Projev nadstranického prezidenta i muže minulosti, hodnotí politici Zemanovo vánoční poselství

Vládní i opoziční politici komentují vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana. Ve svém posledním vánočním projevu z pozice hlavy státu vyjádřil podporu Ukrajině vůči ruské agresi nebo doporučil vládě, aby přijala návrhy, které pomůžou snížit schodek státního rozpočtu na rok 2023. Druhou polovinu svého projevu věnoval Zeman rekapitulaci svého politického působení, jak v čele ČSSD, tak republiky.

Zeman ve větší části projevu bilancoval svou politickou kariéru. Premiér Petr Fiala (ODS) zmínil, že vánoční poselství tak bylo do značné míry jeho vlastním ohlédnutím. „Jistě se lišíme v pohledu na řadu věcí, ale beze sporu je například to, že ruská agrese na Ukrajině a její vliv na ceny energií jsou největší výzvou, se kterou se musíme v současné době vypořádat,“ uvedl premiér.

Zeman vyjádřil plnou podporu pomoci, kterou Česko poskytuje bojujícící Ukrajině, a válku označil za význačný, nikoliv jediný faktor přispívající významně k růstu cen energií. Premiér také ocenil Zemanovu dlouholetou podporu Izraele. Vztah s tímto státem označil prezident ve svém projevu za „srdeční záležitost“.

Podle Rakušana i Pekarové Adamové je Zeman „mužem minulosti“

Podle vicepremiéra a předsedy STAN Víta Rakušana Zeman správně podotkl, že vláda bude muset hledat nové zdroje daňových příjmů. Rakušan se také domnívá, že se Zeman pokusil relativizovat svou dlouhodobou proruskou ekonomickou a politickou orientaci.

„Poznámkou o ‚zeleném fanatismu‘ dokázal, že je skutečně mužem minulosti,“ naráží Rakušan na prezidentovo označení Zelené dohody (Green Deal). Doufá, že poslední Zemanův projev bude koncem jedné éry a začátkem lepší. Zeman v projevu potvrdil, že politickou scénu opustí a odejde do starobního důchodu.

Šéfku sněmovny a koaliční TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou projev nepřekvapil. „Ač své vánoční vystoupení nazýval vždy ‚poselstvím‘, ani tentokrát v něm lidem nepopřál. Mluvil většinu času jen o sobě samém,“ sdělila své dojmy. 

Věří, že příštího prezidenta budou zajímat spoluobčané mnohem víc. „A že se dočkáme i hlubších myšlenek než jen hanění snah o vypořádání se s klimatickou změnou,“ podotkla. Zeman v rekapitulaci své politické dráhy občanům poděkoval, že ho dvakrát zvolili prezidentem.

Bartošovi vadí kritika zelené politiky, Výborný souhlasí s výtkou vůči EU

Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) pozitivně hodnotí explicitní podporu prezidenta Ukrajiny. „Již výrazně hůře vnímám zpětné hodnocení jeho vztahu k Ruské federaci jako ekonomickou diplomacii,“ uvedl.

I on ale kritizoval Zemanův postoj k ekologii. „Je smutné, že deficity, které dlouhodobá politika Česka ve vztahu ke klimatu, ovzduší a naší přírodě vykazovala, jsou nyní pět minut po dvanácté dávána za vinu zelené politice, místo aby se na férovku přiznalo, že jsme zaspali,“ míní Bartoš.

Do vánočního poselství podle něho také nepatří urážky kritiků či politiků. Narážel na Zemanovu zmínku,  že se jako každý politik občas setkával přímo nebo zprostředkovaně i se „závistivými a zakomplexovanými nulami“.

Předseda poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný se ztotožňuje se Zemanovými slovy na adresu zvažovaného většinového rozhodování v rámci Evropské unie. Prezident varuje před možnou ztrátou suverenity České republiky. „Nebude to jednoduché, ale že bychom neměli bez rozmyslu ustupovat z jednomyslné většiny, s tím mohu souhlasit,“ podotýká Výborný.

Okamurovi chyběla větší kritka vlády, Havlíček oceňuje nadstranickost

Podle šéfa opoziční SPD Tomia Okamury Zeman v projevu opomněl „totální selhání stávající Fialovy vlády, které vede k bezprecedentnímu zdražování základních životních potřeb a uvrhuje miliony českých spoluobčanů do neřešitelných ekonomických problémů a chudoby,  v boji proti inflaci“.

Inflaci Zeman zmiňoval jako jeden z aktuálních problémů, jež trápí českou společnost. Za faktory, které inflaci ovlivňují, označil zvyšování úrokových sazeb centrální bankou a defiticit státního rozpočtu. 

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček hodnotí projev jako nejvíce nadstranický ze všech Zemanových prezidentských projevů. „Věcně a podle mě správně zrekapituloval tři hlavní problémy a jejich příčiny dneška, aniž by napadal vládu či popichoval opozici. Drobným šťouchancem v závěru připomenul, že je to stále Miloš Zeman, ale byl to celkově i s ohledem na shrnutí jeho politického života smířlivý projev,“ uvedl.