TÉMA

Poslanec

Pellegrini už skončil ve funkci šéfa slovenského parlamentu

Zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini (Hlas–SD) potvrdil, že jeho poslanecký mandát i funkce předsedy sněmovny zanikly v sobotu zvolením hlavou státu. Pellegrini porazil v druhém kole voleb Ivana Korčoka. Právě poražený kandidát Korčok bude v pondělí před půl sedmou hostem Interview ČT24.
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 16:14|

Zemřel poslanec SPD Jaroslav Bašta, bylo mu 75 let

Ve věku 75 let zemřel po dlouhé nemoci poslanec SPD a kandidát na prezidenta v roce 2023 Jaroslav Bašta. Informovala o tom mluvčí hnutí Barbora Šťastná. Podle informací médií z konce loňského května byl Bašta v nemocnici ve vážném stavu, zhruba od poloviny května se ze schůzí sněmovny omlouval ze zdravotních důvodů. Poslanci uctí v úterý v úvodu schůze Baštovu památku minutou ticha, sdělila předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). V dolní komoře také vznikne pietní místo.
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 12:53|

Moravskoslezským hejtmanem se stal Bělica. Nahradil nepravomocně odsouzeného Krkošku

Zastupitelé Moravskoslezského kraje zvolili primátora Havířova Josefa Bělicu (ANO) novým hejtmanem. Ve funkci nahradil nepravomocně odsouzeného Jana Krkošku (zvolen za ANO), který kraj vedl od loňského června. Bělicu ve veřejné volbě podpořilo 36 zastupitelů, proti jich bylo 16 a hlasování se zdrželi čtyři. Kraj má v tomto volebním období třetího hejtmana, krajské volby se konají na podzim. Bělica bude ve středu od 18:28 hostem Interview ČT24.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 20:22|

Hejtmanem Moravskoslezského kraje bude havířovský primátor Josef Bělica

Lídři koalice Moravskoslezského kraje (ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM) na pátečním jednání podpořili nominaci Josefa Bělici (ANO) na post hejtmana. Havířovský primátor a poslanec by se měl ujmout funkce poté, co ve čtvrtek rezignoval Jan Krkoška (ANO) kvůli odsouzení v případu uplácení lékařů.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 19:13|

Kandidovat už znovu nechtěl, přesto Babiš zahajuje další období v čele ANO. Nejdéle sloužícím předsedou byl Filip z KSČM

Bývalý premiér Andrej Babiš nadále zůstává šéfem hnutí ANO. Zvolen byl na sobotním sněmu, a to i přesto, že před dvěma lety tvrdil, že už kandidovat nebude. Ve funkci šéfa hnutí je už téměř dvanáct a půl roku, tedy od jeho založení v roce 2011. Ovšem nejdéle sloužícím předsedou v rámci české politické scény zatím není, tento post si drží Vojtěch Filip, jenž byl v čele KSČM šestnáct let. I Ivan Bartoš kormidluje pirátskou loď už čtrnáct let a osm měsíců.
10. 2. 2024|

Etický kodex poslance by měl kultivovat jednání sněmovny. Reaguje na hrubé chování zákonodárců

Vzniká kodex poslance, který má kultivovat jednání ve sněmovně. Jde o reakci na hrubé chování zákonodárců. V týdnu dokument představila pracovní skupina mandátovému a imunitnímu výboru. Návrh podpořili zástupci všech parlamentních stran s výjimkou hnutí SPD.
4. 2. 2024|

Ve sněmovně vzniká kodex poslance, má nastavit mantinely chování zákonodárců

Sněmovní mandátový a imunitní výbor se v úterý zabýval kodexem poslance. Pravidla pro chování zákonodárců mají být sepsaná do konce roku. Politici chtějí dokumentem zamezit nadávkám a nevhodným situacím při jednání dolní komory. Na zavedení pravidel ale nepanuje shoda všech parlamentních stran.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 23:04|

Za dezinformátory se označují lidé s jiným názorem, míní Vondráček. U výzev k násilí svoboda končí, říká Šojdrová

Ministerstvo vnitra ve zprávě o extremismu za první pololetí píše, že antisystémové hnutí zastínilo tradiční extremistickou a xenofobně populistickou scénu, přičemž dezinformace, zejména z Ruska, podkopávají demokracii. Poslanec ODS Pavel Žáček v Událostech, komentářích označil hoaxy za ohrožení systému, zatímco bývalý předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) míní, že za dezinformátory jsou označováni lidé s jiným názorem. To odmítá europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), podle níž dezinformace není názor, ale záměrně šířená lež.
4. 8. 2023|

Zámek v Dolních Životicích je studený a vlhký, zařízení pro handicapované v něm skončí

Lidé s handicapem musejí do čtyř let opustit zámek v Dolních Životicích na Opavsku, ve kterém dlouhodobě žijí. Tímto krokem skončí letitá proměna sociálních služeb v Moravskoslezském kraji. V životickém zámku dnes bydlí 75 lidí, kteří se postupně přesunou do menších domácností. Ty pro ně hejtmanství postaví v Opavě, Ostravě, Mokrých Lazcích a Kravařích.
29. 7. 2023|

