Hejtman Krkoška půjde před soud. Je obžalován v letité kauze uplácení lékařů

Události: Hejtman obžalován (zdroj: ČT24)

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) půjde před soud. Upozornil na to Deník.cz. Obžaloba se netýká jeho politické činnosti, hejtman je jedním z aktérů v kauze uplácení lékařů farmaceutickými firmami. Kauza je stará dvanáct let, tehdy Krkoška působil ve společnosti Interchemia Praha, odkud podle obžaloby úplatky putovaly k lékařům.

Hejtman Krkoška je podle Deníku obžalován z účasti na organizované zločinecké skupině. On sám se k obžalobě nechtěl podrobně vyjádřit. „Je to věc, která je 12 let stará. A může se stát každému člověku, který je někde zaměstnaný,“ uvedl.

Na dotaz serveru, zda o žalobě a soudním jednání vědí jeho kolegové a spolustraníci, Krkoška odpověděl, že „určitě vedení v Praze ano“. Stejně tak mají podle něj potřebné informace hejtmanovi kolegové v Moravskoslezském kraji. Předseda krajské organizace hnutí ANO Josef Bělica řekl, že informace o případu má zhruba od konce února a rovněž čeká na čtvrteční soud. „Příjemné to není, stejně jako to načasování, o tom si mohu myslet co chci, ale to je tak asi jediné, co s tím udělám. Jestli mám dobré informace, tak bude soud a je dobré počkat na jeho výsledky,“ řekl Bělica.

„Jsem překvapený, musím s panem hejtmanem pohovořit o tom, co se stalo a nestalo. Do té doby k tomu nemohu nic říct,“ řekl ČT24 první náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS). „V tuto chvíli je nedostupný, ale pokusím se s ním setkat co nejdřív,“ dodal. Do čtvrtka, kdy bude soud, se Krkoška k věci víc vyjadřovat nebude. „Na doporučení svého právního zástupce se do čtvrtka k této věci nebudu vyjadřovat. Nechci svými komentáři narušovat průběh soudního procesu ani ovlivňovat mínění veřejnosti. Soudu se osobně zúčastním, věřím ve spravedlivý proces," uvedl v písemném vyjádření hejtman.

Podle obvodního soudu pro Prahu 2 je Krkoška obžalován už téměř tři roky. Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček České televizi řekl, že se tuto skutečnost dozvěděl před třemi týdny. „Je to přibližně tři týdny, 24. února, kdy mi sdělil hejtman Krkoška, že byl zařazen do hromadné obžaloby poměrně starého případu, tuším víc než dvanáct let, ve které bylo původně vedení firmy, kde dříve pracoval, s tím, že v nedávné době byla tato obžaloba rozšířena na všechny zaměstnance firmy,“ uvedl Havlíček. „My jsme se s ohledem na to, že se jedná o záležitost, která byla před vstupem pana Krkošky do politiky a s ohledem na to, že každý má právo se hájit a věc vysvětlit, dohodli, že počkáme do čtvrtka. Na základě toho se rozhodneme. V hnutí ANO platí a vždycky platilo: Padni, komu padni,“ dodal.

Havlíček komentuje situaci kolem hejtmana Krkošky (zdroj: ČT24)

Opozice se vyzvat hejtmana k rezignaci zatím nechystá

Moravskoslezští opoziční zastupitelé se zatím hejtmana Krkošku vyzvat k rezignaci nechystají, chtějí počkat na čtvrteční jednání pražského soudu, který se má případem zabývat. Zastupitel Josef Babka (KSČM) uvedl, že dosud ani netušil, že byl hejtman zaměstnán ve společnosti z oboru zdravotnictví. „Minimálně si počkám do čtvrtku na průběh toho soudního jednání, abych byl lépe informován, než reagovat na první zprávy o této záležitosti. Z dosavadních informací mi není jasná míra zapojení zaměstnance (nynějšího hejtmana) do této kauzy. Je to primárně záležitost hnutí ANO, zejména v době, kdy nastupuje volební kampaň do krajských voleb,“ uvedl Babka.

