Starosta s místostarostou si ve Znojmě vyměnili pozice. Město nově vede Malačka

Novým starostou Znojma je bývalý místostarosta Jakub Malačka (ČSSD). Hlasovalo pro něj 21 z přítomných 29 zastupitelů. Vyměnil si místo se stranickým kolegou Janem Groisem, který je nyní místostarostou. Zastupitelé také změnili počet místostarostů ze tří na čtyři, dva z nich jsou uvolnění a dva neuvolnění. Koalici na znojemské radnici nyní tvoří ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Pro Znojmo. Poslední dva subjekty nahradily hnutí ANO.

Konflikty v původní koalici vygradovaly loni na podzim, kdy koaliční ANO požadovalo spolu s opozičními zastupiteli odstoupení starosty Jana Groise z funkce. Vadil jim například jeho styl vedení kampaně do senátních voleb. Nové koaliční strany na svém starém požadavku trvaly, a tak se stal starostou Jakub Malačka.

„Není moc možností, na co se chci zaměřit, ale spíš na co se musím zaměřit. První oblastí je koronavirus, musíme dotáhnout vznik očkovacího centra a vyrovnat se s poklesem v rozpočtu. Druhá věc je samotná příprava rozpočtu, protože jsme nyní v rozpočtovém provizoriu. Chceme ho schválit na příštím zasedání 15. února. Měl by být co nejvíc proinvestiční. Posledním okruhem jsou největší plánované akce,“ řekl Malačka.

Nový bazén a dopravce

Jednou z plánovaných akcí je rozhodnout se, zda ve Znojmě vznikne nový bazén, nebo město nechá opravit současný. Malačka by nyní dal přednost výstavbě nového. Dále je podle něj třeba vyřešit výběrové řízení na nového dopravce městské hromadné dopravy, kterou do konce roku 2022 zajišťuje Psota.

Kromě profesních cílů si Malačka stanovil i osobní. „Je mi 32 let a není obvyklé, aby byl někdo tak mladý starostou významného města, jako je Znojmo. Nechci proto zklamat mínění, že i mladí lidé mohou dělat politiku dobře. Funkce si nesmírně vážím, ale mám před ní i respekt. Doba, ve které nastupuji, není z těch nejlepších, ale nenechal jsem se zvolit do zastupitelstva jen pro dobré časy, to by bylo zbabělé. Teď se moc těším na spolupráci s novými kolegy. Sice jsme byli dlouho političtí rivalové, ale vyříkali jsme si to,“ dodal starosta.

Radní za ANO nahradili zástupci nové koalice

Zastupitelé také odvolali místostarostu a radní za hnutí ANO a zvolili nové členy rady. Místostarostou zůstal Karel Podzimek (ODS), který má na starost kulturu a sport. Cestovní ruch bude mít nově na starost místostarosta Lukáš David (Pro Znojmo). Dále bude mít v gesci odbor výstavby a odbor finanční. Místostarostou se nově stal také lidovec Pavel Jajtner. Radními zůstali Vlastimil Tima a Tomáš Buršík (ČSSD). Novými radními se stali Jakub Krainer (Pro Znojmo) a Marek Venuta (KDU-ČSL).

Hnutí ANO rezignovat z vlastní vůle nechtělo. „Plníme šest let náš program a vůli našich voličů. Jsou za námi vidět výsledky. Nevidíme proto důvod, proč bychom měli z vedení rezignovat,“ napsal předseda oblastní organizace hnutí ANO Znojmo David Štolpa.

Komunální volby ve Znojmě v roce 2018 vyhrála téměř s 25 procenty hlasů ČSSD, druhé skončilo hnutí ANO a na třetím místě Pro Znojmo s podporou Změny. Čtvrtá byla ODS. Do zastupitelstva se dostala ještě KSČM, KDU-ČSL, SPD a Piráti.