TÉMA

Minnesota

Trump během superúterý triumfoval

Americký exprezident Donald Trump zřejmě míří za jasným vítězstvím v souboji o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb. Během takzvaného superúterý, v němž republikáni rozhodují o svém kandidátovi celkem v patnácti státech, podle dosavadních výsledků vyhrál ve čtrnácti včetně Kalifornie, Texasu či Severní Karolíny. Jeho protikandidátka Nikki Haleyová získala důvěru ve Vermontu. V průběhu dne pak oznámila, že souboj o Bílý dům vzdává.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 23:33|

Superúterý podtrhlo favority. Biden i Trump ale od straníků dostali varovné vzkazy

Americký prezident Joe Biden i jeho předchůdce ve funkci Donald Trump si podle všeho zopakují čtyři roky starý volební souboj. Oba suverénně míří za stranickými nominacemi, což potvrdilo i volební superúterý. Ukázalo ale zároveň na jejich slabiny. Bidenovi poslali vzkaz voliči třeba v Minnesotě, Trump zase může mít problém přesvědčit příznivce své vyzyvatelky Nikki Haleyové.
6. 3. 2024|

Poslední expolicista odsouzený v případu George Floyda dostal skoro pětileté vězení

Poslednímu bývalému minneapoliskému policistovi odsouzenému v souvislosti se smrtí neozbrojeného Afroameričana George Floyda byl vyměřen trest čtyř let a devíti měsíců odnětí svobody. Informuje o tom agentura AP. Expolicista Tou Thao byl v květnu shledán vinným z napomáhání zabití Floyda v roce 2020.
7. 8. 2023|

Americký lékárenský řetězec stáhl z prodeje potratovou pilulku. Obává se postihů

Okresní soud v americkém Texasu zahájil slyšení ve věci zákazu prodeje interrupční pilulky. Požaduje ho místní protipotratová organizace. Pře zapadá do celoamerické kontroverze kolem rozhodnutí lékárenského megařetězce stáhnout tento prášek z prodeje úplně. Manažeři se obávají žalob v 21 státech, kde republikánští prokurátoři hrozí žalobami. Ke změně došlo po loňském zrušení ústavního práva na umělé přerušení těhotenství.
15. 3. 2023|

USA se potýkají s extrémním počasím. Část země čekají vánice, v Texasu je mimořádné vedro

Spojené státy se v různých částech země potýkají s extrémním počasím. V běžně slunné Kalifornii meteorologové hlásí možnost sněžení, zatímco v Texasu na jihu země naměřili až 35 stupňů Celsia.
23. 2. 2023Aktualizováno23. 2. 2023, 19:33|

Expolicista Chauvin dostal v případu George Floyda přes dvacet let vězení

Bývalý policista Derek Chauvin z Minneapolisu byl na základě federální žaloby za porušení občanských práv George Floyda odsouzen ke dvaceti letům a pěti měsícům vězení, informovaly tiskové agentury. Floydova smrt vyvolala před dvěma lety masové demonstrace, na nichž lidé ve Spojených státech i v řadě evropských měst protestovali proti rasismu a policejnímu násilí.
7. 7. 2022Aktualizováno7. 7. 2022, 23:04|

Guvernérem Virginie je republikán Youngkin. Demokraty patrně čekají potíže, píše CNN

Guvernérské volby v americkém státu Virginia vyhrál republikán Glenn Youngkin, demokraté ovšem ve velmi těsném klání obhájili post guvernéra ve státu New Jersey. Oba státy se v loňských prezidentských volbách klonily přesvědčivě k demokratům. Podle agentury AP výsledek ve Virginii prohloubil obavy v řadách Demokratické strany, kterou poškozuje klesající podpora prezidenta Joea Bidena. Tyto volby byly prvním testem voličských nálad po Bidenovu lednovém nástupu do Bílého domu.
3. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 06:04|

Obžaloba žádá pro expolicistu Chauvina 30 let vězení kvůli smrti Afroameričana Floyda

Obžaloba žádá pro bývalého policistu Dereka Chauvina, který je odpovědný za smrt George Floyda, trest vězení ve výši 30 let. Naopak obhajoba chce, aby dostal jen podmínku a zároveň se mu do trestu započítala doba, kterou stráví ve vazbě. Informovaly o tom agentury. Soudní porota Chauvina v dubnu shledala vinným z vraždy a zabití Floyda. Soudce rozhodnutí o délce trestu oznámí 25. června.
3. 6. 2021|

Časy se mění, ale Bob Dylan je pořád tady. Písničkáři, který ovlivnil celou generaci, je osmdesát let

