ANO ve Znojmě tvrdí, že koaliční zastupitel dostal nabídku úplatku

ANO tvrdí, že lidé spojení se znojemskou opozicí nabídli koaličnímu zastupiteli za SPD Květoslavu Svobodovi půl milionu korun, aby odešel z koalice. Svoboda uvedl, že nabídku dostal, ale odmítl ji. Plánuje se také obrátit na policii. Podle ANO dostal korupční nabídky i koaliční zastupitel Bert Bartas (Znojmáci), ten to ale odmítl komentovat. Předseda místního sdružení ODS Znojmo František Koudela, který má být novým starostou, uvedl, že nabídka úplatku je pro něj novou informací.

V roce 2022 po volbách vytvořilo vítězné ANO koalici s SPD a Znojmáky. Zastupitelka za Znojmáky Bohumila Beranová se však nyní přidala k opozici. Vznikla tak nová koalice, která má šestnáct zastupitelských křesel z celkových jednatřiceti. Chtějí mimořádné zastupitelstvo, ze kterého má vzejít nové vedení. Podle nich se ve Znojmě zastavily investice a město netransparentně a nehospodárně nakládá s majetkem.

Krajská předsedkyně ANO Alena Schillerová v tom vidí účelovost a snahu ovlivnit i krajské volby, neboť starostka Ivana Solařová (ANO) je také kandidátkou na hejtmanku. „V komunálních volbách v roce 2022 dali voliči jasně najevo, že by měla skončit doba, kdy si moc předávaly tradiční strany. Bohužel se ukázalo, že se moci vzdát nikdy nechtějí. Hnutí ANO svolalo mimořádné koaliční jednání, na kterém nás zástupce SPD informoval, že byl osloven s nabídkou půl milionu korun, pokud odejde z koalice. Osloven byl také zastupitel za Znojmáky s několika v podstatě korupčními nabídkami,“ řekla v pondělí v Brně.

Řekněte jméno, žádá Koudela

Kdo nabídku učinil, ale hnutí ANO nesdělilo. Svoboda řekl, že mu peníze nabídl místní podnikatel spolupracující s opozičními politiky. „Věc nyní řeším se svým právním zástupcem a následně se obrátím na policii,“ řekl. Bartas se pak odmítl jakkoliv vyjádřit.

Koudela uvedl, že je pro něj nabídka úplatku novou informací. „Musí říct, kdo nabídku učinil, konkrétní jméno. Za SPOLU tohle nařčení jednoznačně odmítám. Paní Beranová odešla ze své vůle,“ ujistil možný nový starosta.

Solařová důvody pro politický převrat označila za zástupné a absurdní. „Není tajemstvím, že na mém stole leží audity hospodaření příspěvkových organizací, kromě jiného Znojemské Besedy, kde je ředitelem František Koudela,“ poznamenala. Koudela v reakci uvedl, že o auditu ví, ale nemá žádné obavy. „Jsem naprosto klidný, za sebe i tým mých lidí,“ řekl.