Francie zpřísnila bezpečnostní opatření na nejvyšší míru a povolala do měst další čtyři tisíce vojáků

Události: Bezpečnostní opatření ve Francii (zdroj: ČT24)

Po pátečním teroristickém útoku v Rusku zvyšuje bezpečnostní opatření řada států, například Slovensko, Norsko, Německo či Francie. Ta je zpřísnila na nejvyšší stupeň. Ke třem tisícům vojáků, kteří hlídkují ve městech, přibyli další. Paříž, ale i ostatní města jsou před blížícími se velikonočními svátky v pohotovosti.

Francie posílila počet vojáků ve městech o další čtyři tisíce. Teroristické hrozby nebere na lehkou váhu. Od počátku roku zmařily zpravodajské služby údajně už dva útoky, které na francouzském území chystal Islámský stát. Proto se po atentátu v Moskvě bezpečnostní opatření ještě více zpřísnila.

Útok hrozí také školám

„Jsou to koherentní kroky vzhledem k prohlášení odpovědnosti za tento útok a skutečnosti, že tato skupina se už několikrát pokusila dostat na francouzskou půdu,“ řekl francouzský prezident Emmanuel Macron.

Hrozbám teroristického útoku čelí na sto třicet středních škol po celé Francii, přicházejí emailem nebo se objevují na sociálních sítích.

Protivzdušná obrana se chystá i na likvidaci dronů

„Adaptovali jsme náš systém ochrany i proti dronům, začlenili jsme do něj prostředky na jejich detekci a likvidaci,“ řekl vrchní velitel centra protivzdušné obrany Mont Verdun generál Arnaud Bourguingon.

Likvidátor dronů Matheo k tomu doplnil, že záleží na úkolech, „které máme a jaké cíle máme zneškodnit. Podle toho vybereme frekvence a s jejich pomocí drony či letadla paralyzujeme.“

Od roku 2022 zabránily zpravodajské služby osmi atentátům. Bezpečnostní opatření v zemi pak úřady zpřísnily po útoku Hamásu na Izrael. Jejich zvýšení na nejvyšší možný stupeň přichází přesně čtyři měsíce před slavnostním zahájením letních olympijských her.

Na Velikonoce budou panovat ve Francii zvýšená bezpečnostní opatření, řekl zpravodaj ČT Jan Šmíd. Zmínil, že původně byla zvýšena už po útoku Hamásu na Izrael v říjnu loňského roku. Od počátku letošního roku se však snížila, „jako kdyby se všechno uvolnilo,“ ale nyní se bezpečnostní kroky opět zpřísňují. Veřejnost si podle něj částečně zvykla, že k útokům může dojít, například na učitele. „K útokům jednotlivců tady dochází víceméně pravidelně, není to žádná výjimka.“ Zpravodaj však dodal, že současná situace je odlišná, protože může jít o organizovaný útok, a proto jsou současná opatření mimořádná.