Bobu Dylanovi je osmdesát let. Jedna z tváří občanského mírového hnutí z šedesátých let a písničkář, který definoval folkovou hudbu, se na hudební scéně pohybuje přes šest dekád. Ještě předloni odehrál tři koncerty v pražské Lucerně. Loni vydal studiové album a v 79 letech se stal nejstarším umělcem, který se s deskou obsahující nové písně dostal do čela britského žebříčku. Vítěz Grammy, Oscara i držitel Nobelovy ceny za literaturu dokazuje, že i v „podzimu života“ dokáže oslovit široké publikum.
24. 5. 2021|

Zemřel bývalý Carterův viceprezident Walter Mondale, bylo mu 93 let

Ve věku 93 let zemřel bývalý americký viceprezident Walter Mondale. Oznámily to v úterý tiskové agentury s odvoláním na rodinu zesnulého politika. Mondale podle pozůstalých zemřel v pondělí v Minneapolisu. Příčinu smrti rodina neuvedla.
20. 4. 2021|

Stovky lidí v Minneapolisu protestovaly kvůli smrti Afroameričana. Policistka čelí obvinění ze zabití

U policejního velitelství v Brooklyn Center na předměstí amerického města Minneapolis protestovaly třetím dnem v řadě stovky lidí. Vedl je k tomu nedělní zásah strážníků, při kterém zemřel dvacetiletý Afroameričan Daunte Wright. Bezpečnostní složky ještě před začátkem nočního zákazu vycházení prohlásily shromáždění za nezákonné a za pomoci slzného plynu a zábleskových granátů jej ukončily. Okresní prokurátor Pete Orput následně oznámil, že proti bělošské policistce Kim Potterové, jež Wrighta postřelila, vznese obvinění ze zabití. V případě odsouzení jí hrozí až desetileté vězení a pokuta, uvedl místní list Star Tribune.
14. 4. 2021Aktualizováno14. 4. 2021, 19:00|

V USA pokračuje proces v případu smrti Floyda, soud vyslechl emotivní výpovědi svědků obžaloby

Třetím dnem pokračuje v Minneapolis ve státě Minnesota aktuálně nejsledovanější soudní proces ve Spojených státech. Bývalý policista Derek Chauvin v něm čelí obvinění z vraždy Afroameričana George Floyda. Chauvin Floydovi klečel loni v květnu devět minut na krku, než zatýkaný podle zveřejněného videa ztratil vědomí a posléze zemřel v nemocnici. U soudu nyní zaznívají emotivní svědectví těch, kteří zákroku přihlíželi.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 22:08|

Začal proces s policistou obviněným z vraždy Floyda. „Vymáčknul z něj život,“ uvedl žalobce

Úvodní řečí prokurátora začal v americkém Minneapolisu ostře sledovaný proces s bývalým policistou Derekem Chauvinem, který čelí obviněním z vraždy a zabití Afroameričana George Floyda. Informovaly o tom světové tiskové agentury. Floydova smrt před téměř rokem vyvolala masové protesty napříč Spojenými státy i v zahraničí.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 23:47|

Je škodolibý, kváká a nosí námořnický obleček bez kalhot. Kačer Donald vděčí za svou osobnost Carlu Barksovi

Před 120 lety se narodil ilustrátor Carl Barks, který zásadně ovlivnil renomé kreslené postavičky kačera Donalda. Původem rančer z Oregonu škodolibé figurce vybudoval ikonický charakter, přimaloval zázemí a provedl ji obdobím druhé světové války.
27. 3. 2021|
Americké prezidentské volby

Kdo může být novým prezidentem USA a kdo jsou jeho volitelé. Americké volby krok za krokem

Prezidentská volba je pravděpodobně nejsledovanějším a možná nejdůležitějším volebním kláním ve Spojených státech. V úterý 3. listopadu roku 2020 se američtí občané odeberou hlasovat. Tamní systém je podstatně odlišný od toho českého. Nabízíme proto seznam nejčastěji kladených otázek.
12. 10. 2020|

Pozornost upřena na swing states. Rozhodnou o příštím americkém prezidentovi

Před každými americkými prezidentskými volbami cílí průzkumy, média i samotní politici svoji pozornost více například na Ohio než na Idaho. Důvod je skrytý ve výsledcích z předchozích voleb a je spojený s demografií a voličskými tendencemi konkrétního obyvatelstva. O tom, kdo se v USA stane hlavou státu totiž rozhoduje fakticky zhruba třetina obyvatel – ti, kteří pocházejí z takzvaných swing states, tedy států, kde jsou šance vyrovnané.
7. 10. 2020Aktualizováno11. 10. 2020, 21:10|

Bývalého strážníka Chauvina, který je obžalovaný z vraždy Floyda, pustili na kauci

