Obžalovaný soudce Elischer v závěrečné řeči kritizoval porušení svých práv

Obžalovaný soudce Vrchního soudu v Praze Ivan Elischer ve čtvrtek po celý jednací den přednášel závěrečnou řeč ve své korupční kauze. Velmi podrobně se vyjadřoval ke všem pochybením, jichž se údajně dopustili policie, státní zástupci i soud. Zmínil porušení práva na spravedlivý proces či neobjektivitu soudního senátu. Kritizoval také povolení odposlechů, které patří ke stěžejním důkazům. V přednesu hodlá pokračovat v pátek.

„Má práva obžalovaného jsou pošlapávána, nejsou dodržována. Spravedlivý proces vypadá podle mého názoru jinak a rovnost zbraní vypadá rovněž jinak,“ prohlásil Elischer u pražského městského soudu.

Obžaloba uvádí, že Elischer od roku 2013 dlouhodobě vycházel vstříc požadavkům svého přítele Nguyena Quoc Hunga, pro kterého v neveřejných rejstřících lustroval pachatele z řad Vietnamců. V několika případech pak stíhaným Vietnamcům údajně zmírnil za úplatek trest za drogovou kriminalitu a v jedné kauze údajně naopak tresty zvýšil ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na nabídku jeho „služeb“.

Elischer, který je stíhaný za zneužití pravomoci, přijímání úplatků, neoprávněný přístup do počítačového systému a za nadržování, vinu od počátku odmítá. Předem avizoval, že jeho závěrečná řeč má 120 stran. Ve čtvrtek si je přinesl vytištěné a svázané a text předčítal zhruba šest hodin.

Stížnosti vůči soudu

Nejprve si stěžoval na to, že jeho věc řešilo pražské městské státní zastupitelství. Podle něj k tomu nebylo příslušné. Poukázal na korupční kauzu svého kolegy z vrchního soudu Zdeňka Sováka, kterou dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. „Skoro se cítím dotčen, že si na mě neudělalo vrchní státní zastupitelství čas,“ poznamenal Elischer.

Dále uvedl, že jeho stíhání za trestný čin nadržování je nezákonné, protože začalo bez potřebného souhlasu prezidenta republiky. Při seznámení s rozsáhlým trestním spisem pak policie podle Elischera zkrátila jeho práva na obhajobu, protože mu poskytla šest hodin, takže na studium každé stránky mu zbývalo 7,5 vteřiny.

Dozorujícího státního zástupce Vladimíra Pazourka Elischer opětovně přirovnal ke komunistickému prokurátorovi Josefu Urválkovi. Vyčetl mu, že zcela ignoroval jeho důkazy, že měl „aktivistický přístup“ při vzetí do vazby a že měl očividný osobní zájem na jeho trestním stíhání. Senát soudkyně Veroniky Cukerové se zase Elischerovi podle něj mstí za kritiku své práce.

Vyjádření v ženském rodě

„Jsem ochoten tolerovat formální chyby v jednom rozhodnutí, ale nelze je připustit u všech,“ řekl k odposlechům, které povoloval Obvodní soud pro Prahu 4 a prodlužoval je pražský městský soud. Zpochybnil i postup policie při zadávání znaleckých posudků. „Já jako obviněný jsem nebyl vyrozuměn o přibrání ani jednoho znalce,“ upozornil.

Část vystoupení vyhradil Elischer své manželce. Vadí mu, že orgány činné v trestním řízení s ní nejednaly jako s takzvanou zúčastněnou osobou, a neumožnily jí tak vyjádřit se k věci nebo nahlížet do spisu. Její vyjádření, které označil za „závěrečnou řeč“, proto Elischer vložil do své závěrečné řeči a přečetl ho v ženském rodě. Žena si stěžovala mimo jiné na postup policie při domovní prohlídce.

Státní zástupce žádá pro Elischera jedenáct let vězení a peněžitý trest půl milionu korun. Pro Hunga, který byl podle obžaloby hlavním organizátorem trestné činnosti, chce rovněž jedenáctileté odnětí svobody, a navíc i desetileté vyhoštění z Česka.