Expremiér Nečas a jeho manželka dostali v kauze poslaneckých trafik podmíněné tresty

Podmíněné a peněžité tresty udělil soud bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS), jeho manželce Janě Nečasové a někdejšímu náměstkovi ministra zemědělství Romanu Bočkovi. Všechny uznal vinnými v kauze takzvaných poslaneckých trafik. Nečas i advokáti dalších obžalovaných v závěrečných řečech apelovali na soud, aby je zprostil obžaloby, tvrdili, že jsou nevinní. Verdikt – zatím nepravomocný – ale odpovídá spíše tomu, co navrhl státní zástupce Rostislav Bajger.
13. 6. 2023Aktualizováno13. 6. 2023, 18:57|

Rozsudek v případu Dominika Feriho padne až na podzim, soud odročil červencové jednání

Obvodní soud pro Prahu 3 odročil jednání v případu Dominika Feriho z července na podzim, znalci potřebují na vyhotovení posudků více času. České televizi to sdělil mluvčí soudu Radek Mařík. Feri čelí stíhání kvůli dvěma znásilněním a jednomu pokusu o znásilnění. V jednom případě mělo jít o znásilnění spáchané na sedmnáctileté dívce, za což mu hrozí až 10 let vězení. Feri vinu odmítá.
25. 5. 2023|

Feri u soudu znovu popřel obžalobu ze znásilnění, podrobně rozebíral výpovědi

Bývalý poslanec Dominik Feri ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 3 znovu popřel obžalobu, která ho viní ze dvou znásilnění a pokusu o znásilnění. V doplnění své výpovědi velmi podrobně rozebíral údajné rozpory ve výpovědích dívek a svědků, které podle něj dokazují, že tvrzení žalobkyně nejsou pravdivá. Bývalý poslanec už v únoru odmítl tvrzení, že se dopustil sexuálního násilí či zneužil něčí bezbrannosti. K intimnostem podle něj došlo se souhlasem dívek.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 15:28|

Gazdík nastupuje na soukromé gymnázium v Praze jako ředitel. Část studentů proti němu sepsala petici

Bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN) bude ředitelem soukromého gymnázia Duhovka v pražských Holešovicích. Do funkce nastoupí v pondělí i přes odpor některých studentů školy, kteří proti jeho jmenování sepsali petici. Vadí jim, že Gazdík plánuje dál zastávat také funkci poslance a zastupitele obce Suchá Loz ve Zlínském kraji. Zároveň je členem sněmovního ústavně-právního a školského výboru.
17. 2. 2023|

Prahu povedou poslanec, starostka městské části a europoslanec. Funkce si nechají, věří, že vše stihnou

Před koncem pracovního týdne dostane Praha – bezmála pět měsíců od voleb – novou městskou radu v čele se staronovým primátorem. Po necelých deseti letech se do čela metropole vrátí Bohuslav Svoboda (ODS). Pro něj, ale i pro další čtyři členy nové rady nebudou funkce ve vedení města jedinými politickými funkcemi, i když dva avizovali, že se těch dalších vzdají. Stále ale budou mít tři lidé z nejužšího vedení města – kromě primátora i jeho budoucí náměstek Jiří Pospíšil (TOP 09) a náměstkyně Alexandra Udženija (ODS) – zároveň napilno i jinde. O dalším politickém angažmá budoucích pražských radních natáčel pro 168 hodin David Sebíň.
13. 2. 2023|

Babiš zůstává poslancem i předsedou ANO, hlavními tvářemi ale budou Schillerová a Havlíček

Andrej Babiš zůstává v politice, chce být ale méně vidět. Ponechá si poslanecký mandát, zůstane i předsedou ANO, hlavními tvářemi hnutí ale podle něj budou Alena Schillerová a Karel Havlíček. Oznámil to po středečním jednání předsednictva hnutí. Babiš v lednu neuspěl v prezidentských volbách a svým povolebním projevem vyvolal otázky ohledně své politické budoucnosti. Z vedení hnutí odpoledne rezignoval dosavadní místopředseda Ivo Vondrák, který v prezidentských volbách podpořil Babišova protikandidáta Petra Pavla.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 22:52|

Špičky ANO proberou Babišovu prohru. Politiku opustit nechce, spekuluje se ale o jeho konci ve sněmovně

Ve finále prezidentské volby získal předseda hnutí ANO Andrej Babiš téměř o jeden milion hlasů méně než budoucí hlava státu Petr Pavel a uspěl pouze ve třech ze čtrnácti krajů. I přes výraznou porážku ale i na základě většinového názoru vedení hnutí plánuje v politice zůstat. Uvnitř strany však také sílí kritika, a nejčastěji zaznívá od výrazných členů ze severu Moravy. O volbě bude začátkem února jednat předsednictvo hnutí, které by také mohlo být o poznání dramatičtější než obvykle.
29. 1. 2023Aktualizováno29. 1. 2023, 20:52|

