Zájem Čechů o boj po boku Ukrajinců roste, uprchlíků do ČR dorazilo už sto tisíc

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v neděli odpoledne oznámil, že počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří přijeli do Česka kvůli ruské invazi, se podle odhadů od pátku zdvojnásobil na sto tisíc. Podle ministra převažují ženy, děti a lidé ve vyšším věku, cestují vlaky, autobusy i auty. Ministerstvo obrany eviduje 284 žádostí o zapojení se do ukrajinských ozbrojených sil, uvedla vedoucí tiskového oddělení resortu Jana Zechmeisterová. Osvědčila se i asistenční centra pro ukrajinské uprchlíky, například to v Praze jich odbavilo už přes deset tisíc.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

„Počet není přesný, je to odhad,“ upozornil Rakušan, který je zároveň předsedou Ústředního krizového štábu. Po jeho pátečním jednání ministr vnitra uváděl, že podle odhadů je v Česku padesát tisíc uprchlíků z Ukrajiny.

Do Libereckého kraje v neděli přijelo 33 dětí z evakuovaného ukrajinského dětského domova i s doprovodem. Jsou z partnerského regionu kraje, což je Vinnycká oblast. O události informoval hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Kde budou děti konkrétně ubytované, podle něj kraj sdělovat nebude.

Premiér Petr Fiala (ODS) se s prezidentem Milošem Zemanem ve čtvrtek dohodl na tom, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, mohou garantovat beztrestnost abolicí. Premiér řekl, že nelze dát kolektivní možnost odejít do války za hranicemi a že vzhledem k počtu žádostí není možné zájemcům ani poskytnout individuální schválení.

Zechmeisterová z ministerstva obrany doplnila, že aktuální počet žádostí byl evidován k pátečním 12:00. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v neděli na dotaz, zda a o kolik se zvýšil počet zájemců, kteří požádali Kancelář prezidenta republiky o výjimku pro účast v ukrajinské armádě, sdělil, že „je nutno se obrátit na ministerstvo obrany“. Ve středu přitom řekl, že se na Hrad obrátilo zhruba tři sta zájemců, kteří jsou postupně odkazováni na standardní postup prostřednictvím ministerstva obrany.

Na ukrajinské velvyslanectví v Praze se podle jeho tiskové atašé Tetiany Okopné prozatím lidé obracejí jen s tím, že „chtějí získat více informací o službě v cizinecké legii, a to jak telefonicky, tak přes sociální sítě“. Proto v současné době není možné přesně sdělit počet zájemců, zmínila Okopna.

Pár dní provozu, přes deset tisíc odbavených uprchlíků

V pražském centru pro ukrajinské uprchlíky bylo od jeho úterního spuštění odbaveno přes deset tisíc lidí, řekl novinářům pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Dodal, že centrum se snaží zredukovat fronty a že s ohledem na komplikovanost procesu není v plánu v metropoli otevírat další podobné zařízení. Někteří uprchlíci jsou také z přetíženého pražského centra převáženi do těch méně vytížených v jiných krajích.

V centrech si mohou lidé přicházející z Ukrajiny vyřídit registraci, víza, zdravotní pojištění či sociální dávky, na místě jsou také psychologové a pracovníci neziskových organizací s materiální pomocí.

Centrum má Praha společné se Středočeským krajem, který již podle hejtmanky Petry Peckové (STAN) otevřel další v Kutné Hoře a Mladé Boleslavi. V úterý spustí třetí v Příbrami a pokud bude dost personálu, čtvrté by mohlo být v Kladně, dodala.

Na výstavišti Černá louka v Ostravě v neděli začíná budování nového krajského asistenčního centra pro uprchlíky z Ukrajiny. Současné centrum, které funguje v Ostravě v ulici Červeného kříže 4, svou kapacitou nestačí. Zařízení na Černé louce se má běžencům otevřít v úterý, informoval mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.

Asistenční centrum pro válečné ukrajinské uprchlíky na letišti u Českých Budějovic zatím ponechá provoz pro registraci od 7:00 do 19:00. Ale v případě potřeby vykonává nutné administrativní úkony i mimo oficiální dobu, ujistila Marta Spálenková z jihočeského krajského úřadu. Centrum, které vzniklo na letišti v Plané u Českých Budějovic, je otevřené nepřetržitě a uprchlíci z Ukrajiny si tam po příjezdu mohou několik hodin odpočinout a dostanou občerstvení.

Asistenční centrum v Brně za posledních 24 hodin odbavilo 1244 uprchlíků z Ukrajiny. Ubytovalo 212 lidí. Od zahájení provozu ve středu odbavilo 4516 lidí, informovali v neděli odpoledne jeho zástupci.

Na Staroměstském náměstí v Praze se v neděli odpoledne sešlo asi 150 lidí na protestu proti invazi Ruska na Ukrajinu. Účastníci s ukrajinskými vlajkami požadovali vyhlášení humanitární bezletové zóny nad Ukrajinou. Demonstraci pořádala platforma Stojíme za Ukrajinou. Řada demonstrací se odehrála už v minulých dnech, účastníci shromáždění na Václavském náměstí v Praze měli v pátek možnost si živě vyslechnout projev prezidenta válkou zmítané země Volodymyra Zelenského.