Situace je vážná, varuje WHO Bělorusy. Nikdo u nás nezemře, odmítá prevenci Lukašenko

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko odmítl doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), která vyzvala zemi k přijetí opatření proti šíření nákazy koronavirem. Země dosud zaznamenala téměř tři tisíce případů nákazy a 29 úmrtí, nezávislá média ale předpokládají mnohem větší počty. Samotní Bělorusové ani na pokyny státu nečekají a snaží se chránit sami.

Zatímco v ostatních evropských zemích platí zákazy shromažďování, běloruská fotbalová liga se v neděli hrála i se stovkami fanoušků v hledištích. Také běloruští katolíci slavili Velikonoce stejně jako jindy.

Kostely byly plné, lidé s rouškami výjimkou. „Nosím roušku, protože nechci způsobit zlo lidem v mém blízkém okolí. Člověk nemusí vědět, že je nakažený, a přenese to na ostatní,“ připustila ale třeba Ljudmila Rusovová, účastnice velikonoční mše z Grodenské oblasti.

WHO: Situace je vážná

Nízká úroveň opatření znepokojila delegaci Světové zdravotnické organizace, která Bělorusko navštívila minulý týden. Vedení země vyzvala k urychlené nápravě.

„Bělorusko se dostává do nové fáze šíření nákazy, vidíme komunitní přenos. Je to citelné v některých částech země stejně jako v metropoli Minsku. Situace je vážná a vyžaduje si zavedení nových opatření,“ varoval vedoucí delegace WHO Patrick O’Connor.

Podle něj je naprosto nezbytné přijmout nová opatření, která by vytvořila odstup mezi lidmi. Znamená to zřeknout se všech masových akcí, i sportovních, přejít k výuce na dálku a omezit pohyb lidí, zejména těch starších a postižených chronickými nemocemi.

Lukašenko ignoruje doporučení WHO (zdroj: ČT24)

Lukašenko: U nás nikdo nezemře

Bělorusko zavedlo jen minimum opatření, která by koronaviru zabránila v dalším šíření. Je jednou z posledních evropských zemí, která neuzavřela sportoviště a jiná místa masového shromažďování lidí.

Prezident Alexandr Lukašenko dosud krizi zlehčoval a předpovídal, že do Velikonoc sama od sebe odezní. Jako prevenci doporučoval hokej, vodku a tradiční saunu. Karanténu označoval za zbytečnou a tvrdil, že žádná tragédie se nekoná. Opatření kolem šíření nemoci ve světě má stále za důsledek psychózy.

„Lidé mají strach a já bych jim chtěl říct: nikdo u nás nezemřel na koronavirus. Nikdo. Podle oficiálních statistik máme něco pod třicet obětí a ty zemřely kvůli množství chronických nemocí, které měly. Viděl jsem všechny ty případy, lékařské záznamy zabraly půl stránky. Srdeční problémy, diabetes, plicní potíže. Všechno dohromady,“ tvrdí Lukašenko.

„V naší zemi nikdo na koronavirus nezemře. Veřejně to prohlašuji. Už jsme našli kombinaci léků, abychom lidi zachránili,“ tvrdí také podle agentury Reuters. Je třeba být pozitivně naladěn, aby člověk zůstal zdravý, dodal.

Mnozí Bělorusové oficiálním číslům nevěří

Lukašenkův optimismus ale stále více Bělorusů zpochybňuje. Podle nich je nakažených více, než udávají oficiální statistiky. Někteří lidé proto sami od sebe dodržují určitá omezení.

Počet cestujících v minském metru klesl v březnu o čtvrtinu, podle průzkumů se tržby restaurací propadly v minulém měsíci o osmdesát procent a prodeje dalšího zboží se snížily o dvacet procent. 

Zdravotníkům chybí ochranné prostředky. „Situace s množstvím pacientů v okresní nemocnici v Běšenkovičích je v posledních dnech skoro katastrofální. Většina zdravotnického personálu si sama upravuje své speciální oblečení, aby se příští den vůbec měli čím chránit,“ upozornil například učitel Georgij Stankevič.

Běloruský ministr zdravotnictví o víkendu připustil, že koronavirem se nakazily tři stovky zdravotníků, nejvíce ve Vitebsku a Minsku. Jeho úřad také lidem doporučil, aby omezili sociální kontakty.

Státní média se však obavám z nákazy vysmívají. Jeden odborník se podle Reuters nechal nedávno slyšet, že „přišel čas dokázat, že Bělorusko není hysterická mladá žena v roušce“.

Putin připustil nasazení armády

Prudce stoupají počty nakažených i v Rusku. V pondělí jich přibylo za den dva a půl tisíce a celkový počet přesáhl osmnáct tisíc, obětí je kolem sto padesáti. Šéf Kremlu Vladimir Putin připustil nasazení armády.

„Příslušníci ministerstva obrany pracují efektivně za hranicemi, pomáhají našim kolegům bojovat s infekcí. Jsou zvyklí pracovat v náročných podmínkách. Proto je třeba tuto zkušenost využít,“ řekl Putin.

Skoro dvě třetiny nakažených registrují úřady v Moskvě, v regionech je jich méně. Epidemie tam ale může dosáhnout vrcholu později. Všude pak platí poměrně přísná opatření, lidé až na nutné provozy nepracují a ze svých domovů smí vycházet, jen aby si vyřídili to nejnutnější.