Vláda nezvládla boj s cenami energií, hřímal Babiš ve sněmovně. Hladíka opozice přirovnala k Jakešovi

Mimořádná schůze sněmovny k cenám energií, kterou podruhé vyvolalo opoziční ANO, se protáhla až do odpoledne, skončila krátce před 16. hodinou. Program zákonodárci schválili hned ráno, před dvěma týdny ten samý přitom zamítli. Definitivní podobu cen regulované složky energií pro příští rok oznámil Energetický regulační úřad v poledne. Regulovaná část ceny elektřiny v příštím roce meziročně vzroste o 65,7 procenta, u plynu o 38,8 procenta. Podle ERÚ se koncové ceny oproti letošku moc nezmění.

Opozici se v závěru schůze nepodařilo prosadit žádné z jejích usnesení, kterými mimo jiné vyzývala vládu k zajištění nižších cen energií či k odstoupení od závazku zvyšovat podíl obnovitelných zdrojů energie.

Na návrh koalice se dolní komora naopak usnesla na tom, že Česko zaostalo v rozvoji výroby elektřiny z cenově dostupných obnovitelných zdrojů, jako jsou voda, vítr, sluneční energie nebo jádro. Vláda by měla například přijmout opatření vedoucí ke vzniku nových zdrojů pro výrobu elektřiny a dále posilovat energetickou bezpečnost. Vláda by také podle sněmovny měla připravit strategii pro další rozvoj tuzemské jaderné energetiky a současně stanovit plán pro výstavbu nových jaderných zdrojů.

Po poledni vyvolalo nesouhlasné reakce opozice vystoupení ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) o modernizaci a dekarbonizaci Česka. Hladík mluvil o tom, že Česko vyjde z energetické krize i díky krokům jeho ministerstva jako vítěz a zlepší svou konkurenceschopnost. Opoziční poslanci označovali jeho projev za svazácký a přirovnávali jej k projevu někdejšího komunistického politika Miloše Jakeše v Červeném Hrádku na Plzeňsku za minulého režimu.

„Uhlí není budoucnost, uhlí je minulost,“ prohlásil Hladík. Upozornil na to, že v Polsku už je na počet obyvatel třikrát víc malých fotovoltaických elektráren než v Česku. O emisnich povolenkách řekl, že cenu elektřiny příliš neovlivňují, a informoval o podpoře z Modernizačního fondu.

„Vzpomněl jsem si na Jakeše na Červeném Hrádku,“ reagoval Roman Kubíček (ANO) na Hladíkovo vystoupení. Jeho kolegyně z hnutí Berenika Peštová zase řekla, že se „dostala do doby, jako když slyším ty svazácké přednesy“. „Když jsem slyšel ty bláboly pana ministra Hladíka, já se obávám, že on těm blábolům opravdu věří. Opravdu jsem dostal strach, kdo sedí v naší vládě a kdo řídí tuto zemi,“ poznamenal Jan Hrnčíř (SPD).

Babiš vládě radí zcela ovládnout ČEZ

Vláda nechce pomáhat průmyslu s cenami energie, boj s rostoucími cenami nezvládla a tím zavinila vysokou inflaci, prohlásil ve sněmovně předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. Kabinetu radil, aby zcela ovládl energetickou skupinu ČEZ, v níž má stát většinový podíl. Měl by vykoupit akcie od zbývajících akcionářů.

Na nákup akcií od menšinových akcionářů ČEZu by měla vláda podle expremiéra použít peníze z dividendy, kterou od firmy stát obdržel. „Když budete vlastnit sto procent ČEZu, tak tam můžete rozhodovat,“ uvedl. Poukázal na to, že nyní vláda nemůže kvůli menšinovým akcionářům prosadit nižší cenový strop na elektřinu.

Babiš ve svém projevu reagoval na projev předsedy vlády Petra Fialy (ODS), který hovořil před ním. Premiér podle něj nepochopil důležitost elektřiny. „Většina lidí, která vás poslouchala, vám nerozuměla,“ vzkázal Fialovi. „Vy už vůbec nechcete pomáhat firmám,“ tvrdil. Premiéra obvinil, že neví, co se v tuzemsku děje.

Zastropujme ceny energií, doporučil Okamura

Se stejným doporučením vystoupil také lídr opozičního hnutí SPD Tomio Okamura, podle kterého by Česko mělo také například vystoupit z trhu s emisními povolenkami a urychlit výstavbu jaderných bloků.

„Zrušme emisní povolenky, zastropujme ceny energií, nakupujme tam, kde je to levné, a vyvážejme elektřinu jen tehdy, když jí bude přebytek,“ nabádal Okamura. Vedle urychlení projektů výstavby nových bloků jaderných elektráren volal po omezení podpory obnovitelných zdrojů na solární a větrné ostrovy, které nezatíží přenosovou síť.

„Žádáme Fialovu vládu, aby pomohla českým občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce,“ zdůraznil šéf SPD, jenž za nynějšími cenami vidí zejména „neschopnost a nekompetentnost“ kabinetu a zelenou politiku Evropské unie.

Ceny podle Fialy neporostou o desítky procent

Regulovaná část ceny energií má podle premiéra na celkovou cenu menší vliv než neregulovaná, tržní část, jejíž cena klesá.

„Rozhodně neporostou výdaje o desítky procent proti současnému stavu,“ prohlásil Fiala ve sněmovně. U odběratelů s dlouhodobou fixací, která jim příští rok skončí, může být podle něho růst celkové ceny vyšší než u jiných zákazníků, neměla by ale podle něho přesáhnout letošní ochranný limit. „Růst v jejich případě není způsoben změnou regulované složky, ale nárůstem ceny elektřiny na evropské trhu,“ podotkl premiér. U většiny zákazníků bude dopad rozhodnutí regulačního úřadu na koncovou cenu nulový nebo v jednotkách procent, míní.

Vláda si podle premiéra uvědomuje dopad zvýšení regulované části ceny energií na energeticky náročný průmysl, se zástupci průmyslu podle něho opakovaně jedná. „Věřím, že rozumné řešení pro tyto podniky najdeme,“ doplnil Fiala. Vláda ale podle něho nemůže pomoci každé jednotlivé firmě.

Ministerský předseda zároveň odmítl tvrzení o nejvyšších cenách energií v Česku mezi členskými státy EU. S odvoláním na údaje Eurostatu z letošního září řekl, že ceny elektřiny byly v Česku mírně nad průměrem a plynu lehce pod průměrem. „Ani u elektřiny, ani u plynu nárůst cen u nás zdaleka nepatřil mezi nejvyšší v Evropě, byť tomu mnozí věřili,“ podotkl.

Návrh programu mimořádné schůze sněmovna schválila díky dohodě v koalici hlasy 115 ze 118 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo. Před hlasováním žádný z řečníků s přednostním právem nevystoupil.