koronaviru podlehlo dalších 290 lidí, což v úhrnu představuje 5453. Švýcarsko hlásí nárůst úmrtí o 52 na celkem 1111.

Jedním z důvodů, proč je počet obětí COVID-19 v Belgii tak vysoký, je i to, že země jako jedna z mála na světě přičítá k úmrtím v nemocnicích i úmrtí v domovech důchodců, která podle listu Le Soir představují 51 procent všech zaznamenaných případů. Země také poměrně hojně testuje. Podle dostupných údajů je tedy při zohlednění velikosti obyvatelstva zdejší situace horší než v Itálii nebo ve Francii.

Krize v Japonsku

Počet nakažených dál roste i v Asii. V Japonsku v sobotu dosáhl jejich počet hranice 10 tisíc, mrtvých je na 200. Ještě nedávno se přitom zdálo, že má země nemoc pod kontrolou. Teď ale japonští lékaři varují před kolapsem tamního zdravotnictví, chybí lůžka, personál i vybavení.

Nemocnice ve vůbec nejvíc zasaženém hlavním městě Tokiu už teď péči o nakažené nezvládají. Nakažené s mírnými příznaky tam stěhují do upravených hotelů.

Premiér Šinzó Abe, který ve čtvrtek rozšířil stav nouze ze sedmi prefektur na celé Japonsko, teď čelí kritice, že zemi nepřipravil a nereagoval včas. Prioritu pro něj totiž měla ekonomika. Teď, když Tokio překvapil rekordní nárůst nových případů, Japonce vyzval, aby zůstávali co možná nejvíc doma. Povinné to pro ně ale není.

Události: Japonsko čelí druhé vlně nákazy (zdroj: ČT24)

Rekordní nárůst hlásí i Singapur, nově tam přibylo 942 případů nákazy. Celkově má země už 5992 infikovaných. Tamní ministerstvo zdravotnictví nové nakažené charakterizovalo jako lidi s „pracovním povolením“, kteří žijí v ubytovnách pro cizince.

V Thajsku přibylo 33 nakažených a celkově jich tam je 2733. Nemoci v zemi podlehlo 47 lidí.

Koronavirem se nově nakazili i další lidé v Malajsii, na Filipínách a v Indonésii. Tyto tři země dohromady za uplynulých 24 hodin zaznamenaly téměř 30 nových úmrtí, z nichž polovina připadá na Indonésii.

Organizace Human Rights Watch (HRW) v sobotu upozornila, že epidemie neopravňuje Malajsii k odmítání lodí s rohingskými uprchlíky z Barmy. Podle HRW Malajsie v minulých dnech nedovolila přistát nejméně dvěma těmto plavidlům a ohrozila tak životy uprchlíků. 

Rusko hlásí rekordní nárůst

Pevninská Čína v pátek zaznamenala 27 nových případů nákazy, což je o jeden případ více než ve čtvrtek. Sedmnáct nakažených si infekci přivezlo ze zahraničí. Čína do své statistiky nezahrnuje pacienty bez klinických příznaků, jako jsou horečka či kašel. Případů infekce u lidí, kteří nevykazovali žádné příznaky, bylo nově registrováno 54. Celkový počet potvrzených případů nemoci COVID-19 v Číně dosáhl 82 719. Číslo je o 300 vyšší než předchozí den, což zdravotní komise vysvětlila přehodnocením statistik.

Informace o možné nákaze přichází i ze Severní Koreje, i když Pchjongjang dál oficiálně tvrdí, že v zemi žádné případy nemoci nejsou. Severokorejské úřady ale informovaly tamní občany, že se v zemi potvrzené případy nákazy vyskytují. Oznámila to rozhlasová stanice Radio Free Asia (RFA), podle níž byli obyvatelé informováni na veřejných přednáškách.

RFA dodává, že přednášející o infikovaných hovořili před zástupci organizací a komunit. Nikdo z nich ale neuvedl konkrétní čísla. RFA se opírá o dva zdroje, o jeden z Pchjongjangu a druhý z provincií. Podle přednášejících jsou nakažení lidé na třech místech –⁠ v Pchjongjangu a v provinciích Hwanghe a Hamgjong pukto.

Rusko znovu hlásí rekordní nárůst nových případů nákazy koronavirem. Zatímco v pátek úřady hovořily o nárůstu 4069 nakažených, v sobotu jich přibylo 4785. V zemi je tak nyní nakaženo celkem 36 793 lidí, nemoci tam podlehlo 313. Informoval o tom tamní štáb pro řešení epidemie koronaviru.

