Krkoška rezignoval na funkci hejtmana. U soudu dostal peněžitý trest za uplácení lékařů

Události: Moravskoslezský hejtman Krkoška odstoupil (zdroj: ČT24)

Jan Krkoška (ANO) rezignoval na funkci moravskoslezského hejtmana a vzdal se i mandátu krajského zastupitele. Učinil to krátce poté, co jej soud uznal vinným z uplácením lékařů v době, kdy pracoval ve farmaceutické firmě. Krkoška, který se na začátku jednání k uplácení lékařů doznal, dostal dvousettisícový peněžitý trest. Jeho konec pak začali požadovat spolustraníci i strany, které v Moravskoslezském kraji vládnou spolu s ANO v koalici. Krkošku by v čele kraje mohl nahradit havířovský primátor Josef Bělica (ANO), který řekl, že má nominaci svého zastupitelského klubu.

Jan Krkoška již není hejtmanem ani zastupitelem. Zhruba hodinu poté, co nad ním Obvodní soud pro Prahu 2 vynesl nepravomocný rozsudek, oznámila jeho rezignaci na výkonnou funkci i zastupitelský mandát mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

„Po dnešním rozhodnutí soudu a pečlivém zvážení všech okolností jsem se rozhodl rezignovat na funkci hejtmana a zastupitele Moravskoslezského kraje. Zároveň vystupuji z hnutí ANO. Dnešní soudní líčení se týkalo dvanáct let staré záležitosti a nemá nic společného s mým aktuálním působením v politice. Nechci ale, aby celá záležitost vrhala špatné světlo na hnutí ANO a na Moravskoslezský kraj,“ uvedl následně sám Krkoška.

První hejtmanův náměstek Jakub Unucka (ODS) řekl, že Krkoškovu rezignaci obdržel. „Rezignoval na funkci hejtmana, rezignoval na funkci zastupitele kraje. Toto jsem zprocesoval,“ podotkl. Dodal, že z titulu své funkce bude do příštího jednání zastupitelstva v čele kraje sám, nepovažuje to však za trvalé řešení, byť budou za půl roku krajské volby.

„Jednáme o rozpočtovém určení daní, kde nám hrozí ztráta 600 milionů korun. Tady musí být silný mandát hejtmana,“ zdůraznil Unucka. O situaci budou podle něj jednat koaliční strany v pátek dopoledne, přičemž náměstek neočekává, že by se složení koalice na několik měsíců před koncem volebního období ještě měnilo.

Studio ČT24: Moravskoslezský hejtman rezignoval (zdroj: ČT24)

Kromě toho, kdo bude novým hejtmanem, se musí vyjasnit i kdo nahradí Jana Krkošku coby krajského zastupitele. Podle výsledku voleb by do uvolněného křesla měla usednout Květa Kubíčková (ANO). To se však nestane. „Momentálně jsem změnila ve svém životě i trvalý pobyt a bydlím v jiném kraji, čili to nepřipadá v úvahu,“ uvedla. Na kandidátce za ní byl Martin Šturala.

Babiš vyzval Krkošku k rezignaci již před vynesením rozsudku

Aby odstoupil, vyzvali Krkošku bezprostředně po vynesení rozsudku krajští koaliční partneři, již předtím na to apeloval předseda ANO Andrej Babiš. Místopředseda ANO Karel Havlíček zdůraznil, že čin, za který byl Krkoška odsouzen, nesouvisí s krajskou politikou ani s hnutím.

„Ty věci se staly před dvanácti lety, tedy dávno před jeho vstupem do politiky a do hnutí ANO. A nezneužil svou funkci,“ poznamenal Havlíček.

Moravskoslezský kraj přišel o druhého hejtmana za necelý rok. Do funkce byl Krkoška zvolen loni v červnu poté, co se jeho předchůdce Ivo Vondrák nejprve politicky rozešel s ANO, za nějž byl zvolen, a poté rezignoval na funkci.

