Zásah při požáru statku v Karolince zkomplikovali dobrovolní hasiči, tvrdí majitel. Opozice viní starostku

Události: Spory okolo požáru v Karolince (zdroj: ČT24)

Trestní oznámení i jednání o odvolání starostky – takovou dohru má požár ze začátku dubna, který v Karolince na Vsetínsku zničil zemědělskou usedlost. Podle majitele hasiči zásah nezvládli. Opozice míní, že to bylo i kvůli starostce, která den před požárem odvolala velitele jednotky. Starostka chybu odmítla, kontrola zásahu pochybení hasičů neprokázala.

Milanu Orságovi, farmáři z údolí Stanovnice nad Karolinkou, shořelo na začátku dubna prakticky veškeré živobytí. Profesionálním hasičům trvala cesta ze Vsetína třicet minut, na odlehlou samotu dorazili nejdřív dobrovolníci z Karolinky.

Ti ale podle Orsága chybovali, když jejich auto zatarasilo příjezdovou cestu dalším jednotkám. Požár způsobený neopatrnou prací v dílně pak už nebylo možné zvládnout. „Ani se mě nezeptali, jestli tam někdo je nebo co tam třeba mám za plynové lahve,“ uvedl Orság.

Podle opozice hrálo roli odvolání šéfa dobrovolných hasičů

Kromě policejního vyšetřování může mít požár vliv i na vedení Karolinky. Opozice požádala o svolání mimořádného zastupitelstva, na kterém chce odvolat starostku Marii Chovanečkovou (nez.) kvůli údajně nekompetentním zásahům do jednotky dobrovolných hasičů.

Starostka den před požárem odvolala velitele hasičů, na což podle zákona má právo. Tímto krokem ale podle opozice jednotku rozvrátila. „Paní starostka jedná autoritářsky, o své vůli a jsme zastupitelská demokracie. My bychom chtěli navázat nějakou diskusi a bavit se o těch věcech,“ řekl opoziční zastupitel Vladislav Rapant (nez.).

Požár usedlosti v Karolince
Zdroj: ČT24

Starostka pochybení odmítá. „Je to neštěstí, na kterém se vyvolala politická kauza. Já za vším, co proběhlo, i za zásahem hasičů dobrovolných i profesionálních, stojím,“ uvedla Chovanečková.

O odvolání starostky budou zastupitelé Karolinky jednat 3. května. Milan Orság by chtěl farmu znovu zprovoznit do konce roku, pomoc mu už nabídly desítky lidí z celého Valašska.