ANO, SPD a Znojmáci uzavřeli ve Znojmě koaliční smlouvu, mají křehkou většinu

Znojmo povede koalice ANO, SPD a Znojmáci. Podepsali koaliční smlouvu, budou vytvářet programové prohlášení a řešit rozdělení funkcí v radě města. Koalice disponuje šestnácti mandáty z jednatřiceti. Kvůli koalici s SPD vystoupil z hnutí ANO zvolený zastupitel Jan Šťastník a z hnutí Znojmáci rezignovali na mandát Jan Padalík a následně Bruno Kotrnetz, který za něj měl nastoupit jako náhradník. V zastupitelstvu tak zasedne až druhý náhradník Bert Bartas.

Hnutí ANO mělo po volbách jedenáct mandátů, aktuálně jich má deset, SPD má křesla čtyři a Znojmáci dvě. Do opozice tak míří dosavadní členové koalice, což je hnutí Naše Znojmo končícího starosty Jakuba Malačky, ODS s KDU-ČSL a ProZnojmo.

Malačka byl před čtyřmi lety ještě zvolený za ČSSD a během volebního období vystřídal ve funkci starosty stranického kolegu Jana Groise. Oba stejně jako jejich další kolegové z ČSSD odešli a Grois, který má ve Znojmě kontroverzní pověst, získal zastupitelský mandát v Malačkově hnutí také.

Stranám, které podepsaly koaliční smlouvu, šlo o to, aby se změnily poměry na radnici. „Možná ještě ani nebyly sečtené všechny hlasy minulou sobotu a už si vedení znojemského ANO pozvalo SPD a Znojmáky na jednání,“ řekl Jan Šťastník. Další jednání o jiné podobě koalice tak podle něj ani nebyla. ANO bylo součástí znojemské koalice v letech 2014 až 2020.

SPD byla pro některé zastupitele problém

SPD se stala problémem pro některé zastupitele z nové koalice. Šťastník uvedl, že SPD by pro něj byla přijatelná až ve chvíli, kdy by bylo zřejmé, že jiná varianta koalice neexistuje. Jan Padalík řekl, že se hodnotově neztotožňuje s celostátním programem SPD, proto odstoupil stejně jako jeho kolega Bruno Kotrnetz. Nadále podporuje Znojmáky a jejich snahu o změnu ve vedení města. „Bohužel strany dosavadní koalice nechtěly jednat samostatně, ale pouze v bloku, a jiné řešení tak nebylo možné,“ řekl Padalík.

Zatímco Padalík a Kotrnetz odstoupili, Šťastník si mandát zastupitele ponechal a bude vystupovat jako nezařazený. „Budu podporovat návrhy, které mi budou dávat smysl. Kandidoval jsem s programem pro podporu sportu ve městě a měl jsem víc preferenčních hlasů než kandidát, který byl výše než já. Řada známých mě volila právě kvůli podpoře sportu, aniž by byli voliči ANO. I proto jsem si mandát ponechal,“ řekl Šťastník.

Z kandidátky ANO odešli dva lidé už před volbami

Hnutí ANO Šťastníkův postup veřejně kritizovalo. V noci na pondělí rozeslalo e-mail s názvem „Temné pozadí komunálních voleb ve Znojmě. Je to ještě demokracie?“ a Šťastníkův postup označilo za podraz. Hovoří o něm jako o trojském koni a o zradě voličů. Krátce před volbami také z kandidátky ANO odešli dva kandidáti. Hnutí uvedlo, že je důvodné podezření, že byli zastrašování, někdo jim vyhrožoval a činil na ně nátlak.

Lídryně vítězného hnutí ANO Ivana Solařová tyto informace odmítla nyní komentovat. ANO také členy dosluhující koalice osočilo z toho, že po volbách začali „nakupovat“ zvolené zastupitele z nové koalice.

Jakub Malačka vyjádření ANO bere jako „snahu odvrátit pozornost od problematické koalice s SPD opírající se o těsnou většinu jednoho hlasu“. „Hnutí ANO ostatní strany ani nepozvalo k jednacímu stolu a od začátku preferovalo koalici s SPD,“ uvedl. O žádném nátlaku či nakupování hlasů pod nátlakem nic neví. „Naopak z rodící se koalice museli již odstoupit dva zastupitelé, kteří nebyli ochotni hlasovat pro koalici s SPD. Pokud vím, byl naopak na ně i další budoucí koaliční zastupitele vyvíjen enormní nátlak, aby spolupráci s SPD podepsali, nebo aby složili mandát,“ řekl Malačka.