Okupační správa v Chersonu uzavřela hranici se zbytkem Ukrajiny. Na Donbase pokračují boje

Ruskem dosazená okupační správa Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny uzavřela severní hranice a nebude do regionů pod kontrolou Kyjeva nikoho pouštět. Ukrajinské síly bojují na předměstích Severodoněcka. Je možné, že obránci se budou muset stáhnout, aby předešli obklíčení, nechal se slyšet oblastní šéf Serhij Hajdaj.

On-line přenos
Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)
6:47

Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

5:54

Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
Zdroj: ČT24
5:49

Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

„Přechod hranice ve směru do Mykolajivské a Dněpropetrovské oblasti je vzhledem k systematickému ostřelování ukrajinskými bojovníky velmi nebezpečný,“ zdůvodnil uzavření jihoukrajinského regionu šéf loutkové správy Kirill Stremousov.

Vycestovat z Chersonské oblasti bude možné jen přes ilegálně anektovaný Krym, případně přes část Záporožské oblasti, která je pod kontrolou ruských okupantů.

Podle odhadu ukrajinských úřadů z počátku května opustila od počátku okupace jen oblastní metropoli Cherson zhruba polovina jejích obyvatel. Z celé Chersonské oblasti, jejíž významnou část kontrolují Rusové, uprchla zhruba pětina obyvatel.

Chersonská okupační správa podnikla v uplynulých týdnech několik kroků ve snaze oddělit region od zbytku Ukrajiny. Kromě ukrajinské hřivny se jako platidlo začal používat i ruský rubl. Moskva už dříve přesměrovala internetový provoz v Chersonské oblasti na ruskou komunikační infrastrukturu. Ruský vůdce Vladimir Putin ve středu podepsal dekret, který obyvatelům Chersonské a Záporožské oblasti usnadní podání žádosti o ruské občanství.

Boje o Severodoněck

Hajdaj věří, že se Rusům nepodaří Severodoněck v následujících dnech dobýt. „Budeme mít dost síly a prostředků, abychom se ubránili. Je ale možné, že abychom nebyli obklíčeni, budeme se muset stáhnout,“ napsal guvernér Luhanské oblasti.

Podle něj je 90 procent domů v Severodoněcku poničeno v důsledku bojů a ruského ostřelování. To mimo jiné ztěžuje práci desítkám zdravotníků, kteří v Severodoněcku zůstávají, doplnil Hajdaj.

Stažení ukrajinských sil z posledních pozic v Luhanské oblasti by přiblížilo ruské okupanty blíže k cíli ovládnout Donbas. Na východoukrajinský region se Moskva zaměřuje poté, co se Rusku nepodařilo dobýt ani obklíčit Kyjev a dosadit do čela Ukrajiny loutkovou vládu.

Ruské síly v pátek podle svých prohlášení získaly kontrolu nad městem Lyman. Ukrajinský generální štáb ztrátu města v pátek potvrdil a řekl, že Rusové se tam za pomoci dělostřelectva pokoušejí upevnit své postavení. V sobotu agentura Reuters napsala, že Kyjev sice připustil ztrátu většiny Lymanu, ukrajinští obránci ale blokují ruský postup jihozápadním směrem na Slovjansk.

Britská rozvědka poukazuje na to, že Lyman je strategicky významným městem, protože jde o železniční uzel a otevírá cesty k několika mostům přes řeku Severní Doněc. Zpravodajci předpokládají, že ruská operace v Donbase postoupí do další fáze a v příštích dnech se invazní jednotky zaměří na překročení zmíněné řeky, což by jim umožnilo pozdější postup ke klíčovým městům Kramatorsk a právě Slovjansk.

Donbas získáme zpět, vzkázal Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zdůraznil, že ukrajinská armáda brání pozice tak, jak jí momentálně dovolují prostředky. V pátek obránci podle Zelenského odrazili osm útoků v Donbasu a zničili přitom tanky a obrněná vozidla nepřítele. „Pokud si okupanti myslí, že získají Lyman a Severodoněck, jsou na omylu. Donbas bude ukrajinský,“ prohlásil prezident.

Připustil zároveň, že současná situace na Donbase je velmi složitá. „Moskva tam používá maximum dělostřelectva a záloh,“ vysvětlil lídr. Hajdaj také prohlásil, že v jím spravovaném regionu je zhruba deset tisíc ruských vojáků. „To jsou vojáci, kteří jsou v Luhanské oblasti trvale, kteří se snaží útočit a pokoušejí se o územní zisky, v jakémkoliv směru zrovna mohou,“ prohlásil. Guvernérův odhad nelze ověřit.

Analytici z amerického think tanku Institute for the Study of War se domnívají, že ačkoliv ruské síly zahájily přímé útoky na zastavěné části Severodoněcka, získat pozice ve městě pro ně bude složité. Experti poukazují na to, že dosud se na Ukrajině ruské armádě v městských bojích nedařilo.

Chceme vybudovat nový stát, řekl ukrajinský premiér. Vyjmenoval škody

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v rozhovoru s BBC uvedl, že invazní síly na Ukrajině již zničily více než 25 tisíc kilometrů silnic, několik stovek mostů a 12 letišť. Zničeno nebo poškozeno bylo podle něj více než sto vzdělávacích institucí, přes pět set zdravotnických zařízení a dvě stě továren. Dodal, že více než 300 tisíc kilometrů čtverečních půdy bylo zaminováno nebo kontaminováno bombami. Údaje nelze nezávisle ověřit.

„V současné době nefunguje asi 35 procent ekonomiky,“ uvedl Šmyhal. Přímé škody na infrastruktuře a ekonomice činí podle různých odhadů asi 600 miliard dolarů. Podle Šmyhala vyčlenila vláda více než 50 miliard dolarů na okamžitou obnovu v místech, kde je to zatím možné.

Další etapou bude obnovení hlavní infrastruktury, jako jsou dodávky elektřiny a vody, a rekonstrukce mostů a silnic. Třetí etapou bude podle něj „velká obnova naší země“. „Nechceme jen obnovit cihly a beton. Chceme vybudovat nový stát,“ uvedl.