Po rezignaci Jana Krkošky řekl jeho náměstek Lukáš Curylo (KDU-ČSL), že ji považuje za správné rozhodnutí. Míní však, že se měl Krkoška vzdát funkce již před začátkem soudního jednání.

Opoziční zastupitelka Zuzana Klusová (Piráti) považuje situaci za ostudu krajské koalice a zejména ANO. „Vzhledem k tomu, že se hejtman ke korupci přiznal, znamená to, že byl vyšetřován mnoho měsíců. O kauze musel vědět už v době, kdy byl jmenován hejtmanem. Patrně doufal, že se to zamete pod koberec,“ prohlásila.

Místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) v Událostech, komentářích sdělila, že se o kauze Krkošky dozvěděla z médií a naštvalo ji to. „Myslím, že to měl hnutí říct, my jsme neměli možnost, jak to zjistit,“ sdělila s tím, že takové excesy poškozují práci ANO ve sněmovně a v regionech. 

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) ocenil, že se ANO i Krkoška s kauzou rychle vypořádali. Nepustí se prý teď do výkřiků, že „ANO je na zločinu založená strana“, jako to prý dělají představitelé tohoto hnutí v souvislosti s kauzou Dozimetr. „Oni sami vidí, že tohle se může stát, že v každé společnosti se najde někdo, kdo není úplně čistý a přináší s sebou staré zločiny a zátěže, které vyplavou na povrch,“ prohlásil.

UK: Pokorná Jermanová, Dvořák a Čaban hovořili o konci hejtmana Krkošky (zdroj: ČT24)

Pokorná Jermanová však reagovala, že Krkoškovo uplácení lékařů probíhalo před jeho vstupem do politiky, zatímco kauza Dozimetr souvisí s financováním hnutí STAN a není uzavřená. S tím Dvořák nesouhlasil, zmínil, že kauzu Dozimetr provází spousta nepotvrzených domněnek a úniků ze spisů.

Komentátor Martin Čaban ze serveru Seznam Zprávy pak vyjádřil ve stejném pořadu podivení, že Krkoška dokázal „tři roky tajit, že je obžalovaný v korupční kauze.“ „To je fascinující věc, že se to nedoneslo k hnutí ANO,“ prohlásil s tím, že Krkoška tento fakt patrně sdělil vedení, když dostal přibližně před třemi týdny termín soudu. Čaban by si prý představoval, že ve chvíli, kdy se vedení hnutí dozví, že jeho významný člen je obžalovaný z trestného činu, dotyčný skončí. „To se nestalo,“ prohlásil.

Krkoška byl i radním v Krnově. Tamní starosta Tomáš Hradil (nestr.) čeká na návrh možného řešení situace ze strany krnovského ANO. Vyjádření samotného Krkošky nepředpokládá, rozumí tomu, že prioritně řeší situaci na krajské úrovni. Pokud však během pátku krnovské ANO nepřijde s návrhem, bude mandát Jana Krkošky předmětem pondělního zasedání rady.

Krkoška doznal vinu

Jednání soudu trvalo jen zhruba hodinu. V souladu s tím, co navrhl státní zástupce Ondřej Jášek, odešel politik ANO s peněžitým trestem. Byl ale nižší, než žalobce chtěl. Navrhl ho ve výši alespoň čtvrt milionu korun, soud se spokojil s 200 tisíci korun. Jášek nicméně označil trest „za naprosto adekvátní“.

Rozhodování zásadně urychlilo doznání obžalovaného k uplácení lékařů. Krkoška nicméně odmítl kvalifikaci účasti na zločinecké skupině. O kvalifikaci se pak přel státní zástupce s obhájcem Tomášem Sokolem. Ten navrhl změnu na porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Sokol argumentoval tím, že Krkoška není souzen za uplácení.

Žalobce ale odmítl změnu kvalifikace. Že Krkošku neobžaloval z uplácení, bylo podle něj jen proto, že hejtman opustil společnost rok před policejním zásahem a tento trestný čin byl v jeho případě promlčený. Soud nakonec uznal Krkošku vinným z účasti na organizované skupině, kvalifikaci tedy nezměnil. Všechny strany se shodly na tom, že od případu uběhla již velmi dlouhá doba, k čemuž se musí při ukládání trestu přihlížet.

