Ukrajina musí reformovat soudnictví, aby vyšetřila ruské válečné zločiny, říká držitelka Nobelovy ceny

Rozhovor s ukrajinskou lidskoprávní aktivistkou Oleksandrou Matvijčukovou (zdroj: ČT24)

Ruské jednotky na Ukrajině podle tamní generální prokuratury od začátku obnovené invaze spáchaly přes osmdesát tisíc válečných zločinů. Lidskoprávní aktivistka Oleksandra Matvijčuková v rozhovoru pro ČT tvrdí, že se musí změnit způsob jejich vyšetřování, aby se každá oběť dočkala spravedlnosti.

Zakladatelka organizace Centrum občanské spravedlnosti Oleksandra Matvijčuková, která loni společně s ruskými a běloruskými disidenty získala Nobelovu cenu za mír, zmínila, že doufá v brzkou ratifikaci Římského statutu. Tím by se Ukrajina formálně stala členem Mezinárodního trestního soudu. „Zabraňuje tomu strach a nepochopení toho, co je mezinárodní soudnictví,“ vysvětluje nynější postoj politiků v napadené zemi.  

S nezávislým vyšetřováním válečných zločinů podle ní mohou výrazně pomoci digitální technologie a zveřejněné záznamy. „Každý člověk s mobilním telefonem může pořídit fotografii nebo video, identifikovat místo jejich pořízení nebo prověřit, kdy bylo video zveřejněno. A je to obyčejný člověk, nikoliv někdo se zvláštním oprávněním,“ řekla s tím, že svět podle ní potřebuje i do budoucna nastavit nový standard ve vyšetřování mezinárodních zločinů. 

Změna přístupu ke korupci

Úlohu západních států ve vymáhání spravedlnosti vidí hlavně v poskytnutí nutného odstupu a vymezení precedentů, které budou sloužit k řádnému odsouzení ruských zločinů. „Co potřebujeme, jsou mezinárodní vyšetřovatelé, detektivové, prokurátoři a soudci. Musí se stát součástí ukrajinského systému,“ míní. 

Ukrajina se dlouhodobě potýká s velkou mírou korupce, zvlášť ve veřejné správě. Podle Matvijčukové se ale postoj lidí k uplácení od začátku války paradoxně mění k lepšímu a na každodenní úrovni ho více lidí považuje za nepřijatelné.

„Ta cena, kterou Ukrajina platí za vybudování společnosti, kde jsou čestná pravidla hry a kde jsou hájena práva každého člověka, je natolik vysoká, že lidé přestávají korupci tolerovat. Vypovídá to o fundamentální změně paradigmatu toho, jak společnost přemýšlí,“ domnívá se. Zásadní je podle ní však do budoucna na Ukrajině zásadně reformovat soudnictví, aby v zemi po válce fungovala justice.