Lukašenko nabízí na koronavirus saunu, traktor, hokej a vodku. Lidé s prevencí nečekají na režim

Oficiální statistiky ukazují, že Bělorusko má jen málo případů COVID-19. Prezident Alexandr Lukašenko tvrdí, že nejlepším lékem je pracovat, sportovat a chodit do sauny. Mluví o koronapsychóze a naznačuje, že paniku kolem nemoci si přejí nepřátelé režimu. Jednoho novináře kritizujícího laxní přístup úřadů už policie zadržela. Neoficiálními kanály se šíří zprávy o tom, že nakažených i mrtvých je daleko víc, a lidé se sami začínají chránit. Poslední průzkum ukazuje silné obavy a rodiče možná přimějí úřady, aby alespoň prodloužily jarní prázdniny.

„V poslední době v legraci říkám, že je třeba nejen si mýt ruce vodkou, ale asi také pít 40 až 50 mililitrů denně v přepočtu na čistý líh, abyste ten virus otrávili,“ vysvětlil svůj pohled na pandemii běloruský prezident v půli března. Že alkohol takto nefunguje, vědci v té době opakovaně potvrzovali.

Lukašenko ve svérázných návrzích léčby na tomtéž veřejně přenášeném zasedání vlády pokračoval: „Běžte do suché sauny, dvakrát až třikrát týdně, je to zdravé. Číňané nám řekli, že tenhle virus nepřežije při teplotě vyšší než 60 stupňů Celsia,“ prohlásil opět v rozporu s vědeckými poznatky. „Je třeba prostě pracovat. Obzvlášť na vesnici. Je příjemné dívat se na televizi. Lidé v traktorech pracují, nikdo o žádném koronaviru nemluví. Traktor a pole všechny vyléčí,“ dodal další z pohledu vědy nesmyslnou informaci.

Jakožto velký fanoušek hokeje si šel zahrát a po zápase dal rozhovor televizní reportérce: „Tady není žádný virus. Všimla sis, že by tu létal? Já ho také nevidím. Tady je to jak v ledničce. Led je nejlepší lék, ten nejopravdovější.“

Pokud chtěl svou linii dodržet, musel nějak vysvětlit, proč zasažené země přijímají radikální opatření. Nakonec sáhl po konspiranční řečnické otázce: „Koronavirus je vyrobená infekce, nebo se vzala jen tak ze vzduchu? Kdo ji potřeboval?“ Oznámil také, že policie trestá ty, kteří na internetu „roztápějí psychózu“ kolem pandemie. Tedy ty, kdo varují před nebezpečím.

Jedním ze zatčených se stal šéf opozičního webu Ej.by Sjarhej Stacuk, který 25. března napsal editorial kritizující toto zlehčování situace hlavou státu a zpochybňující zveřejněné počty nakažených. Obvinili ho z přijetí úplatku, za což hrozí deset let vězení.

Pneumonie

V Bělorusku je podle oficiálních údajů ministerstva zdravotnictví něco přes tři sta potvrzených případů nákazy a čtyři mrtví. Úřady prý také sledují asi deset tisíc lidí, kteří s nimi přišli do kontaktu. 

Jenže se čím dál častěji objevují informace, že COVID-19 se šíří daleko masivněji. „Mnohým nakaženým diagnostikují pneumonii, aby nepokazili statistiku a nezpůsobili paniku,“ píše se v textu petice požadující zavedení podobných opatření jako ve většině evropských států nebo v Rusku. Podepsalo ji už skoro sto dvacet tisíc lidí.

Příkladem může být herec Viktar Daškevič, který zemřel ve Vitebsku oficiálně na nespecifikovanou pneumonii. Dvakrát mu dělali na koronavirus test, jeden z nich byl pozitivní, píše web Svobodné Evropy.

Když lidé státu nevěří

Lidé, zvyklí přistupovat k informacím státních úřadů s rezervou, se začínají ozývat. Rodiče volají po zavření škol, kterého možná dosáhnou. Lukašenko na ně v pátek reagoval: „Považuju požadavek prodloužit jarní prázdniny ze strany rodičů a medicíny za nesprávný. Ale kdysi jsem řekl, že nebudeme poroučet rodičům. Jsou to jejich děti, jejich život. A jak se rozhodnou v té koronapsychóze, tak to bude.“ Rozhodne prý o víkendu.

Jiná opatření však režim zatím odmítá. Naplánovaná sportovní utkání se neruší, i když fanoušci začínají odmítat účast.

Celých 70 procent Bělorusů by si hromadné akce přálo úplně zrušit, vyplývá z průzkumu, který provedla soukromá marketingová společnost SATIO s tím, že si ho u ní nikdo neobjednal, že prostě cítila potřebu znát názory lidí v těžké situaci. Z něj také vyplývá, že 62 procent respondentů očekává zhoršení situace.

Možná že tragickému scénáři nakonec Bělorusové předejdou sami. Mnohé kavárny, restaurace nebo kina zavřely dobrovolně, leckteré soukromé školy už přešly na domácí výuku a v metru jezdí o čtvrtinu lidí méně, upozorňuje Reuters.