Berounka na Rakovnicku vystoupala na druhý stupeň. Praha zavřela náplavky

Události: Zvedání hladin řek (zdroj: ČT24)

Vydatný déšť a silné bouřky, které Česko poprvé zasáhly ve středu, zvedly hladiny řek. Na druhý stupeň povodňové aktivity v pátek večer dosáhla Úslava v Plzni-Koterově a Prádle na Plzeňsku, stejně jako Klabava na Nové Huti. Druhý stupeň hlásí také Berounka ve stanici Zbečno na Rakovnicku. Podle meteorologů mohou být hladiny na jihozápadě Čech a v části Středočeského kraje zvýšené až do sobotního poledne. Kvůli tomuto varování meteorologů pražský magistrát preventivně uzavřel protipovodňová vrata na Čertovce a od pátečního večera náplavky u Vltavy.

Kvůli varování meteorologů před zvýšenou hladinou řek pražský magistrát v pátek na Kampě preventivně uzavřel protipovodňová vrata na Čertovce a od večera také vltavské náplavky. Kvůli velké vodě nejezdily tři pražské přívozy ze sedmi. Meteorologové po vydatných deštích vyhlásili pro Prahu první stupeň povodňové aktivity, který platí také pro jihozápad Čech a část Středočeského kraje.

Vrata na Čertovce byla podle informací magistrátu uzavřena po 13:00, s výjimkou cvičení v roce 2019 jsou nyní uzavřena poprvé od povodní v roce 2013. Přístup na náplavky nebude možný od pátečního večera, majitelé zaparkovaných vozů s nimi musí do 18:00 odjet, jinak budou auta odtažena. V sobotu se nebude konat ani oblíbený farmářský trh na Náplavce.

V sobotu se mají na Karlově mostě konat Svatojánské slavnosti Navalis, které by v případě zhoršení situace mohla povodňová situace ovlivnit. „V prvním povodňovém stupni opatření vydává magistrát, pořadatele Navalis budeme informovat při možné změně situace, která se vyvíjí velmi rychle,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib.

V Děčíně postavili protipovodňovou zeď

V Děčíně v pátek vpodvečer dobrovolní hasiči postavili protipovodňovou zeď pod Tyršovým mostem. Z preventivních důvodů o to požádalo Povodí Labe. Kulminace hladiny se očekává v sobotu. Hladina by podle předpovědi mohla stoupnout na 420 centimetrů.

V Plzeňském kraji dosáhla na nejvyšší povodňový stupeň v pátek řeka Úslava v Prádle, když po poledni vystoupala do výšky 180 centimetrů. Na druhém stupni je Úslava v Plzni-Koterově a Klabava v Nové Huti na Rokycansku. První stupně platily odpoledne podle webu ČHMÚ ještě na osmi místech na Úslavě, Úhlavě, Klabavě, Berounce a Holoubkovském potoce. V Radnicích na Rokycansku zasahovali hasiči v pátek u osobního vozu v potoce.

Ve středních Čechách se v pátek dostaly na první stupeň zejména toky v povodí Berounky, na druhý stupeň vystoupala hladina Chotýšanky ve Slověnicích na Benešovsku. Například řeka Litavka se v Králově Dvoře na Berounsku na dvou místech vylila z břehů, obešlo se to však bez škod na majetku. Větším škodám podle radnice zabránila protipovodňová opatření.

Berounka dosáhne maxima v sobotu hodinu po půlnoci

Podle upravené prognózy meteorologů Berounka v Berouně dosáhne maxima v sobotu hodinu po půlnoci, kdy její hladina vystoupá na 281 centimetrů. Nyní (v pátek v deset večer) je druhém stupni povodňové aktivity. S ohledem na to povodňový štáb pro Beroun i celou správní oblast, který zasedl dopoledne, ukončil jednání se závěrem, že v nejbližších dnech obyvatelům města nehrozí žádné nebezpečí.

Na jihu Čech v pátek ráno překročila druhý povodňový stupeň řeka Smutná. Další tři toky v kraji, Nežárka, Milevský potok a Lužnice, byly na prvním stupni povodňové aktivity. Podle meteorologů v regionu spadlo nejvíce srážek právě v oblasti povodí Lužnice, proto se tam hladiny mírně zvedly. Nicméně jejich další zvýšení nečekají.

Řeky by na Moravě a Slezsku mohly opět stoupat

Odpoledne se začala pomalu uklidňovat i povodňová situace v Moravskoslezském kraji, kde některé obce zasáhly přívalové deště od středy několikrát. Na dvou místech v regionu v pátek odpoledne zůstával ještě první stupeň aktivity, a to na řece Opavě v Děhylově a Ropičance v Řece. Podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové hladiny obou toků ale nadále klesají.

Podle předpovědi by pršet mělo i v dalších dnech, ojediněle se mohou objevit i bouřky. Zejména ve druhé polovině noci na neděli může na některých místech Moravy a Slezska napadnout až kolem 25 litrů vody na metr čtvereční. Meteorologové proto nevylučují to, že tam řeky opět vystoupají na některý z nižších stupňů povodňové aktivity.