Na Bystřičce pod stejnojmennou nádrží platil i odpoledne druhý povodňový stupeň

Události: Několika obcemi na Hodonínsku se prohnala velká voda (zdroj: ČT24)

Na říčce Bystřičce pod stejnojmennou přehradou na Vsetínsku platil i ve středu odpoledne druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost. Nad nádrží klesla její hladina od rána na úroveň prvního stupně povodňové aktivity znamenající bdělost. První povodňový stupeň zůstával odpoledne ve Zlínském kraji i na Velké Stanovnici pod nádrží v Karolince na Vsetínsku. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle vodohospodářů hladiny většiny toků v regionu klesají. Situace se postupně uklidňuje i v Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Hladina Bystřičky pod přehradou v 16:00 dosahovala 102 centimetrů, druhý stupeň povodňové aktivity tam začíná platit od úrovně 90 centimetrů. Nad nádrží byla hladina ve stejném čase na 43 centimetrech, první stupeň povodňové aktivity tam vstupuje v platnost při dosažení 30 centimetrů, druhý při 50 centimetrech.

Hladina Velké Stanovnice pod přehradou v Karolince setrvávala v 16:00 na 71 centimetrech, dolní hranice pro první stupeň povodňové aktivity tam činí 55 centimetrů, pro druhý 75 centimetrů.

V noci se na území povodí Moravy podle vodohospodářů vyskytovaly vydatné srážky s úhrny do 70 milimetrů za 24 hodin. Největší denní srážkové úhrny spadly podle mluvčího státního podniku Povodí Moravy Petra Chmelaře ve Zlínském kraji.

„Ve středu během dopoledních hodin začaly srážky slábnout a ustupovat. Většina řek ve Zlínském kraji je aktuálně po kulminaci a hladiny postupně klesají,“ informoval odpoledne Chmelař.

Hladiny řek postupně klesají

Výjimkou je řeka Morava, která by podle něj pod soutokem s Bečvou měla dosáhnout prvního stupně povodňové aktivity, vyloučeno není ani těsné dosažení druhého stupně. „Dle předpovědi bude na východě území v Beskydech pokračovat déšť a do čtvrteční půlnoci může napršet dalších 20 mm. Tento déšť může zpomalit stávající poklesy průtoků v řekách,“ zmínil Chmelař.

První stupeň povodňové aktivity ve středu platil také na Vsetínské Bečvě ve Vsetíně, Zděchovce ve Zděchově na Vsetínsku, Juhyni v Kelči na Vsetínsku, na Luhačovickém potoce v Polichně, místní části Luhačovic na Zlínsku, nebo na Olšavě v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku. Postupně však jejich hladina klesla pod jeho spodní hranici a odpoledne už na nich žádný ze stupňů povodňové aktivity nebyl.

Déšť ráno zvedl také hladinu řeky Dřevnice ve Zlíně, žádný stupeň povodňové aktivity však na ní neplatil. Bylo ale nutné uzavřít cyklostezku pod mostem na Cigánově i v Malenovicích. V Otrokovicích na Zlínsku byla kvůli rozlité vodě neprůjezdná cyklostezka pod železničním mostem, ve Vsetíně zaplavila voda podjezd v Jiráskově ulici. Kvůli dešti je ve středu nepřístupná například Květná zahrada v Kroměříži, již dříve ve městě kvůli počasí uzavřeli i Podzámeckou zahradu. Obě zahrady jsou na seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.

Podle předpovědi ČHMÚ bude ve středu večer ve Zlínském kraji zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami. Postupně očekávají meteorologové ubývání srážek. Ojedinělý slabý déšť se podle nich může v regionu vyskytovat i v noci a ve čtvrtek.

Říčka Velička na Hodonínsku dosáhla třetího povodňového stupně, tedy stavu ohrožení, ve středu ráno. Nejprve se tak stalo ve Velké nad Veličkou, kde ale už po 8:00 začala hladina klesat. Naopak se dostala na třetí stupeň ve Strážnici a kulminovala po deváté hodině. Pod úroveň prvního stupně klesla až v 15:30.

Vydatný déšť zvýšil hladiny i dalších toků v Jihomoravském kraji, povodňového stupně však nedosáhly. Policisté museli uzavřít na Hodonínsku zaplavené silnice. Hasiči v některých místech ještě odpoledne dál odčerpávali vodu z domů, továren i vytvořených lagun. Na většině území kraje odpoledne stále prší, ale déšť už není tak intenzivní a večer by měl definitivně ustávat.

V Olomouckém kraji se situace na tocích uklidnila a hladiny postupně klesají. Kolem 16:30 byl odvolán první povodňový stupeň na řece Bečvě v Teplicích nad Bečvou, který zde byl vyhlášen ráno. V kraji už tak na žádném místě neplatí ani jeden z povodňových stupňů.

Po vydatném dešti stouply hladiny několika vodních toků také v Moravskoslezském kraji, především na Novojičínsku. První stupeň povodňové aktivity, stav bdělosti, platil dopoledne na sedmi místech, řekl technický ředitel státního podniku Povodí Odry Břetislav Tureček. Během dne se situace uklidňovala. Odpoledne už první stupeň platil podle webu povodí jen na dvou místech Novojičínska a nově v Hradišti na Karvinsku. Ohrožení lidí a jejich majetku se nečeká.