Rusové intenzivně ostřelují Severodoněck

Ruská armáda na východě Ukrajiny zintenzivnila útok na Severodoněck poté, co obsadila město Lyman, nedaleký železniční uzel. Podle analytiků mají Rusové i Ukrajinci na Donbase značné ztráty. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popsal situaci u Severodoněcka a také Lysyčansku jako nepopsatelně těžkou. V příštím týdnu očekává „dobré zprávy“ ohledně dodávek zbraní ze Západu.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)

  • 6:47

    Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

  • 5:54

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 5:49

    Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

Severodoněck čelí nepřetržitému ostřelování, stejně jako cesta mezi městem Bachmut a Lysyčanskem, o jejíž kontrolu Rusové usilují s cílem sevřít ukrajinské obránce v kleštích. „Situace se extrémně vyhrotila,“ konstatoval guvernér Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. V neděli kolem poledne informoval o tom, že se Ukrajincům podařilo vytlačit ruské jednotky od zmíněné silnice do Lysyčansku.

Ostřelování zničilo veškerou kritickou infrastrukturu a poškodilo 90 procent všech domů, uvedl v neděli večer Zelenskyj. Ukrajinská armáda podle něj dělá vše pro to, aby útok na Severodoněck odrazila. „Rusko se k Severodoněcku velmi přiblížilo. Na Donbase shromáždili příliš mnoho sil,“ řekl prezident podle agentury Unian.

CNN reportuje, že ukrajinští vojáci v Severodoněcku jsou v těžké obranné pozici, protože neustálé boje a ostřelování prakticky znemožnily fungování humanitárnímu středisku, přičemž nefugnuje elektřina ani mobilní sítě. Jeden z představitelů místního velení ale americké televizi řekl, že je stále možné do města dopravit pomoc. Ke střetům ruských a ukrajinských vojsk dochází na předměstích Severodoněcku, doplňuje CNN.

Hajdaj napsal, že nad Severodoněckem ještě mají ukrajinští obránci kontrolu a ruští okupanti se je snaží obklíčit. Rusové podle Hajdaje ovládli hotel Mir a jeho okolí na okraji města, nedaří se jim ale postoupit dál a utrpěli značné ztráty. Tyto informace nelze nezávisle ověřit.

Ukrajinská armáda za uplynulý den odrazila sedm útoků, zničila jeden ruský tank a šest vojenských vozidel. Ruská armáda podle Kyjeva ztráty nahrazuje starší vojenskou technikou, zejména tanky T-62 či sovětskými vozidly BMP-1. Podle ukrajinského generálního štábu úřady na okupovaném Krymu také nařídily zastavit přijímání neakutních ošetření civilistů v nemocnicích, aby se uvolnila lůžka pro zraněné. Intenzivně také shánějí dárce krve.

Agentura Reuters poznamenává, že v posledních dnech invazní vojska zaznamenávají pomalý, ale stabilní postup a územní zisky a přibližují se k plné kontrole nad Luhanskou oblastí, což je jeden z dílčích cílů Kremlu poté, co se Ukrajincům podařilo ubránit sever země.

„Situace je komplikovaná, nikdo o tom nepochybuje. Pokračují tvrdé boje. Ruská armáda je silným nepřítelem, ale naše ozbrojené síly usilovně vzdorují,“ uvedla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Anna Maljarová. Situace na bojišti se podle ní ale neustále mění a nedá se proto s jistotou hovořit o žádných výsledcích bojových operací.

ISW: Obří ztráty na obou stranách za Severodoněck nestojí

Americký Institut pro studium války (ISW) konstatoval, že ruským silám se zatím nepodařilo Severodoněck obklíčit, přičemž jednotky mají při operacích kolem východoukrajinského města velké ztráty. Ty ale eviduje rovněž ukrajinská strana, upozornil think tank.

Analytici ISW usuzují, že případné dobytí Severodoněcka nepřinese Rusku významnou vojenskou či ekonomickou výhodu, Moskva ale bude moci říct, že obsadila celou Luhanskou oblast. Bitva o Severodoněck bude spíše jen předcházet dalším rozsáhlým ruským operacím, domnívají se analytici tohoto think tanku.

„Ruský prezident Vladimir Putin způsobuje nevýslovné utrpení Ukrajincům a požaduje strašlivé oběti od vlastních lidí ve snaze zmocnit se města, které ani pro něj nemá takovou cenu,“ shrnuje ISW.

V boji o Severodoněck se podle Tomáše Řepy z katedry teorie vojenství Univerzity obrany musí velení armády rozhodnout, zda nechat obklíčit tisíce vojáků a nechat je vzdorovat Rusům – podobně jako to dělali obránci Mariupolu –, aby na sebe obránci navázali jednotky nepřítele, nebo takticky ustoupit.

