Novým moravskoslezským hejtmanem je Bělica. Nahradil nepravomocně odsouzeného Krkošku

Události v regionech: Novým hejtmanem Moravskoslezského kraje je Josef Bělica (zdroj: ČT24)

Zastupitelé Moravskoslezského kraje zvolili primátora Havířova Josefa Bělicu (ANO) novým hejtmanem. Ve funkci nahradil nepravomocně odsouzeného Jana Krkošku (zvolen za ANO), který kraj vedl od loňského června. Bělicu ve veřejné volbě podpořilo 36 zastupitelů, proti jich bylo 16 a hlasování se zdrželi čtyři. Kraj má v tomto volebním období třetího hejtmana, krajské volby se konají na podzim. Bělica bude ve středu od 18:28 hostem Interview ČT24.

Krkoška se vzdal hejtmanské funkce poté, co ho pražský soud koncem března uznal vinným z účasti na organizované zločinecké skupině. Rezignoval i na funkci krajského zastupitele, opustil hnutí ANO, místo radního a zastupitele v Krnově na Bruntálsku.

Koaliční partneři, tedy ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM, se dohodli na tom, že hejtmanem bude Bělica, který je také poslancem.

Kumulaci funkcí ostře kritizovala opozice. Piráti navrhli, aby se novým hejtmanem stal první náměstek Jakub Unucka (ODS), který řekl, že si nominace váží, ale musí ji odmítnout.

Bělica zastupitelům řekl, že funkci primátora chce opustit, ale neučiní tak hned, protože nechce, aby město bylo jeho jednáním poškozeno. Na otázku opozice, jak dlouho zůstane Bělica hejtmanem i primátorem, neodpověděl ani po opakovaných výzvách zastupitelů. Opozice jeho postoj označila za arogantní. Bělica reagoval tím, že na dotaz ke kumulaci funkcí odpověděl dostatečně.

Později řekl, že aktuálně není schopen říct konkrétní datum, kdy odejde, protože ho nezná. „Říkal jsem to už několikrát, neumím si představit, že bych dlouhodobě vykonával dvě exekutivní pozice, takže pozici primátora v Havířově opustím. Opustím ji v okamžiku, kdy si budu jistý, že všechny projekty, které tam jsou nastartované, budou dále pokračovat. Myslím si, že to nebude trvat dlouho,“ vysvětlil.

Studio ČT24: Nový hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (zdroj: ČT24)

Bělica odmítl, že by v jeho rozhodování, zda zůstat i primátorem, hrála roli i kritika opozice na kumulaci funkcí. „Já jsem tento názor prezentoval už před nějakou dobou. Projevy některých zastupitelů mě mohou lidsky mrzet, to je tak asi všechno. Na druhou stranu byly některé argumenty liché,“ uvedl v ČT.

Za zásadní úkoly považuje koalice v čele s novým hejtmanem pokračování strategických transformačních projektů, řešení situace v hutním podniku Liberty Ostrava, výstavbu Černé kostky – Centra digitalizace, vědy a inovací nebo řešení rozpočtového určení daní. Podle aktuálního návrhu by kraj mohl přijít o šest set milionů korun.

Vondrák, Krkoška, Bělica

Bělica po volbě poděkoval za podporu. Uvedl, že věří, že nezklame ty, kteří ho podpořili, a překvapí zastupitele, kteří ho nepodpořili. „Volby si vážím a pozici přijímám s respektem a pokorou,“ řekl.

Za toto volební období má Moravskoslezský kraj už třetího hejtmana. Krkoška vedl kraj po Ivu Vondrákovi, který byl dlouhodobým kritikem hnutí ANO. Spory vygradovaly, když v prezidentské volbě veřejně podpořil Petra Pavla místo někdejšího premiéra a svého tehdejšího stranického šéfa Andreje Babiše. Vondrák rezignoval dříve, než ho zastupitelé stihli odvolat.

Funkce se tak ujal Krkoška. Kvůli soudnímu procesu a odsouzení ale ve funkci vydržel jen tři čtvrtě roku a kraj musel hledat nového hejtmana. Zastupitelem je místo Krkošky Martin Šturala.

Korupce ve zdravotnictví

Krkoška byl nepravomocně odsouzen v souvislosti s dvanáct let starým případem podplácení lékařů farmaceutickými společnostmi. V letech 2009 až 2012 působil ve společnosti Interchemia Praha, odkud podle obžaloby úplatky směřovaly. Celkem byly tímto způsobem předány úplatky za zhruba dvanáct milionů korun.

Formy úplatků byly různé – peníze v hotovosti, zájezdy, věcné dary, pobyty na jachtách a další. Původně bylo v kauze stíháno dvě stě lidí, z toho 151 lékařů. Krkoška čelil obžalobě za účast na organizované zločinecké skupině, kde je trestní sazba dva roky až deset let vězení. Soud mu uložil jen peněžitý trest 200 tisíc korun. Krkoška se přiznal, nesouhlasil ale s právní kvalifikací.

Bělica v ČT v souvislosti s případem Krkošky řekl, že jeho trestní rejstřík je čistý. „Já jsem koaličním partnerům nabídl, ať se ptají, na co chtějí. Takříkajíc jsem se před nimi svlékl do naha. Ano, ptali se na to,“ potvrdil.

Volby v roce 2020 vyhrálo v kraji ANO se ziskem 24 mandátů. ODS s TOP 09 obsadila deset míst, lidovci sedm a ČSSD pět. V opozici skončili Piráti s devíti mandáty, komunisté se čtyřmi a SPD s šesti. Vondrák a část jeho příznivců se přesunuli do nového zastupitelského klubu Otevření a konstruktivní.