FAÚ pravomocně zmrazil akcie ruského poslance v ČKD Blansko, na majetek se vztahují evropské sankce

Finanční analytický úřad (FAÚ) pravomocně zmrazil akcie sankcionovaného ruského poslance Andreje Trifonova ve společnosti ČKD Blansko Holding. Na dotaz ČT to uvedla mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová. FAÚ zmrazil akcie předběžným opatřením už v květnu, jeho nové rozhodnutí je ale pravomocné. Trifonov strojírenskou firmu ovládá přes ruskou společnost Ťažmaš. Kvůli možnému obcházení sankcí se případem zabývají i policisté.
21. 12. 2022|

Rakušan chce po volbách vyjasnit pravidla kandidatury na prezidenta

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se chce po volbách sejít se svými podřízenými ohledně změn v zákoně o volbě prezidenta. Na Twitteru napsal, že rozdílné výklady zákona mohou vyvolávat otázky, které může nyní vyřešit jen Nejvyšší správní soud.
26. 11. 2022|

Vládní špičky odmítly slučování malých obcí. Podle NERV by opatření ušetřilo deset miliard

Koaliční lídři odmítli další návrh Národní ekonomické rady vlády (NERV) na snížení schodku veřejných financí. Jde o slučování malých obcí pod tisíc obyvatel s těmi většími. Podle vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) současný velký počet samospráv funguje dobře. Naopak NERV považuje systém za neefektivní, úprava by podle něj ušetřila státu ročně až deset miliard korun.
11. 11. 2022|

Vnitro zkontroluje hlasy uchazečů o prezidentskou funkci, jména oficiálně oznámí 25. listopadu

Češi budou – v přímé volbě potřetí – vybírat svého prezidenta. Premiéru měl tento způsob v lednu 2013 a o pět let později se opakoval. Z letošních jednadvaceti uchazečů o Hrad jsou známá jména třinácti. Z toho sedm vsadilo na podporu poslanců a senátorů. Při zmíněné historicky první volbě před deseti lety většina tehdejších uchazečů sbírala potřebné podpisy přímo od lidí. Způsob kontroly platných hlasů tehdy vzbudil velké kontroverze. Jména lidí, kteří budou moci kandidovat v historicky třetí přímé volbě prezidenta, oznámí ministerstvo po kontrole hlasů 25. listopadu.
8. 11. 2022|

Francouzský poslanec křičel na kolegu „Vraťte se do Afriky“. Sněmovna přerušila jednání

Dolní komora francouzského parlamentu ve čtvrtek přerušila své zasedání poté, co krajně pravicový poslanec Grégoire de Fournas vykřikl „Vraťte se do Afriky!“ během projevu poslance Carlose Martense Bilongy, ve chvíli, kdy tento zákonodárce položil otázku týkající se přistěhovalectví. De Fournas má za to na patnáct dní zakázaný vstup do sněmovny. V příštích dvou měsících také přijde o polovinu platu.
4. 11. 2022Aktualizováno4. 11. 2022, 22:11|

30 let zpět: Jan Kavan spolupracovníkem StB

V říjnu 1992 vydala komise Ministerstva vnitra ČSFR nález, podle nějž měl Jan Kavan, někdejší poslanec a pozdější ministr zahraničí ve vládě Miloše Zemana, být vědomým spolupracovníkem Státní bezpečnosti. Svazek StB o něm měl krycí jméno KATO.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 10. 2022|

Andrej Babiš je v exekuci. Dostatečně se neomluvil za své výroky o zaplacených demonstrantech

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se za své výroky o zaplacených demonstrantech stále neomluvil tak, jak se od něj očekávalo. Omluvu po bývalém premiérovi požadovala jedna z demonstrantek Jana Filipová, u soudu uspěla. Babiš jí sice písemnou omluvu zaslal, zároveň v ní ale uvedl, že s uvedeným soudním rozhodnutím nesouhlasí. Filipová s omluvou nebyla spokojena, na Babiše tak podala takzvanou nepeněžitou exekuci. Babiš sice nemá obstavený majetek, ale dokud se neomluví, bude od exekutora dostávat pokuty. Exekuce byla zahájena ve středu, Andrej Babiš ale tvrdí, že o tom neví. Pro 168 hodin natáčel David Sebíň.
17. 10. 2022|

Britský konzervativní poslanec, který sledoval porno ve sněmovně, rezignuje na funkci

Britský konzervativní poslanec Neil Parish, který v jednacím sále sněmovny dvakrát sledoval porno, se rozhodl rezignovat na funkci. Sdělil to britské stanici BBC. Původně chtěl do vyšetření události zůstat poslancem, nakonec ho ale tlak kolegů i veřejnosti donutil ke změně postoje.
30. 4. 2022|