TÉMA

Karolinka

Obyvatele Karolinky trápí nedostatek vody, oprava zastaralého potrubí vyjde na sto milionů

Až sedmdesát procent vody mizí v některých místech z potrubí v Karolince na Vsetínsku. Místní trápí také časté havárie a odstávky. Tamní vodovodní řad je zastaralý. Opravy vedení obce předběžně vyčíslilo na sto milionů korun. Potrvají až do roku 2029.
30. 1. 2024|

Na Bystřičce pod stejnojmennou nádrží platil i odpoledne druhý povodňový stupeň

Na říčce Bystřičce pod stejnojmennou přehradou na Vsetínsku platil i ve středu odpoledne druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost. Nad nádrží klesla její hladina od rána na úroveň prvního stupně povodňové aktivity znamenající bdělost. První povodňový stupeň zůstával odpoledne ve Zlínském kraji i na Velké Stanovnici pod nádrží v Karolince na Vsetínsku. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle vodohospodářů hladiny většiny toků v regionu klesají. Situace se postupně uklidňuje i v Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 17:48|

Zastupitelé Karolinky odvolali starostku. Údajně kvůli zásahům do jednotky dobrovolných hasičů

Zastupitelé Karolinky na Vsetínsku odvolali na návrh opozice dlouholetou starostku Marii Chovanečkovou (SNK Karolinka). Pro její odvolání hlasoval také dosavadní místostarosta Libor Ptáček, který byl na stejné kandidátce jako ona a po nynějším hlasování se stal starostou. Chovanečková uvedla, že to považuje za útok na svou osobu a nezná důvod svého odvolání. Podle opozičních zastupitelů byly důvodem její údajně nekompetentní zásahy do jednotky dobrovolných hasičů.
3. 5. 2023|

Zásah při požáru statku v Karolince zkomplikovali dobrovolní hasiči, tvrdí majitel. Opozice viní starostku

Trestní oznámení i jednání o odvolání starostky – takovou dohru má požár ze začátku dubna, který v Karolince na Vsetínsku zničil zemědělskou usedlost. Podle majitele hasiči zásah nezvládli. Opozice míní, že to bylo i kvůli starostce, která den před požárem odvolala velitele jednotky. Starostka chybu odmítla, kontrola zásahu pochybení hasičů neprokázala.
23. 4. 2023|

Vzedmuté hladiny řek se vrátily k normálu, povodňový stupeň zůstává na dvou místech

Řeka Metuje je v Novém Městě nad Metují na prvním stupni povodňové aktivity, pokles její hladiny se zastavil. Nově se opět poněkud zvedla i hladina Lužické Nisy v Liberci a také ona se vrátila na první stupeň. Jinde ale již povodňová situace není. Ještě ráno bylo Labe ve Stanovicích na Trutnovsku na třetím, tedy nejvyšším stupni.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 17:28|

Na Moravě zvedá déšť hladiny řek. Velká Stanovnice dosáhla druhého povodňového stupně

Od pondělního rána až do úterý platí pro část Moravy a Slezska výstraha meteorologů na vydatný déšť a zároveň povodňová bdělost nebo i pohotovost. Hladiny mnoha toků už se zvedly ve Zlínském kraji. První stupeň povodňové aktivity značící bdělost platil odpoledne na Bystřičce nad stejnojmennou nádrží, nad jeho spodní hranicí se držela také Lutoninka ve Vizovicích na Zlínsku. Velká Stanovnice pod přehradou v Karolince na Vsetínsku dosáhla druhého stupně. Stoupat mohou také hladiny Ostravice a Olše. Naopak v Praze ani na Berounce již povodeň není.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 19:41|

Firmy sice masově nepropouštějí, ale omezují investice. Vláda je chce motivovat k rozvoji

České hospodářství se letos výrazně propadne, ale v příštím roce by se mohlo vrátit k růstu. Na tom se zahraniční i domácí instituce shodnou, byť v konkrétních odhadech vývoje se už významně liší. Mnohé domácí firmy zatím omezují investice a vyčkávají, až se současný stav stane přehlednějším. Jejich zástupci v různých svazech pak průběžně vyjednávají s vládou, jak letošní restart podniků po koronavirové krizi nejlépe ulehčit.
17. 7. 2020|

Sníh, vítr i povodně. Česko se potýká s počasím, přichází velké ochlazení

Česko v úterý zasáhl déšť, už během dopoledne začaly srážky místy přecházet i ve sněžení. Studenou frontu kromě deště a sněžení doprovází silný vítr. Složité podmínky proto panovaly na silnicích. Jejich správci spolu s hasiči odstraňovali popadané větve, zároveň vyjely i sypače. Vydatný déšť navíc zvedl hladiny některých řek. Meteorologové dále varují před větrem a sněhovými jazyky.
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 21:45|

Voda opadá, povodňová bdělost platí už jen v okolí dolního toku Moravy

Hladina řeky Moravy ve Zlínském kraji ve čtvrtek večer a v noci na pátek kulminovala, nyní už postupně klesá. Po celou dobu však nepřekročila první stupeň povodňové aktivity, který ještě ráno platil v Kroměříži a před polednem ve Spytihněvi na Zlínsku. V průběhu pátku hladina zřejmě na obou místech klesne k normálu. Stále ale na některých místech platí výstraha.
24. 5. 2019Aktualizováno24. 5. 2019, 16:23|