Situace v Rusku je ve srovnání se západními státy stále klidnější. Agentura Reuters ale uvedla, že se v zemi netestují velké počty lidí. Výsledky testů provedených v soukromých zařízeních na lidech, kteří nevykazovali symptomy nákazy, ukazují, že je virus v populaci rozšířen mnohem více, než jak to udávají oficiální vládní údaje.

Koronavirus se dál šíří i na Ukrajině, dostal se dokonce do nejznámějšího kyjevského klášterního komplexu. Podle informací listu RBK-Ukrajina se už na území rozsáhlého komplexu Kyjevskopečorské lávry nemocí nakazilo přes 100 osob, dva lidé tam onemocnění COVID-19 podlehli.

Na Ukrajině je podle statistik americké Univerzity Johnse Hopkinse přes pět tisíc nakažených a 133 mrtvých.

Turecko předstihlo Írán. Ten otevřel část obchodů v metropoli

Turecko se v sobotu stalo nejzasaženější zemí Blízkého východu, když s počtem 82 tisíc nakažených předčilo počet infekcí v sousedním Íránu. I tam se ale čísla nadále zvedají. Nově tam zemřelo přes sedm desítek pacientů, takže počet lidí, kteří nemoci podlehli, už překročil hranici pěti tisíc. Nakažených je v zemi už více než 80 tisíc.

I přesto se v sobotu v Teheránu částečně obnovil provoz v některých podnicích a obchodech. Už před týdnem začaly fungovat podniky na venkově. Navzdory přání vlády uvést znovu do chodu hospodářství zůstanou uzavřené restaurace, tržiště, nákupní střediska a tělocvičny i školy a mešity.

V platnosti je stále zákaz shromažďování. Otevřely se sice vládní úřady, avšak třetina zaměstnanců pracuje z domova. Podle agentury AP se v sobotu v Teheránu obnovil i dopravní provoz.

V Afghánistánu je nakažených nejméně 20 lidí zaměstnaných v úřadu tamního prezidenta Ašrafa Ghaního. Sedmdesátiletý politik proto musel omezit kontakty s personálem a komunikuje hlavně na dálku. Oznámily to tamní vládní zdroje.

Země, která se kvůli dlouholetým bojům potýká s nedostatkem potravin i léků, v sobotu ohlásila, že se nákaza koronavirem potvrdila u 933 lidí. Zemřelo 30 lidí, ale zdravotnické instituce přiznávají, že to nejsou reálná čísla vzhledem k tomu, že se v zemi málo testuje.

V Africe je koronavirem nakaženo přes 19 800 lidí, zemřelo tam zatím více než tisíc pacientů. V sobotu to oznámilo africké středisko pro kontrolu a prevenci nemocí. Světová zdravotnická organizace (WHO) ale upozornila, že skutečný počet případů je na kontinentu zřejmě mnohem vyšší, protože se dost netestuje. Případy nákazy hlásí 52 z 54 afrických států.

Nigérie oznámila úmrtí šéfa personálního oddělení prezidenta Muhammadu Buhariho. Abba Kyari, který se koronavirem nakazil, zemřel v pátek. Kyari je zatím nejvýše postavený Afričan, který podlehl nemoci COVID-19, napsala agentura AP. Přesný věk Kyariho není znám, ale podle agentury AFP mu bylo určitě přes 70 let.

Misionáři nesmí mezi domorodé Brazilce

Brazilský soud zakázal křesťanským misionářům, aby se přibližovali k domorodcům v amazonském pralese. Původní obyvatelé jsou totiž velmi náchylní k nemocem zavlečeným zvnějšku. V Brazílii se koronavirem nakazilo už 23 domorodců, přičemž tři infekci podlehli.

Soud přiznal právo na izolaci domorodým kmenům z údolí Javari, rezervace na severozápadě země, v níž je největší koncentrace domorodých komunit na světě. Evangelikální misionáři z organizce Ethnos360 se do oblasti chystali vydat helikoptérou, soudce ale kontroverzní skupině vstup do rezervace zapověděl. Upozornil na fakt, že v minulosti misionáři mezi původní obyvatele zavlekli například spalničky. Nemoci podle něj vyhlazovaly celé národy.

V Ekvádoru má koronavirus podle britské BBC možná tisíce obětí. I když oficiální statistiky tvrdí, že v Ekvádoru zemřelo na nemoc COVID-19 něco přes 400 lidí, realita by mohla ve skutečnosti být mnohem horší. Vládní statistiky totiž hovoří o několikatisícovém nárůstu v celkovém počtu úmrtí v zemi, rozdíl by mohl být vysvětlen právě nákazou koronavirem.