Řepa také zdůrazňuje, že klíčovými středisky jsou Slovjansk a Kramatorsk. „Jsou to velmi důležité křižovatky,“ doplňuje s tím, že pokud by se okupantům podařilo získat například Slovjansk, může to Kreml vydávat za významné dílčí vítězství.

Zelenskyj vyhlíží dobré zprávy

Zelenskyj připustil, že situace na frontě u Lysyčansku a právě Severodoněcka je nepopsatelně těžká. Zdůraznil ale zároveň, že příští týden očekává „dobré zprávy“ ohledně dodávek zbraní ze Západu. „Nad okupanty získáme převahu v technologické a útočné síle. Hodně záleží na našich partnerech. Jsou připraveni Ukrajině poskytnout vše potřebné k obraně svobody,“ prohlásil prezident.

Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Viktora Andrusiva Rusko ztratilo během invaze už téměř třetinu svých moderních tanků. „Před válkou proti Ukrajině mělo Rusko asi tři tisíce moderních tanků a více než 30 procent z nich naši obránci za ty tři měsíce války zničili. Za šest měsíců to číslo bude ještě vyšší,“ prohlásil Andrusiv s tím, že Rusové už museli oprášit více než půl století staré tanky T-62.

Podle Zelenského Rusové podnikli „barbarské údery“ minomety a raketami v Sumské oblasti. Uvedl také, že v sobotu zaútočili na přístavní město Mykolajiv, kde zasáhli sídliště. Jeden člověk zemřel, šest dalších utrpělo zranění. „Takový cíl si Ruská federace vybrala. Takové události budou světu stále a stále připomínat, že Rusko je konečně třeba označit za teroristický stát,“ zopakoval Zelenskyj.

Zelenskyj zamířil na charkovskou frontu

Ruské rakety dopadaly na Mykolajiv – tamní starosta řekl, že ostřelování si vyžádalo oběti, počet ale neupřesnil – a zranily šest lidí také v Charkovské oblasti. Podle ruského ministerstva obrany raketové údery zničily skladiště zbraní ve městě Kryvyj Rih. Úřad také tvrdí, že protiletecké systémy sestřelily ukrajinský letoun Su-25. Informace nelze ověřit. 

Do Charkovské oblasti zamířil také ukrajinský prezident, poprvé od začátku války tak opustil Kyjevskou oblast. V neděli navštívil ukrajinské vojáky na frontové linii v severovýchodní části oblasti, oznámila prezidentská kancelář. „Riskujete své životy za nás všechny a za naši zemi,“ citovala prezidentská kancelář jeho slova k vojákům. Navštívil také zničené budovy.

Volodymyr Zelenskyj s vojáky v Charkovské oblasti
Zdroj: Reuters/Ukrainian presidential press service

Zelenskyj se na severovýchodě země setkal i s vedením Charkovské oblasti, které ho informovalo, že 31 procent oblasti je pod kontrolou ruských jednotek. Pět procent se podařilo ukrajinským vojákům dobýt zpět.

„Kvůli pokračujícímu ostřelování stále ještě nemůžeme plně zkontrolovat některá osvobozená města, plně odminovat území a začít s obnovou kritické infrastruktury,“ řekl prezidentovi oblastní gubernátor Oleh Syněhubov.

Prezident také oznámil propuštění šéfa tajné služby SBU pro Charkovskou oblast. Dostatečně podle něj nebránil Charkov, uvedla agentura Unian.

Charkovem pár hodin po Zelenského návštěvě podle reportéra agentury Reuters otřáslo několik výbuchů, severovýchodně od centra stoupala oblaka kouře.

Lavrov: Dobytí Donbasu je prioritou

Dobytí ukrajinského Donbasu je pro Moskvu bezpodmínečnou prioritou, řekl v neděli v rozhovoru s francouzskou stanicí TF1 ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Šéf ruské diplomacie také přiznal, že boje trvají déle, než Moskva původně předpokládala.

Důvodem dlouhého trvání bojových operací je podle Lavrova snaha ruské armády ochránit civilisty. Moskva i přes svědectví a množství důkazů západních odborníků, médií i ukrajinských činitelů opakovaně trvá na tom, že na Ukrajině míří pouze na vojenské cíle.

„Osvobození Doněcké a Luhanské oblasti, které Ruská federace považuje za nezávislé státy, je bezpodmínečnou prioritou,“ uvedl Lavrov, podle kterého by si lidé z ostatních částí ukrajinského území měli o své budoucnosti rozhodnout sami. Lavrov bez řádných důkazů opakoval předchozí komentáře Kremlu ohledně neonacistického vedení Ukrajiny nebo diskriminace ruskojazyčných obyvatel, kterých se podle Kremlu dopouští vláda v Kyjevě, poznamenala stanice TF1.