Anexí ukrajinského území se Rusko projevuje jako poslední koloniální mocnost, soudí Lipavský

Události, komentáře: Rusko anektuje čtyři ukrajinské oblasti (zdroj: ČT24)

Rusko je poslední koloniální mocnost na světě, uvedl v pořadu Události, komentáře český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Reagoval tak na záměr Moskvy připojit v pátek k Rusku čtyři ukrajinské oblasti, kde se v uplynulých dnech konala pseudoreferenda o jejich připojení k Rusku. „Je to snaha o politickou eskalaci,“ řekl náměstek ministryně obrany Jan Jireš. Oba se shodli, že Západ musí Ukrajinu dál podporovat všemi prostředky.

Kyjev a Západ tato „referenda“ neuznávají a nehodlají uznat ani anexi okupovaných ukrajinských území. Podle agentury Reuters se Putin chystá oficiálně anektovat přibližně 15 procent celkové rozlohy Ukrajiny.

„(Ruský prezident Vladimir) Putin může sehrát sebevětší divadlo, ale Ukrajina je Ukrajina, platí mezinárodně uznané hranice, takže je to naprosto prázdný právní krok,“ řekl Lipavský k chystanému aktu Moskvy. „Ukrajina má své platné hranice, v těch je uznávána.“

Náměstek pro řízení sekce obranné politiky a strategie ministerstva obrany Jireš zdůraznil, že Evropská unie i Severoatlantická aliance budou dál podporovat Ukrajinu všemi možnými prostředky. „Budeme tam dál dodávat vojenský materiál. Pomáhat jí, aby se ubránila a obnovila svou teritoriální integritu.“

Lipavský: Je potřeba vytrvat

Ministr zahraničí podtrhl, že v současné situaci je potřeba vytrvat. „Zní to nudně, ale čeká nás zima, musíme zvládnout energetickou situaci, kterou proti nám Putin rozpoutal.“ Zmínil únavu v západní společnosti, ale varoval, že Putin má silnou vůli ve své koloniální politice pokračovat vůči dalším cílům.

Připomněl, že Evropská unie pracuje na dalších sankčních opatřeních. Konkrétnější být nechtěl, dokud nebudou přesně domluvena. Dodal, že je také důležité setrvat v dosavadních sankcích. „Je to náročná debata, ale Evropa si kolektivně problém uvědomuje,“ řekl s tím, že i Maďarsko ve výsledku na dosavadní sankce kývlo, když si vylobbovalo některé změny. 

V další části oba hosté komentovali také jadernou rétoriku Moskvy. 

Debatu o použití jaderných zbraní ve vojenském tažení proti Ukrajině rozvířil minulý týden Putin, který při středečním vyhlášení částečné mobilizace obvinil Západ z „jaderného vydírání“ a pohrozil použitím svého jaderného arzenálu. „Neblafuji,“ řekl.

Varování podpořil i místopředseda ruské bezpečnostní rady a exprezident a expremiér Dmitrij Medveděv, podle kterého má Rusko právo v nezbytném případě použít jaderné zbraně.

Jireš: Prolamování tabu

Jireš se domnívá, že jaderná rétorika Ruska je bezprecedentní a přesahuje i rétoriku Sovětského svazu v době studené války. „Je to velmi znepokojivé, je to neakceptovatelné. Je to prolamování tabu v rétorické oblasti.“ Tato rétorika je podle něj zaměřena hlavně vůči Spojeným státům a pak vůči Ukrajině. 

Užitím těchto zbraní by Rusko prolomilo osmdesát let trvajcí jaderné tabu a dostalo by se do absolutní izolace i ze strany zemí, které ho do dneška nějak podporují, včetně Číny, uvedl Jireš. Řekl, že NATO je vyzbrojeno jadernými zbraněmi a má připraveny detailní plány, jak postupovat. „Jaderné odstrašení NATO je funkční a můžeme se na ně spolehnout.“

Také ministr Lipavský považuje ruskou jadernou rétoriku za velmi nebezpečnou. Zdůraznil, že máme na své straně země, které jsou schopny se za nás postavit.

Za hlavní lekci z války považuje Jireš to, že musíme výrazně zvýšit kapacity obranného průmyslu na Západě. „Už se tak děje,“ konstatoval.

Lipavský dodal, že ruský obranný průmysl trpí západními sankcemi, když nemůže dovážet moderní zbraně. „V celkové sumě jsme na tom lépe.“