Opoziční zastupitelka Zuzana Klusová (Piráti) se domnívá, že by na kauzu měl reagovat hlavně Krkoška. „I když se jedná o starší záležitost a není úplně přímo spojená s aktuálním výkonem politické funkce, tak přesto jde o to, že je obžalován, nejde o nějaké podezření. Pro Piráty by to samozřejmě rozhodně byl důvod k okamžité rezignaci. Jaká jsou pravidla v hnutí ANO, to nevím,“ řekla Klusová. Dodala, že rovněž chce počkat na jednání čtvrtečního soudu. „Prozatím ho (k rezignaci) vyzývat nebudeme a budeme pevně věřit, že má dost soudnosti,“ řekla Klusová. Do budoucna však není vyloučeno, že by Piráti jeho odvolání navrhli, záležet bude i na výsledku soudního líčení.

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška z hnutí ANO čelí obžalově z podílu na uplácení lékařů (zdroj: ČT24)

Informace zaskočila i bývalého hejtmana a Krkoškova někdejšího stranického kolegu Iva Vondráka, kterého po jeho červnové rezignaci Krkoška vystřídal na postu hejtmana. „Je to pro mě velké překvapení, protože to jsem nečekal,“ řekl Vondrák. Dodal, že o celé záležitosti neměl žádné informace. „Samozřejmě ctím presumpci neviny a vždycky budu ctít, ale co je zásadní problém, že nám o tomto vyšetřování pan Krkoška nic neřekl. Jsem přesvědčen o tom, a já bych si na tom trval, že by se nikdy nestal náměstkem,“ řekl Vondrák. Krkoška dříve působil jako Vondrákův náměstek.

Blíže kauzu nechtěl Vondrák komentovat. „Teď je na soudu, aby rozhodl. To si myslím, že je naprosto klíčové. Když bude osvobozen, nevidím důvod, proč by měl nabízet svoji funkci,“ míní bývalý hejtman.

Původně čelily obvinění dvě stovky lékařů

Kauza se týká údajného uplácení lékařů farmaceutickými společnostmi. Obžaloba tvrdí, že lékaři přijímali úplatky za to, že budou přednostně předepisovat léky od konkrétních výrobců. Policie vyčíslila hodnotu úplatků na dvanáct milionů korun. Nebyly to ale jen peníze, ale například i zájezdy nebo věcné dary.

Podle policie se to dělo v letech 2009 až 2013, přičemž do roku 2012 pracoval Jan Krkoška ve farmaceutické společnosti Interchemia Praha, která sídlila na pražských Vinohradech. Neexistuje už jedenáct let, Krkoška ve firmě pracoval jako oblastní manažer. Byl v pozici, kde měl pod sebou zaměstnance označované jako reprezentanty, kteří mají na starost kontakty s lékaři. Podle obžaloby Krkoška o fungování systému věděl a údajně se na něm podílel. Podle serveru o tom svědčily zajištěné důkazy i výpovědi dalších aktérů. Krkoška ale ve svých výpovědích uvedl, že do přímého kontaktu s lékaři nepřišel.

Původně bylo v kauze obviněno 200 lidí, z toho 151 lékařů. U většiny lékařů ale bylo stíhání podmíněně zastaveno, protože se doznali, svého jednání litovali a věnovali peníze na pomoc obětem trestných činů. Ostatní obžalovaní stanuli před soudy v několika samostatných líčeních, odkud odešli s podmníkami a peněžitými tresty. Krkoška patří mezi poslední stíhané, u kterých ještě soud nerozhodl.

Po volbách v roce 2020 vznikla v kraji koalice vítězného hnutí ANO s ODS kandidující společně s TOP 09, s lidovci a nově proti předchozímu volebnímu období se sociálními demokraty. Hejtmanem se stal Vondrák, který se však v čele kraje neudržel do konce funkčního období. Poté, co Vondrák rezignoval, stal se loni moravskoslezským hejtmanem Jan Krkoška. Ten byl od roku 2016 náměstkem pro regionální rozvoj a turistický ruch. Po volbách skončili v opozici Piráti, SPD a KSČM. Krajské volby budou letos na podzim.

V minulosti bylo v Česku obžalováno několik hejtmanů. Zřejmě nejznámější je případ někdejšího středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha, kterého soudy za přijímání úplatků a manipulace s tendry poslaly celkem na osm let do vězení.