TÉMA

Kirill Stremousov

Stažení Rusů z Chersonu by mohlo urychlit ukrajinský postup na Krym, míní expert

Rusko ve středu oznámilo stažení svých sil za pravý břeh Dněpru. Ukrajina od té doby postoupila v Chersonské oblasti ve dvou směrech o sedm kilometrů, oznámil vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil, generál Valerij Zalužnyj. Podle ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova potrvá však nejméně týden, než Moskva stáhne své jednotky z města Cherson. Uvedl také, že podle informací zpravodajských služeb odchod ruských vojáků z města ještě pořádně nezačal. Objevila se i prohlášení, která označovala ruský ústup za past; západní vojenští experti se však shodují, že je to nepravděpodobné. Podle bezpečnostního analytika Martina Svárovského (KDU-ČSL) by se Ukrajinci mohli ještě do konce roku pokusit získat zpět kontrolu nad Krymem.
10. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 21:35|

Rusové se zřejmě pokusí zničit Kachovskou přehradu, domnívají se američtí analytici

Ruské síly se pravděpodobně pokusí vyhodit do vzduchu přehradu Kachovské vodní elektrárny. Budou se tak snažit zakrýt své stažení z oblasti a zároveň tak budou chtít zabránit ukrajinským silám, aby je pronásledovaly hlouběji do Ruskem okupované Chersonské oblasti. Ve svém pravidelném hodnocení vývoje války na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Ruské okupační úřady v Chersonu mezitím vyzvaly civilisty, aby město okamžitě opustili.
22. 10. 2022Aktualizováno22. 10. 2022, 20:52|

V Chersonské oblasti přituhuje. Ukrajinská armáda osvobozuje vesnice, cílem je klíčové město

Jedno z klíčových území jižní fronty zažívá perné časy. Chersonská oblast, kterou ruská armáda okupuje od začátku invaze, je aktuálně dějištěm ukrajinské protiofenzivy. Zatímco se podle místní loutkové samosprávy připravuje referendum o připojení k Ruské federaci, Ukrajina pokračuje ve snaze dobýt ztracené město s důležitým významem.
30. 6. 2022|

Okupační správa v Chersonu uzavřela hranici se zbytkem Ukrajiny. Na Donbase pokračují boje

Ruskem dosazená okupační správa Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny uzavřela severní hranice a nebude do regionů pod kontrolou Kyjeva nikoho pouštět. Ukrajinské síly bojují na předměstích Severodoněcka. Je možné, že obránci se budou muset stáhnout, aby předešli obklíčení, nechal se slyšet oblastní šéf Serhij Hajdaj.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 17:42|