Sokol dokonce navrhoval, aby soud upustil od trestu. „Je v podstatě zbytečný,“ prohlásil advokát. Jeho klient podle něj dále trestnou činnost nepáchal, k recidivě sklony nemá. Případně připustil peněžitý trest, nikoli však v řádu statisíců.

Letitá kauza

Na pohled běžné jednání v kauze, která je z velké části již uzavřena, se dostalo do středu pozornosti poté, co Deník upozornil, že je mezi obžalovanými moravskoslezský hejtman. Obžaloba tvrdí, že v době, kdy pracoval ve společnosti Interchemia Praha, předal lékařům 790 600 korun, přičemž celkově od firmy putovalo k lékařům i prostřednictvím jiných manažerů podle obžaloby 16,5 milionu korun.

Policie zveřejnila případ upácení lékařů farmaceutickými firmami v roce 2012. Původně obvinila dvě stovky lidí, z toho 151 lékařů. Stíhání většiny lékařů ale bylo později podmíněně zastaveno, když se k trestné činnosti doznali a věnovali na pomoc obětem trestných činů větší částku, než podle policie od výrobců léčiv dostali.

Lékaři podle policie dostávali od zástupců farmaceutických firem různé příspěvky za to, že pacientům předepisovali jejich výrobky. Kromě peněz to byly například i zájezdy nebo věcné dary.

Krkoška je tak jedním z mála politiků, kteří stanuli před soudem v době, kdy jsou ve vrcholné exekutivní funkci. Z úřadujících hejtmanů není však jediný, v korupční kauze je již léta obžalován i liberecký hejtman Martin Půta (SLK). Ten si sice v minulosti již vyslechl osvobozující rozsudek, ale odvolací soud verdikt zrušil, kauza tedy pokračuje.

Před soudem byl v minulosti i nynější pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) v souvislosti s kauzou Opencard, toho soudy pravomocně osvobodily. V době, kdy byl obžalován, však byl Svoboda opozičním zastupitelem. Až poté, co skončili, bylo v minulosti obžalováno i několik dalších bývalých hejtmanů, ale například i někdejších členů vlády.

Hejtmanem by se mohl stát primátor Havířova Bělica

Podle ČTK by mohl Krkošku v hejtmanské funkci nahradit primátor Havířova na Karvinsku, krajský předseda hnutí a poslanec Josef Bělica (ANO). Agentuře řekl, že má podporu klubu zastupitelů. Lídři krajské koalice (ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM) budou o dalším postupu jednat v pátek.

„Samozřejmě o tom komunikujeme i v rámci našeho klubu. Zatím to vypadá, že tu nominaci budu mít já, klub je v tom poměrně jednotný. Je to ale opravdu poměrně citlivá záležitost a já to jako první potřebuji komunikovat s lidmi, kterých se to týká. Nominaci z klubu ale mám, tak tam zítra (v pátek) s tímhle půjdu. Kdybych řekl, že ji nemám, tak budu lhát,“ uvedl Bělica. „Žádná jiná jména nepadla,“ doplnil následně pro ČT.

Připomněl, že už po volbách se koaliční uskupení dohodla, že funkce hejtmana připadne ANO coby vítězi voleb. „Zatím to tak je a bylo to tak respektováno i koaličními partnery. Musím říct, že jednání jsou velmi korektní,“ dodal. Bělica má zároveň páteční jednání vést, rozkol v koalici nepředpokládá.

Bělica v Událostech v regionech uvedl, že o událostech okolo Krkošky se dozvěděl přímo od odstoupivšího hejtmana na konci února. „Neměli jsme objektivně způsob, jak informaci zjistit, pokud nám ji pan Krkoška neřekl,“ uvedl Bělica. Exhejtman podle něj měl stranické kolegy o vyšetřování informovat. „Jsem rád, že rezignoval a přijal politickou zodpovědnost,“ dodal.