TÉMA

Cizinecká legie

„Když si nedáváte pozor, můžete hodně rychle skončit.“ Štáb ČT natáčel s českými bojovníky u Kyjeva

Ukrajina vytvořila cizineckou legii, kam se hlásí tisíce bojovníků z celého světa, často bývalých nebo i současných vojáků. Jádrem jejich působení je okolí Kyjeva. Jsou mezi nimi i Češi. Se dvěma z nich mluvil zvláštní zpravodaj ČT na Ukrajině Michal Kubal.
30. 3. 2022|

Zájem Čechů o boj po boku Ukrajinců roste, uprchlíků do ČR dorazilo už sto tisíc

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v neděli odpoledne oznámil, že počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří přijeli do Česka kvůli ruské invazi, se podle odhadů od pátku zdvojnásobil na sto tisíc. Podle ministra převažují ženy, děti a lidé ve vyšším věku, cestují vlaky, autobusy i auty. Ministerstvo obrany eviduje 284 žádostí o zapojení se do ukrajinských ozbrojených sil, uvedla vedoucí tiskového oddělení resortu Jana Zechmeisterová. Osvědčila se i asistenční centra pro ukrajinské uprchlíky, například to v Praze jich odbavilo už přes deset tisíc.
6. 3. 2022Aktualizováno6. 3. 2022, 20:25|

Vláda kvůli snazší pomoci běžencům vyhlásila nouzový stav, rozpočet obrany navýší o miliardu

Česko reaguje na ruskou válku proti Ukrajině. Kvůli organizaci příchodu ukrajinských uprchlíků vyhlásila vláda nouzový stav, podle premiéra Petra Fialy (ODS) na občany žádný dopad mít nebude. Rozpočet ministerstva obrany kabinet zvedl o miliardu a oznámil odchod ze dvou postsovětských bank. Na Pražský hrad se obrátily tři stovky zájemců s prosbou, aby jim prezident jako vrchní velitel ozbrojených sil umožnil zapojit se do cizí armády. Zavírá se Český dům v Moskvě, ministr školství Petr Gazdík (STAN) vyzývá vzdělávací a výzkumné instituce, aby zvážily zmrazení spolupráce s ruskými kolegy.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 18:53|