Na Moravě zvedá déšť hladiny řek. Velká Stanovnice dosáhla druhého povodňového stupně

Od pondělního rána až do úterý platí pro část Moravy a Slezska výstraha meteorologů na vydatný déšť a zároveň povodňová bdělost nebo i pohotovost. Hladiny mnoha toků už se zvedly ve Zlínském kraji. První stupeň povodňové aktivity značící bdělost platil odpoledne na Bystřičce nad stejnojmennou nádrží, nad jeho spodní hranicí se držela také Lutoninka ve Vizovicích na Zlínsku. Velká Stanovnice pod přehradou v Karolince na Vsetínsku dosáhla druhého stupně. Stoupat mohou také hladiny Ostravice a Olše. Naopak v Praze ani na Berounce již povodeň není.

Před možným rozvodněním potoků a řek na východě Moravy a ve Slezsku varovali s předstihem meteorologové. Výstraha platí do úterního poledne pro část Zlínského, Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. Především na menších tocích může dojít k vyhlášení druhého i třetího stupně povodňové aktivity.

Hladina Velké Stanovnice pod přehradou v Karolince byla k devatenácté hodině na úrovni 84 centimetrů, spodní hranice pro vyhlášení druhého stupně povodňové aktivity je tam 75 centimetrů. První stupeň platil ve stejném čase na Vsetínské Bečvě ve Vsetíně a říčce Bystřičce nad stejnojmennou nádrží, která leží také na Vsetínsku.

Na Zlínsku evidovali večer vodohospodáři první stupeň povodňové aktivity na Lutonince ve Vizovicích a Luhačovickém potoce v Luhačovicích-Polichně. Na Uherskohradišťsku to bylo na Olšavě v Uherském Brodě.

Srážky by měly v regionu postupně ustávat. Podle předpovědi ČHMÚ bude v noci na úterý v kraji většinou oblačno. Na Valašsku očekávají meteorologové zpočátku až zataženo s deštěm, místy může být i vydatný s denními úhrny ojediněle kolem 40 milimetrů.

Na severu Moravy by mohlo pršet méně

V Moravskoslezském kraji od rána pršelo hlavně na Ostravsku, Karvinsku a v Beskydech. Právě tam by podle vodohospodářů měly nejvíce stoupat hladiny řek a potoků. „Zatím nemáme hlášeno, že by byly nějaké problémy,“ uvedla mluvčí podniku Povodí Odry Šárka Vlčková.

Východní Moravě a Slezsku hrozí další povodně. Meteorologové vydali výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí (zdroj: ČT24)

Podle prognózy měly být v pondělí srážky v úhrnech kolem 30 až 60 milimetrů. „Je možné, že ty srážky budou na některých místech i menší. Spíše to vypadá, že to nebude až tak intenzivní, jak bylo avizováno. Uvidíme, protože pršet může ještě během noci. Opravdu ale nepředpokládáme, že by na velkých tocích měly být problémy,“ uvedla mluvčí.

První stupeň povodňové aktivity je nyní pouze na Moravici v Podhradí na Opavsku, tedy pod přehradou Kružberk, z níž vodohospodáři řízeně odpouštěli vodu. „Je to neškodný odtok, je to řízené a hlídané tak, aby toho nebylo více,“ řekla Vlčková. Dodala, že u menších vodních toků bude situace záviset na lokálních srážkách. Vodohospodáři proto doporučují kontrolovat problematická místa, která může ucpávat bahno.

V Čechách voda opadá

V Čechách povodně téměř skončily. Berounce ve Zbečně, která v sobotu kulminovala na druhém povodňovém stupni, klesla hladina v pondělí dopoledne pod spodní hranici povodňové aktivity. První stupeň je sice na Želivce na vodní nádrži Švihov, kde však její hladinu ovlivňují vodohospodáři. Těsně nad povodňovou hranici se ovšem vrátila říčka Kocába, jejíž hladina kolísá a povodeň na ní v několikahodinových odstupech končí a zase začíná.

První stupeň zato již není na Vltavě v Praze. Pražská povodňová komise rozhodla, že se v pondělí otevřou náplavky, které byly nepřístupné kvůli vyhlášené povodňové bdělosti, otevřou se také povodňová vrata na Čertovce. Trvá však ještě výluka všech sedmi linek pražských přívozů a mimo provoz zůstává i lodní linka z centra Prahy do zoologické zahrady.

Pražané opět mohou k Vltavě

Kvůli zvýšené hladině řeky Vltavy uzavřel pražský magistrát v pátek protipovodňvá vrata na Čertovce, přístupné nebyly ani náplavky. Vedení města tak preventivně reagovalo na varování ČHMÚ. Od pondělního poledne se ale lidé na náplavky opět mohou vrátit. Členové protipovodňové komise hlavního města budou ale situaci nadále sledovat a v případě zvýšení hladiny budou opatření opět zavedena.

Pražský magistrát preventivně uzavřel protipovodňová vrata na Čertovce a náplavku u Vltavy
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Kromě otevřených náplavek a vrat na Čertovce se v pondělí do provozu vrátily také pražské přívozy. Zatím se ale neotevře plavba v části Vltavy u Holešovic, neboť Povodí Vltavy musí nejprve vytyčit plavební trasy pomocí bójek.

Magistrát i přes zlepšující se situaci nabádá k opatrnosti. „Vzhledem ke zvýšenému průtoku vody v řece je třeba, aby občané dbali zvýšené opatrnosti zejména u kraje břehu. Podle informací z Povodí Vltavy, pokud nenastanou mimořádně silné deště, situace by měla být nadále pod kontrolou v rámci regulace vltavské kaskády a k dalším protipovodňovým opatřením by se nemuselo přistupovat,“ uvedl radní Jan Chabr (TOP 09).