Paříž chystá na olympiádu mimořádná bezpečnostní opatření, v akci budou desítky tisíc policistů

Události: Paříž chystá na olympiádu mimořádná bezpečnostní opatření (zdroj: ČT24)

Paříž se chytá na pořádání letních olympijských her. Zatímco ve sportovních areálech vrcholí stavební práce, úřady a policie pracují na bezpečnostních opatřeních. Už teď je zřejmé, že budou zcela mimořádná. Klíčovou sportovní událost roku 2024 bude hlavní město Francie hostit na přelomu července a srpna.

Téměř dokončená už je olympijská vesnice, kde by měli bydlet sportovci a jejich doprovodné týmy, včetně těch z Ruska a Běloruska. Mezinárodní olympijský výbor ruským a běloruským reprezentantům umožnil startovat se statusem neutrálních sportovců.

„Respektujeme toto rozhodnutí a přivítáme sportovce, kteří se kvalifikují v rámci svých federací a jejichž účast potvrdil Mezinárodní olympijský výbor,“ uvedl prezident organizačního výboru Paříž 2024 Tony Estanguet.

Ukrajina ale vydala prohlášení, že si nedovede představit, že by se ukrajinští sportovci potkávali v olympijské vesnici s těmi ruskými a běloruskými.

Přízrak Mnichova

Další obavy se týkají bezpečnosti. „Od olympijských her v Mnichově v roce 1972 přijímají všechna pořadatelská města přímo drastická bezpečnostní opatření,“ připomíná advokátka specializující se na ústavní právo Anne-Marie Le Pourhietová. „To se očekává i od Paříže. Zvlášť vzhledem k tomu, co se děje na Blízkém východě,“ dodala.

Sportoviště obklopí široké zóny, kam nebudou smět auta. Počítá se také s vícestupňovými kontrolami. Každý den bude na bezpečnost dohlížet na třicet tisíc policistů. Ti jsou ale přetíženi kvůli častému nasazení na demonstracích. „Ozbrojené složky jsou dnes naprosto vyčerpány a s obavami hledí k roku 2024, který může být opravdu nebezpečný,“ souhlasí politolog a odborník na bezpečnost Elyamine Settoul.

Velké riziko představuje hlavně zahajovací ceremoniál naplánovaný v okolí Seiny. Ten den nasadí Paříž dokonce padesát tisíc policistů. Pořadatelé až dosud tvrdili, že nemají jinou alternativu. To se ale může změnit. Navzdory chystaným přísným bezpečnostním opatřením je totiž riziko teroristického útoku stále velmi vysoké.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v nedávném vystoupení pro francouzskou televizi poprvé připustil, že existuje také plán B. Ten by zřejmě znamenal přesun ceremoniálu od Seiny na stadion Stade de France.