Bulharsko má nového premiéra Kirilla Petkova. Prezidentovi předal seznam budoucích ministrů

Bulharský prezident Rumen Radev v sobotu svěřil mandát k sestavení nové vlády Kirillu Petkovovi, spolupředsedovi protikorupčního uskupení Pokračujeme ve změně (PP), které vyhrálo listopadové volby. Oznámily to tiskové agentury. Petkov řekl prezidentovi, že již sestavil širokou koaliční vládu, která je připravena v pondělí nastoupit do úřadu, aby ukončila dlouhotrvající politickou krizi v balkánské zemi. Prezidentovi předal seznam budoucích ministrů.

„Je vaší odpovědností reformovat zvrácenou moc, překonat korupci a svévoli,“ řekl Radev při předávání mandátu muži, kterého veřejnost ještě před pár měsíci prakticky neznala. „Neztratíme ani minutu,“ slíbil Petkov.

Designovaný premiér řekl, že heslem nové vlády bude nulová korupce. „Bulharsko nutně potřebuje změnu. Vynaložíme nejvyšší úsilí, abychom do regulačních orgánů dostali nejlepší lidi, a podnikneme kroky ke změnám v soudnictví,“ dodal jednačtyřicetiletý podnikatel a absolvent Harvardu.

Petkovův spolužák z Harvardu, spolupředseda PP Asen Vasilev má být v nové vládě ministrem financí, poznamenala agentura Reuters. Vasilev má mít podle agentury AFP na starosti zejména unijní fondy s úkolem skoncovat s rozkrádáním a oživit ekonomiku.

Troje volby za rok

Bulhaři letos museli o složení zákonodárného sboru ve volbách rozhodovat hned třikrát. Už hlasování v dubnu a v červnu ukončila vládnutí expremiéra Bojka Borisova, jehož postavení oslabily loňské protesty proti korupci. Avšak strany, které hlásají „změnu“, se nedokázaly domluvit na sestavení nové vlády, a proto musely přijít v listopadu na řadu druhé letošní předčasné volby.

PP, která vyhrála listopadové volby, se podařilo dojednat koalici s Bulharskou socialistickou stranou (BSP), protisystémovou stranou Je takový národ (ITN) a protikorupčním uskupením Demokratické Bulharsko. Představitelé nové koalice očekávají, že by parlament mohl novou vládu schválit už v pondělí. V rozdrobené sněmovně disponují 134 z 240 křesel.

Kromě potírání korupce a reformy justice má být další prioritou nového premiéra urychlení očkovací kampaně proti covidu-19, poznamenala agentura AFP. Připomněla, že v balkánské zemi je plně očkováno jen 26 procent z 6,9 milionu obyvatel a Bulharsko vykazuje míru úmrtnosti, která patří mezi nejvyšší na světě.