Bývalý americký policista Derek Chauvin, který je obžalován z vraždy 46letého Afroameričana George Floyda, byl propuštěn z věznice v Minnesotě. Stalo se tak poté, co složil kauci ve výši jednoho milionu dolarů (23 milionů korun). S odkazem na soudní záznamy o tom informovaly světové tiskové agentury. Hlavní líčení v procesu s někdejším strážníkem a třemi jeho bývalými kolegy má začít v březnu.
7. 10. 2020|

Policie v Seattlu ruší autonomní zónu demonstrantů

Policie v americkém Seattlu zahájila operaci s cílem ukončit existenci „autonomní zóny“, která v části místní čtvrti Capitol Hill vznikla v souvislosti s demonstracemi po zabití George Floyda. Bezpečnostní složky se odtud na začátku června po střetech s protestujícími stáhly. Nyní se tam vrátily a demonstranty postupně vytlačují, informovala agentura AP. Nejméně tři desítky lidí při tom skončily ve vazbě.
1. 7. 2020|

Jeden z policistů z Floydovy kauzy byl propuštěn na kauci. Demonstranti strhli další sochy

Jeden ze čtyř nyní již bývalých minneapoliských policistů z kauzy úmrtí Afroameričana George Floyda byl propuštěn na kauci. Thomas Lane, kterého prokuratura obvinila z napomáhání vraždě, opustil vazbu po složení 750 tisíc dolarů (17,6 milionu korun). Informovala o tom agentura Reuters, která se o původu peněz nezmínila. V noci na čtvrtek strhli demonstranti další sochy, které považují za symboly kolonialismu a otrokářství.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 23:14|

V USA se konají pietní akce za Floyda. Vojáci se stáhnou z Washingtonu

Ve Spojených státech už desátý den v řadě pokračují demonstrace, které vyvolala smrt Afroameričana George Floyda. Jejich průběh je přitom zatím výrazně klidnější než před několika dny. Protesty pokračují také ve Washingtonu, děje se tak bez projevů násilí. Policie přesto posílila ochranu exponovaných míst, například Bílého domu. Americký ministr obrany Mark Esper však nařídil stažení vojáků vyslaných do oblasti hlavního města USA kvůli nepokojům.
5. 6. 2020Aktualizováno5. 6. 2020, 23:46|

Do protestů v USA zasahují zahraniční síly, tvrdí ministr Barr. Prokurátor obvinil kvůli smrti Floyda další policisty

Generální prokurátor Minnesoty Keith Ellison zvýšil obvinění bělošského expolicisty Dereka Chauvina z vraždy neozbrojeného Afroameričana George Floyda z třetího na druhý stupeň a nově obvinil také tři další policisty. Rodinou najatý patolog Michael Baden uvedl, že státní úřady u Floyda identifikovaly koronavirus, ale nikoho o tom neinformovaly. Demokratická strana chce prosadit zákaz rdoušení jako policejní praktiky. Ministr spravedlnosti William Barr tvrdí, že do protestů zasahují zahraniční aktéři.
4. 6. 2020Aktualizováno4. 6. 2020, 23:20|

Trump vyzval státy k tvrdšímu zásahu proti demonstrantům. Jinak nasadí armádu

Prezident Donald Trump pohrozil, že pokud státy nezačnou jednat tvrději, nasadí federální armádu. Guvernér Minnesoty kvůli protestům proti zabití Afroameričana George Floyda nařídil plnou mobilizaci národní gardy. V Detroitu v pátek večer zemřel jeden z protestujících. Harvardský profesor Cornel West označil současnou Ameriku za „neúspěšný sociální experiment.“ Afroameričané po policejních zásazích umírají téměř dvojnásobně než je jejich zastoupení v běžné populaci, připomíná  Washington Post.
30. 5. 2020Aktualizováno30. 5. 2020, 23:12|

Protesty kvůli smrti George Floyda se šíří po USA, v Minneapolisu zapálili demonstranti policejní stanici

Protesty kvůli úmrtí zatýkaného Afroameričana George Floyda ve městě Minneapolis v Minnesotě se rozšířily do velkých měst v dalších amerických státech. Do ulic vyšli lidé například v Memphisu v Tennessee či v Denveru v Coloradu. V Minneapolisu zapálili demonstranti policejní stanici a policie při živém vstupu zatkla afroamerického zpravodaje CNN.
29. 5. 2020Aktualizováno29. 5. 2020, 23:09|

Případ smrti zatýkaného černocha už plně vyšetřuje ministerstvo a FBI, uvedl Trump

Případ smrti zatýkaného neozbrojeného černocha ve státě Minnesota vyšetřuje ministerstvo spravedlnosti a Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Sdělil to ve středu podle agentury Reuters americký prezident Donald Trump. Dodal, že se tak děje na jeho žádost.
28. 5. 2020|