Koaliční lídři budou znovu debatovat o úsporách. Podle premiéra pokračuje i jednání o úpravě DPH

Události: Koalice jedná o změnách DPH (zdroj: ČT24)

Vládní strany dál zvažují změny některých sazeb daně z přidané hodnoty od příštího roku. Premiér Petr Fiala (ODS) upřesnil v rozhovoru pro Českou televizi, že koalice jedná o tom, jestli ponechat tři sazby, nebo mít jenom dvě. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) předložil návrh, který počítá se sjednocením dvou nižších sazeb DPH –⁠ místo deseti a patnácti procent by činila 14 procent. Základní sazba by zůstala 21 procent. Premiér ale upozorňuje, že vládní strany ještě na úpravách DPH dohodnuté nejsou. Výsledek jednání oznámí v polovině května.

„Jeden z cílů, které taky sledujeme, aby systém byl jednoduchý, srozumitelný a aby lidé měli pocit, že i v daních je nějaká spravedlnost. A myslím si, že je potřeba se bavit o tom nastavení. Jedna věc je, co je v které sazbě. Nad tím je otázka, jestli mají být dvě sazby, nebo tři sazby,“ prohlásil premiér.

Ministerstvo financí zaslalo koaličním lídrům interní materiál, ve kterém také navrhlo přeřazení části služeb a zboží z dnešní nejnižší 10procentní do základní 21procentní sazby DPH.  

Navrhované změny DPH
Zdroj: MF ČR

Z 10procentní do 14procentní DPH pak resort navrhl v rámci sjednocení dvou nižších sazeb DPH přesunout zboží a služby.

Navrhované změny DPH
Zdroj: MF ČR

Naopak mírně zlevnit by teoreticky mohly díky jednoprocentnímu snížení DPH položky, které dnes stát daní patnácti procenty. Mezi nimi jsou třeba potraviny, nealkoholické nápoje nebo stavební práce.

Navrhované změny DPH
Zdroj: MF ČR

Třeba Piráti varují před zvyšováním daní u některých citlivých položek. Lidovci pak nechtějí snižovat současný počet sazeb DPH. 

„Současné tři sazby fungují dobře z hlediska sociální podpory zranitelných skupin domácností. Některé položky v těch snížených sazbách by být neměly, byly tam vloženy nesystémově, například řezané květiny nebo nižší sazba DPH u novin a časopisů nedává úplně logiku,“ myslí si ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Musíme se podívat, jak to dopadne na jednotlivé skupiny, protože návrhy, které jsme zatím diskutovali, jako je třeba navýšení daně u ubytovacích služeb, by dopadly třeba i na studenty vysokoškolských kolejí,“ upozornil šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

Ministerstvo financí také navrhlo přesunout některé položky z dnešní prostřední –⁠ tedy 15procentní sazby DPH –⁠ do nejvyšší 21procentní. Třeba sběr a přepravu komunálního odpadu nebo palivové dřevo. Celkem by všechny dosud zmiňované přesuny pomohly zadluženému státnímu rozpočtu.

Zvýšení základní sazby podle STAN a TOP 09

Právě hnutí STAN by spolu s TOP 09 rádo zvýšilo základní sazbu DPH, ve které je velká většina všech položek –⁠ od oblečení, přes obuv až po elektřinu –⁠ z dnešních 21 až na 23 procent. To by podle Starostů a nezávislých mohlo přinést veřejným financím ročně až padesát miliard.

Podle analýzy resortu financí by veřejné rozpočty získaly díky změnám v DPH až 29 miliard korun navíc. Třeba Starostové by rádi získali z DPH do rozpočtu ještě více. „My se debatě o zvýšení na 23 procent nebráníme a preferujeme zachovat tři sazby, ale zároveň říkáme: Pojďme udělat opravdu důslednou revizi jednotlivých složek nebo jednotlivých výrobků, služeb, které jsou v jednotlivých sazbách,“ poznamenal první místopředseda Starostů Lukáš Vlček.

„Základní sazba, která by mohla být i vyšší než dneska, tak, aby příjem z výběru byl vyšší než doposud,“ dodal šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob s tím, že si dovedou představit navýšení na 22 či 23 procent. 

Opozice je proti změnám

Sněmovní opozice s úpravami DPH nesouhlasí. Hnutí ANO by neměnilo nic, hnutí SPD by jen snížilo daň u základních potravin.

„Nedokážu pochopit, že tato vláda, která má bojovat s inflací, zvažuje to, že bude zvedat DPH na teplo, na vodu, na stočné, případně na kulturu nebo na sport. Je to jednoznačně proinflační,“ myslí si první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

„Celá ta šaráda o zjednodušení systému, jak nám vláda neustále vykládá, je jen o tom, aby se prostě zvýšila DPH, zvýšily se daně,“ podotkl místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).  

Podrobněji Stanjura návrhy expertů zatím nekomentuje. Chce je obhajovat až poté, co se na nich vládní strany definitivně dohodnou. Má se tak stát za dva týdny. Už v úterý odpoledne ale budou koaliční lídři úsporná opatření znovu probírat.