Korupční nabídku jsem nedostal, odmítl zastupitel Znojma tvrzení ANO

Znojemský zastupitel Bert Bartas (Znojmáci) odmítl tvrzení koaličních partnerů z hnutí ANO, že mu někdo učinil korupční nabídku, aby odešel z koalice. Domnívá se, že jeho jméno koaliční politici zneužili. Znojemská starostka Ivana Solařová (ANO) to odmítla komentovat. Nyní je to v rukou policie, uvedla. Koalici ve Znojmě utvořilo po volbách vítězné ANO s SPD a Znojmáky, v opozici skončily ODS, KDU-ČSL, Pro Znojmo a Naše Znojmo.

Hnutí ANO podalo v úterý na Krajské státní zastupitelství v Brně trestní oznámení týkající se údajné korupce ve Znojmě. Trestní oznámení plánuje po poradě s právníkem podat také zastupitel Květoslav Svoboda (SPD), řekl to ČTK. Politik dříve uvedl, že dostal nabídku půl milionu korun od lidí spojených se znojemskou opozicí, aby odešel z koalice. Opozice to odmítá.

O korupci zástupci ANO promluvili v pondělí v reakci na sobotní oznámení opozičních stran, které se domluvily na nové koalici a nyní mají v jednatřicetičlenném zastupitelstvu převahu. Kromě Svobody dostal podle ANO korupční nabídky právě i Bartas, jenž nyní toto tvrzení odmítl. „Žádnou korupční nabídku jsem neobdržel. Naopak jsem na cílený dotaz vedení znojemského ANO odpověděl, že jsem žádný takový návrh nedostal. Cítím to tak, že moje jméno bylo hrubě zneužito,“ zdůraznil.

Znojmáci mají v zastupitelstvu dva mandáty. Bohumila Beranová se už v minulých dnech rozhodla z koalice vystoupit a přidat se k současné opozici. Bartas to nechtěl komentovat až do středeční schůze Znojmáků. Na ní členové rozhodli, že opustí koalici jako celek. „Oba dva jsme pověřeni smlouvu vypovědět. Nepřijali jsme ale usnesení, jak budeme postupovat na dalším zastupitelstvu,“ doplnil Bartas.

Mimořádné zastupitelstvo, ze kterého má vzejít nové vedení města, by se mělo konat nejpozději 5. srpna.