Rusko vsadilo do vazby dalšího muže v souvislosti s teroristickým útokem v Moskvě

Moskevský soud v úterý uvalil vazbu na Ališera Kasimova. Jde již o osmého muže středoasijského původu, obviněného v rámci vyšetřování teroristického útoku v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy. Ruští vyšetřovatelé vyslechli v Tádžikistánu rodiny čtyř obviněných.

Ališer Kasimov pronajal byt jednomu ze čtyř předpokládaných útočníků, oznámila v pondělí ruská a zahraniční média. Ruská tajná služba FSB už v sobotu uvedla, že kvůli útoku zadržela 11 lidí, včetně čtyř předpokládaných útočníků.

Kasimov se narodil v Kyrgyzstánu, má však ruské občanství. Podle ruské státní agentury RIA Novosti je k pobytu přihlášen v jedné ze čtvrtí Krasnogorska a má pronajatou kavárnu v byznys centru Crocus City Hall, kde se nachází i koncertní síň, v níž se útok odehrál.

U soudu prohlásil, že nevěděl, že pronajímá byt teroristům, plány útočníků neznal a byt pronajal přes inzertní server Avito. Další jednání soudu se pak na žádost vyšetřovatele odehrálo za zavřenými dveřmi, tedy s vyloučením médií a veřejnosti.

V pondělí soud do vazby poslal další tři muže, dva bratry a otce obviněných, z nichž jeden prodal předpokládaným útočníkům vůz, kterým na místo přijeli a pak v něm prchali. Podle médií se i tito muži narodili v Tádžikistánu, jeden z nich má však ruské občanství.

Vyšetřování v Tádžikistánu

Ruští vyšetřovatelé v úterý v Tádžikistánu vyslechli rodiny čtyř mužů obviněných z pátečního teroristického útoku. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na tři tádžické bezpečnostní zdroje, podle kterých na vyšetřování osobně dohlíží tádžický prezident Imomali Rachmon.

Tádžické bezpečnostní složky je převezly z měst Vachdat a Gissar do metropole Dušanbe. Další podrobnosti o výslechu zdroje neuvedly.

K útoku se přihlásil Islámský stát

Ruský vůdce Vladimir Putin v pondělí připustil, že teroristický útok v Krasnogorsku spáchali radikální islamisté, znovu ale vyslovil podezření, že si tento zločin mohlo objednat ukrajinské vedení.

Mluvčí ruského vůdce Dmitrij Peskov odmítl říci, zda Kreml opravdu věří v přímé spojení mezi ukrajinským vedením a teroristy z řad islamistů. „Nemám co dodat k tomu, co už bylo řečeno,“ řekl pouze a poznamenal, že vyjádření ruských představitelů se opírala o předběžné poznatky.

Ukrajina opakovaně odmítla jakýkoli podíl na pátečním útoku v Krasnogorsku, ke kterému se – rovněž opakovaně – přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Situace ve střední Asii

Agentura AFP poznamenala, že státy Střední Asie, zejména regiony sousedící s Afghánistánem, jsou častým místem původu bojovníků IS. Tisíce tamních občanů od roku 2010 odešly do Sýrie a Iráku. Dušanbe pravidelně upozorňuje na nárůst aktivity islamistických skupin podél své více než tisícikilometrové hranice s Afghánistánem a pořádá protiteroristická cvičení s ruskou a čínskou armádou.

V Tádžikistánu se zároveň odehrálo několik útoků IS, přičemž tuto hrozbu ještě podpořilo převzetí moci v Kábulu islamistickým hnutím Tálibán v roce 2021. Podle prezidenta Rachmona se od roku 2015 ke skupině Islámský stát připojilo na 2300 Tádžiků.

„Během posledních tří let spáchalo 24 našich občanů teroristické činy v deseti zemích. Počet mladých lidí, kteří se přidali k teroristickým organizacím, včetně IS, se zvýšil,“ uvedl na začátku března prezident, který stojí v čele Tádžikistánu už od roku 1992.