Česko zmrazilo majetek ruského podniku spravujícího nemovitosti. Nezůstane to bez odpovědi, vzkázala Moskva

Zmrazení majetku ruského podniku spravujícího nemovitosti Českou republikou nezůstane  podle Moskvy bez odpovědi. Podle agentury TASS se tak vyjádřil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, později podobně reagovala také mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Peskov označil krok Prahy za nezákonný, ruské úřady podle něj prozkoumají, jaký majetek má Česká republika v Rusku. O zařazení podniku na národní sankční seznam rozhodla ve středu vláda.

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) se zmrazení majetku týká sedmi desítek nemovitostí, které jsou především v Praze, Karlových Varech a středních Čechách. Majetek České republiky v Rusku označil ministr za „drobný majetek“. „Není to nic, co by nás mělo znervózňovat,“ dodal.

Na to, že Česko má v Rusku majetek, ale již poukázaly i ruské úřady. „V Česku, které má majetek v Rusku, by měli chápat, že takový výstřelek nezůstane bez odvety,“ uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí. Podle Zacharovové Praha ukázala, že chce pokračovat v konfrontaci. Mluvčí Kremlu Peskov podle TASS řekl, že je „nutné zanalyzovat, co tu Češi mají“. Dodal, že „je jasné“, že odpověď přijde.

Zároveň prohlásil, že je zmrazení majetku nezákonné. „Tento hluboce antiruský postoj českých úřadů samozřejmě vyvolává naprosté rozpaky a tento postoj kategoricky odmítáme,“ sdělil Peskov.

Lipavský ale takové závěry odmítl. „Krok je plně v souladu s českým právem, kdybych měl reagovat na výroky mluvčího Kremlu,“ podotkl. Upozornil, že Rusko může uplatnit opravné prostředky u ministerstva zahraničních věcí, případně u soudu.

Už ve středu zmínil, že odvetné kroky ze strany Ruska neočekává. „Nejsem si vědom, že by Česko mělo v Moskvě takový majetek v takové formě. A hlavně my nevedeme útočnou válku proti svým sousedům, takže nevidím na základě jakého důvodu by reciproční krok mohl přijít,“ konstatoval. 

Česko zmrazí veškerý majetek podniku

„Komerční aktivity tohoto podniku včetně pronájmu jsou od tohoto momentu nelegální,“ prohlásil po jednání vlády Lipavský. Zápisem na sankční seznam se zmrazí veškerý majetek, který podnik v Česku vlastní či jinak ovládá, doplnil.

„Rozhodnutí vlády o zařazení podniku na národní sankční seznam se dotkne počtu vyšších desítek nemovitostí, které se nacházejí většinou na území hlavního města Prahy,“ uvedla ve čtvrtek mluvčí ministerstva financí Petra Vodstrčilová. Podrobnější informace podle ní úřad nemůže poskytnout z důvodu zákonné povinnosti zachovat mlčenlivost o postupech Finančního analytického úřadu v konkrétních kauzách.

Ministr zdůraznil, že toto opatření se nebude vztahovat na diplomatické mise. Celkem jde o čtyři objekty z celkového počtu nemovitostí vlastněných Ruskou federací v tuzemsku, například o ambasádu nebo rezidenci velvyslance.  

Podnik přidaný na sankční seznam spadá v Rusku přímo pod správu záležitostí prezidenta Ruské federace a stará se o majetek ruského státu za hranicemi, doplnil ministr. „Ten podnik vydělává peníze, protože pronajímá byty (…) a ten zisk může podporovat ruskou válku proti Ukrajině,“ uzavřel.

Vláda už dříve zrušila usnesení o bezplatném užívání

Česká vláda už dřív, v květnu, zrušila devět usnesení ze 70. a 80. let, kterými se svěřily tehdejšímu Sovětskému svazu pozemky do bezplatného užívání k diplomatickým účelům. V souvislosti s těmito pozemky pak diplomatický servis, příspěvková organizace ministerstva zahraničí, v létě podal na Rusko žalobu kvůli vrácení bezdůvodného obohacení za poslední tři roky převyšujícího 53 milionů korun.

Lipavský dříve řekl, že Rusko v Česku vlastní 42 budov, všechny kdysi označilo za objekty mise, tedy využívané k diplomatickým účelům. Při revizi ministerstvo podle ministra ale zjistilo, že desítky z nich k deklarovaným účelům neslouží. Z dokumentu, který si ČTK v červnu vyžádala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, vyplývá, že na pozemcích, u nichž český stát po Rusku nově požaduje nájemné, stojí komplex bytových domů ve Schwaigerově ulici v Praze či budovy bývalých ruských generálních konzulátů v Karlových Varech a v Brně.