TÉMA

Uplácení

Krkoška rezignoval na funkci hejtmana. U soudu dostal peněžitý trest za uplácení lékařů

Jan Krkoška (ANO) rezignoval na funkci moravskoslezského hejtmana a vzdal se i mandátu krajského zastupitele. Učinil to krátce poté, co jej soud uznal vinným z uplácením lékařů v době, kdy pracoval ve farmaceutické firmě. Krkoška, který se na začátku jednání k uplácení lékařů doznal, dostal dvousettisícový peněžitý trest. Jeho konec pak začali požadovat spolustraníci i strany, které v Moravskoslezském kraji vládnou spolu s ANO v koalici. Krkošku by v čele kraje mohl nahradit havířovský primátor Josef Bělica (ANO), který řekl, že má nominaci svého zastupitelského klubu.
21. 3. 2024Aktualizováno21. 3. 2024, 22:49|

Slovenská speciální prokuratura obvinila Haščáka z korupce

Žalobce končícího elitního útvaru prokuratury na Slovensku podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka a další čtyři osoby z korupce a z dalších trestných činů. Prokuratura, která o obvinění pěti lidí informovala, zveřejnila jen iniciály stíhaných.
19. 3. 2024|

Soud zrušil další rozhodnutí v kauze soudce Elischera, píše Česká justice

Vrchní soud v Olomouci zrušil rozsudek nad Vietnamcem Nguyenem Quoc Hungem, který podle žalobce navedl soudce Vrchního soudu v Praze Ivana Elischera k ovlivňování odvolacích řízení. Případem se bude znovu zabývat pražský městský soud, informoval v neděli web Česká justice. Před týdnem portál napsal, že odvolací soud zrušil i rozsudek nad Elischerem.
23. 4. 2023|

Ukrajina musí reformovat soudnictví, aby vyšetřila ruské válečné zločiny, říká držitelka Nobelovy ceny

Ruské jednotky na Ukrajině podle tamní generální prokuratury od začátku obnovené invaze spáchaly přes osmdesát tisíc válečných zločinů. Lidskoprávní aktivistka Oleksandra Matvijčuková v rozhovoru pro ČT tvrdí, že se musí změnit způsob jejich vyšetřování, aby se každá oběť dočkala spravedlnosti.
22. 4. 2023|

Podnikatel Janiga přijal milionový trest za podplácení exšéfa pražské nemocnice Dbalého

Podnikatel Ladislav Janiga se dohodl se státním zástupcem na milionovém peněžitém trestu a podmínce v délce osmnácti měsíců za to, že podplácel bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Dohodu ve středu pravomocně schválil soud, a uzavřel tak třetí větev korupční kauzy nemocnice. Součástí Janigova trestu je i rok a půl zákazu působení ve vedení firem. Podnikatel dlouhodobě žádal o zastavení stíhání s ohledem na svůj zdravotní stav, podle soudu ale simuloval.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 10:55|

Případ údajného uplácení manažerů České pošty se už popáté vrací na začátek

Odvolací pražský městský soud zrušil tresty v případu údajného pokusu o uplácení manažerů České pošty. Věc se tak vrací už popáté na začátek. České televizi to sdělil mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 8 Petr Novák. Právě tento soud letos v únoru uznal vinnými z podplácení majitele bezpečnostní agentury Alkom Václava Růžičku, podnikatele Radko Haška a samotnou firmu Alkom. Všichni měli zaplatit peněžité tresty. Proti verdiktu se ale obžalovaní odvolali a odvolání podal i státní zástupce.
10. 10. 2022|

Soud bude znovu řešit pokus o uplácení v Kriminalistickém ústavu. Obviněný údajně žádal poškození důkazu

Krajský soud v Praze zrušil osvobozující rozsudek v případu bývalého pracovníka Kriminalistického ústavu obviněného z uplácení. Soud tak vyhověl státní zástupkyni, která s osvobozením nesouhlasila. Případ musí znovu posoudit Okresní soud v Benešově, který muže původně zprostil obžaloby, zjistila ČT z justiční databáze. Podle policie obviněný za úplatek 850 tisíc korun žádal poškození mobilního telefonu, který kriminalisté zabavili jako důkaz v trestním řízení.
22. 11. 2021|

Pokračuje soud s bývalým představitelem slovenské prokuratury Kováčikem. Klíčový svědek vypověděl o uplácení

Klíčový svědek v procesu s obžalovaným bývalým šéfem elitní složky slovenské prokuratury Dušanem Kováčikem vypověděl, že Kováčikovi odevzdal úplatek 50 tisíc eur (1,29 milionu korun). Kromě korupce je Kováčik stíhán také pro podezření ze zneužití pravomocí a z dalších trestných činů.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 20:16|

Češi a Slováci jsou nejtolerantnější k uplácení úředníků, ukázal unijní průzkum

Češi a Slováci nejvíce ze všech národů Evropské unie tolerují drobné uplácení úředníků či dalších veřejných osob. Vyplývá to ze zveřejněného průzkumu unijní agentury pro základní práva (FRA), který hodnotil vnímání politiky, justice či korupce v zemích EU. Tři pětiny lidí mají podle jeho výsledků dojem, že se o ně politici nezajímají.
24. 6. 2020|