Soud zrušil další rozhodnutí v kauze soudce Elischera, píše Česká justice

Vrchní soud v Olomouci zrušil rozsudek nad Vietnamcem Nguyenem Quoc Hungem, který podle žalobce navedl soudce Vrchního soudu v Praze Ivana Elischera k ovlivňování odvolacích řízení. Případem se bude znovu zabývat pražský městský soud, informoval v neděli web Česká justice. Před týdnem portál napsal, že odvolací soud zrušil i rozsudek nad Elischerem.

Hung, který strávil ve vazbě maximální možnou dobu tří let, byl v prosinci 2021 nepravomocně odsouzen k deseti letům vězení a vyhoštění na dobu neurčitou. Kromě navedení Elischera ke zneužití pravomoci ho prvoinstanční soud nepravomocně uznal vinným ještě z organizování uplácení, ze zasahování do nezávislosti soudu a z nadržování. Hung vinu odmítl a proti verdiktu se odvolal.

Podle justiční databáze Infosoud odvolací senát Vrchního soudu v Olomouci letos 20. dubna verdikt nad Hungem zrušil. Důvody zatím nejsou jasné, soud teprve vydá písemné odůvodnění, upozornila Česká justice. Případ nyní opět projedná Městský soud v Praze.

Podle obžaloby Elischer dlouhodobě vycházel vstříc požadavkům svého přítele Hunga a v neveřejných rejstřících pro něj lustroval pachatele z řad Vietnamců. V několika případech pak stíhaným Vietnamcům podle státního zástupce Vladimíra Pazourka zmírnil za úplatek trest za drogovou kriminalitu, v jedné kauze údajně naopak tresty zvýšil ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na nabídku jeho „služeb“.

Elischera potrestal pražský městský soud na konci roku 2021 za zneužití pravomoci, přijímání úplatků, neoprávněný přístup do počítačového systému a nadržování devíti lety vězení. Nepravomocný verdikt ale zrušil odvolací vrchní soud, který případ vrátil k novému projednání.