Když padne Ukrajina, padne celá Evropa, řekl Zelenskyj tisícům lidí v evropských metropolích

Na pražském Václavském náměstí se v pátek konala akce spolku Milion chvilek pro demokracii na podporu Ukrajiny napadené ruskou armádou. Nesla název We All Stand with Ukraine a k účastníkům prostřednictvím telemostu promluvil i prezident Volodymyr Zelenskyj. Apeloval na všechny Evropany, aby nemlčeli a podporovali Ukrajinu. Jeho projev se vysílal i v dalších evropských metropolích.

Shromáždění se konalo například i v Bratislavě, Frankfurtu, Paříži, Lyonu nebo ve Vídni a dalších městech.    

Zelenskyj v proslovu vyzdvihl vojáky, lékaře a další lidi, kteří se starají o děti zasažené ruskou invazí. „Toto je srdce Ukrajiny, které stojí proti zlu,“ řekl.

Věnoval  také minutu ticha vojákům, hasičům a policistům, kteří padli v boji za svou zemi a vykonali hrdinské skutky. Druhou minutu pak věnoval památce obětí z řad civilního obyvatelstva, které zemřely při ruských útocích.

Posléze se obrátil na všechny Evropany a apeloval na to, aby lidé jeho zemi podporovali a nemlčeli. „Vycházejte na ulice, podporujte Ukrajinu. Podporujte naše úsilí a náš boj, protože když nevydrží Ukrajina, nevydrží ani Evropa. Pokud padneme my, padne i Evropa. Tak prosím, nemlčte a nepřehlížejte to, co se děje,“ prohlásil ukrajinský prezident.

„Jestliže zvítězíme, a jsem si jistý, že zvítězíme, bude to vítězství pro celý demokratický svět. Vítězství pro svobodu. Vítězství světla nad tmou, vítězství svobody nad otroctvím,“ dodal s tím, že všichni, co se účastní demonstrací ve městech, jsou dnes Ukrajinci. Konkrétně jmenoval Prahu, Paříž, Lyon nebo Tbilisi. „Vy všichni jste dnes Ukrajinci a já vám za to děkuji,“ uvedl Zelenskyj, který tak parafrázoval výrok amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho při návštěvě Berlína v roce 1963. 

Ukrajinský prezident Zelenskyj promlouval k evropským metropolím (zdroj: ČT24)

Akce se zúčastnil i kněz a spisovatel Tomáš Halík, který uvedl, že Zelenskyj by si zasloužil Nobelovu cenu za mír. „Ukrajina dává celému světu lekci úžasného hrdinství a její skvělý prezident ukazuje světu, co to znamená být velkým politikem a velkým státníkem ochotným obětovat vše za svou zemi,“ řekl Halík.

Vystoupila rovněž i psychoterapeutka a signatářka Charty 77 Věra Roubalová Kostlánová, Milan Šteindler a další herci z divadla Sklep, herečka a zpěvačka Iva Pazderková a herec Jan Cina. Zpěvačka Marta Jandová zazpívala českou hymnu. Slam poetry pak předvedli Anatol Svahilec s Timem Postovitem. 

Účastníci akce měli desítky vlajek Ukrajiny i Evropské unie. Na transparentech bylo často napsáno „Sláva Ukrajině“, jiné nápisy kritizovaly ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Akce byla poklidná. Po obou stranách Václavského náměstí byl koridor, kterým mohli lidé procházet. Po české a ukrajinské hymně organizátoři akci oficiálně ukončili.

Z Ukrajiny utekl přes milion lidí

Akce na podporu Ukrajiny se na Václavském náměstí konala již v úterý. Benefiční koncert, který pořádala Česká televize pro organizaci Člověk v tísni, vynesl přes sto milionů korun. Celkem ve sbírkách vybrali Češi už dohromady přes miliardu.

Ozbrojený konflikt na Ukrajině trvá již více než týden. Od začátku ruského útoku uteklo z této země podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) přes 1,2 milionu lidí, přičemž do Česka dorazilo podle odhadů zatím asi 50 tisíc uprchlíků.

O život přišlo na Ukrajině podle OSN již nejméně 331 civilistů, včetně devatenácti dětí, a dalších 675 lidí bylo zraněno. Většinu obětí zabily výbuchy z ostřelování těžkými děly či raketomety či bomby a rakety při náletech.