Ruská agrese již vyhnala z Ukrajiny 1,2 milionu lidí, téměř tři procenta populace

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v pátek oznámil, že z Ukrajiny od zahájení ruské invaze uprchlo více než 1,2 milionu lidí, což jsou téměř tři procenta populace. Běžence ve svých zemích hlásí Maďarsko, Moldavsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Německo i Česko.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Polsko přijalo 649 903 uprchlíků, tedy přes 54 procent z celkového počtu. Už před současnou ruskou agresí bylo Polsko domovem asi 1,5 milionu Ukrajinců, kteří přišli z velké části za prací. Maďarsko podle UNHCR přijalo 144 738 uprchlíků. Na moldavské území podle úřadu dorazilo z Ukrajiny 103 254 lidí.

Do Rumunska přišlo od začátku války z Ukrajiny podle UNHCR 57 194 utečenců. Do Ruska odešlo přes 53 tisíc lidí a slovenské hranice s Ukrajinou překročilo od začátku konfliktu podle UNHCR 90 329 lidí. 

Do Německa už během týdne uteklo z Ukrajiny před válkou zhruba 18 440 lidí, z toho asi 15 tisíc jsou Ukrajinci, informovalo spolkové ministerstvo vnitra. Agentura DPA k tomu napsala, že ne všichni běženci se hlásí úřadům. Většina lidí, kteří z Ukrajiny od začátku ruské invaze z minulého týdne utekli, jsou dle ministerstva ženy s dětmi.

Od začátku ruské invaze se v Česku podle cizinecké policie ohlásilo přes 33 tisíc uprchlíků. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v pátek uvedl, že v zemi je nyní zhruba 50 tisíc ukrajinských běženců. Ministerstvo vnitra vydalo příchozím zatím asi 22 tisíc víz.

Státy EU se ve čtvrtek shodly na dočasném zavedení mimořádné ochrany pro uprchlíky z Ukrajiny. Ti by tak měli v příštích dnech dostat roční právo pobytu v EU s možností prodloužení. Ukrajinci s biometrickými pasy už mohou po EU volně cestovat 90 dní bez víza, upozornila DPA.

Rozhodnutí EU není o tom, zda lidé z Ukrajiny mohou do země vstoupit, ale zda ještě musejí projít azylovým řízením, upřesnil mluvčí spolkového ministerstva vnitra. Ujistil, že zavádění nového opatření EU do praxe potrvá jen pár dní.

V Berlíně je o uprchlíky postaráno

Berlínským hlavním nádražím každý den projdou stovky Ukrajinců prchajících z vlasti před ruskou invazí. Jedním z řady dobrovolníků, kteří na nádraží běžencům pomáhají, je osmnáctiletá Lubka. Sama pochází z Ukrajiny, ale od raného dětství žije v Německu. Nejvíce práce má Lubka s dalšími dobrovolníky vždy po příjezdu mezinárodního rychlíku z Varšavy, kterým přijíždí až 200 Ukrajinců, většinou matek s malými dětmi. „Počty příchozích se každý den liší. V posledních dnech je to denně 800 až 1000 lidí,“ řekla.

Železnice mezi Berlínem a Polskem je pro Ukrajince hlavní cesta, kterou se do Německa dostávají. Aktivisté, odboráři a pracovníci charit běžence čekají na perónu, odkud je odvádějí do nižších pater nádraží, kde je vybudováno provizorní uvítací středisko. „Dostanou tady najíst, napít, mohou si zde odpočinout, pomůžeme jim s ošetřením a léky, můžeme za ně jednat s úřady nebo jim poskytnout rady,“ vysvětlila Lubka. „Můžeme jim zajistit také ubytování,“ uvedla.

Možnou jazykovou bariéru za problém považuje málokdo. Podle Lubky je řada Ukrajinců schopná domluvit se anglicky, případně německy. „Pro ubytování to bohatě stačí. A při jednání s úřady nabízíme tlumočení,“ řekla. Lubka stejně jako ostatní pomáhá na nádraží ve svém volném čase a bezplatně. „Odměnu ale dostávám. Není totiž krásnější pocit, než když se v obličeji člověka, který byl dosud plný obav, objeví úsměv a radost z toho, že mu někdo pomohl. To je pro mě zadostiučinění,“ řekla.

Itálie uprchlíkům nabídne očkování proti covidu

Itálie bude očkovat proti covidu-19 lidi, kteří utíkají z Ukrajiny kvůli ruské invazi. Do 48 hodin od jejich příchodu do Itálie jim místní úřady udělají testy na koronavirus a těm, kdo nejsou očkovaní, nabídnou vakcínu proti covidu-19. Očkování bude dobrovolné. V pátek o tom informovala agentura ANSA s odvoláním na směrnici, kterou vydalo ministerstvo zdravotnictví pro regionální zdravotnické úřady.

Italské ministerstvo zdravotnictví zaslalo regionálním úřadům pokyny s výzvou, aby si zajistily dostatek testů na koronavirus i vakcín. Upozornilo také, že proočkovanost proti covidu-19 je na Ukrajině jedna z nejnižších v Evropě. Vakcínu tam podle serveru ourworldindata.org dostalo 35 procent obyvatel.