Zbrojovkou v Polsku otřásla exploze

Zbrojovkou společnosti Mesko ve městě Skaržysko-Kamienna ve středním Polsku otřásl výbuch. Informovala o tom rozhlasová stanice RMF FM. V části podniku vyrábějícího palivo do raket následně vypukl požár, který už se podařilo uhasit. Na místě zemřel jeden člověk. Příčinu exploze vedení podniku nezná. Firma dodávala výzbroj polské armádě a některé své výrobky posílala i ukrajinským vojákům.

Výbuch nastal v centru paliv pro rakety, které bylo v provozu teprve několik let. Uvnitř byli dva lidé, další byl venku. Tomu se nic nestalo. Dvěma mužům záchranáři poskytli první pomoc, jeden z nich ale zemřel. Hasiči požár uhasili. Nebylo nutné evakuovat další budovy, protože nehrozilo, že se oheň rozšíří.

Vedení podniku vyšetřuje, co se přesně stalo. Podle firmy šlo o moderní provoz, který byl neustále monitorovaný. V podniku se vyrábějí rakety a munice a společnost se zabývá také likvidací nepotřebných bojových prostředků.

Společnost je součástí skupiny vyrábějící vojenskou techniku Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ). Jde o jeden z největších zbrojařských koncernů v Evropě. PGZ podle portálu onet.pl informovala, že vytvořila komisi s cílem zjistit okolnosti výbuchu a prověřit bezpečnostní procedury platné v podniku Mesko.

„V závodě se vyrábí mimo jiné rakety do systémů PIORUN, které chrání nejen polské nebe. Munice z továrny končila u polské armády, armád zemí NATO i na Ukrajině,“ uvedl na Twitteru zpravodaj ČT v Polsku Andreas Papadopulos. Podle něj se na sítích spekuluje o zapojení ruských a běloruských tajných služeb, před jejichž činností polská vláda varovala už před několika měsíci.

Polské bezpečnostní složky jsou ve zvýšené pohotovosti v souvislosti s ruskou válkou proti Ukrajině, rostoucí aktivitou ruských tajných služeb nebo situací na polsko-běloruské hranici, kde se může režim běloruského autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka, blízkého spojence Ruska, snažit znovu vyvolat migrační krizi.

Hrozba sabotáží

Polský premiér Donald Tusk v polovině května uvedl, že jeho země v posledních měsících překazila snahy o přípravu sabotážních akcí a založení požárů. Varoval také, že se Rusko snaží zasahovat do voleb do Evropského parlamentu.

Následně informoval o zadržení devíti lidí na základě podezření ze zapojení do sabotáží v Polsku na pokyn ruských tajných služeb. Sabotáže a diverzní akce podle Tuska vyšetřují i další evropské země včetně Litvy nebo Lotyšska.

Polský ministr vnitra Tomasz Siemoniak pak 3. června oznámil, že v Polsku zatkli od prosince 18 lidí v souvislosti s činností ruských a běloruských tajných služeb. Podle ministra jde o podezření z plánování sabotáží nebo jiných nepřátelských akcí. Mezi zadrženými je i muž, jenž je podezřelý ze zapojení do plánů na atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, napsala agentura AP.

Siemoniak varoval, že někteří lidé jsou na pokyn ruských tajných služeb připraveni ohrozit životy a zdraví obyvatel Polska.