TÉMA

Botič

Nejvyšší povodňový stupeň platí na několika místech v Česku. Hasiči kvůli vodě častěji vyjížděli

Hladiny toků po celém Česku se v úterý stejně jako v uplynulých dnech drží na povodňových stupních. Výstraha meteorologů před rozvodněnými toky trvá do odvolání pro téměř celou zemi, míst s povodňovými stupni ale postupně ubývalo. Počty zásahů hasičů kvůli počasí stouply na několikanásobek obvyklého množství.
26. 12. 2023Aktualizováno26. 12. 2023, 18:22|

Na kterém pražském mostě roste rozmarýnka? Nad Vltavou jich je dvacet, další stojí nad Berounkou a Rokytkou

Praha má další most. Přesněji je to lávka pro pěší a cyklisty, která dostala pojmenování podle ostrova Štvanice. Ten spojuje s Holešovicemi a Karlínem a nahrazuje dosavadní přívoz. Z historického pohledu je to jubilejní dvacátý most přes Vltavu, geograficky je to po proudu patnácté přemostění Vltavy v Praze. Ve skutečnosti je ale v Praze mostů mnohem více, často se na ně ale zapomíná, protože nevedou přes Vltavu.
28. 7. 2023|

Hladiny řek po rozvodnění opět klesají. Meteorologové zrušili výstrahu

Česko zažívá nadprůměrně teplý Štědrý den. Bystřice v Bystřičce nad nádrží je na prvním stupni povodňové aktivity. Nejnižšího stupně dosahovaly v sobotu i řeky Svratka v Dalečíně, Otava a Křemelná a Botič v Praze – Průhonicích. Později se ale toky vrátily do normálu. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.
24. 12. 2022Aktualizováno24. 12. 2022, 14:24|

Po deštích se rozvodnily řeky. Hladina stoupala na Botiči i tocích pod Českomoravskou vrchovinou

Na Botiči, Chotýšance, Žirovnici a Želetavce pozvolně ubývá vody. Všechny tyto řeky se po vydatných deštích z noci a úterního dopoledne ocitly na prvním stupni povodňové aktivity. Na noc a úterní dopoledne vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu na povodně i na vydatný déšť, platnost obou však skončila a žádnou další již meteorologové nevydali.
23. 8. 2022Aktualizováno23. 8. 2022, 17:36|

Na východě Česka bude vydatně pršet až do úterý. Meteorologové prodloužili výstrahu

Na východě Česka bude vydatně pršet i v pondělí. Meteorologové proto v těchto oblastech prodloužili výstrahu až do noci na úterý. Za 24 hodin tam může spadnout několik desítek milimetrů vody, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na severovýchodě a východě země také platí povodňová pohotovost, stoupat mohou hladiny zejména menších řek.
21. 8. 2022Aktualizováno21. 8. 2022, 22:49|

Pražští radní chtějí upravit koryto Botiče v Nuslích nedaleko parku Folimanka

Pražský magistrát nechá zrekonstruovat koryto a břehy potoku Botič v úseku u parku Folimanka. Městští radní rozhodli o vypsání veřejné soutěže na firmu, která práce provede. Měly by stát asi přes osm a půl milionu korun a hotovo má být v květnu příštího roku.
11. 7. 2022|

Po bouřkách zůstaly stovky domácností bez proudu. Dodávky už jsou obnovené

Po velmi bouřlivých dnech se počasí na víkend zklidnilo. Do pondělí by nemělo pršet, měla by tedy opadnout povodeň, která ještě je na Blanici v Bavorově. Jinde již povodňové stupně nejsou. Zejména ve středu a v pátek spadlo na některých místech velké množství srážek, menší toky hlavně v jižních a středních Čechách jako Botič nebo Zlatý potok se rozvodnily až na úroveň padesátileté vody, Uherskohradišťsko zase zasáhla supercelární bouře. Dodávky elektrického proudu se už v postižených oblastech podařilo obnovit.
2. 7. 2022Aktualizováno2. 7. 2022, 20:20|

Český Krumlov a Týn nad Vltavou zasáhla blesková povodeň. V pátek Českem opět přejdou silné bouřky

Český Krumlov a Týn nad Vltavou zasáhla v noci na čtvrtek blesková povodeň. V Týně to byla podle starosty nejhorší záplava od roku 2002. Po nočním intenzivním dešti a bouřkách platila ve čtvrtek zhruba na desítce míst v jižních a středních Čechách výstraha před povodní. Nejvážnější situace, třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, není v tuto chvíli již nikde. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové zároveň upravili novou výstrahu. Velmi silné bouřky hrozí v pátek během dne, na Moravě i ve Slezsku se mohou bouřky objevit i večer.
30. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 20:03|

Silné bouřky zvedaly hladiny toků, hasiči měli stovky výjezdů

Českem se v noci a nad ránem prohnaly silné bouřky. Hasiči kvůli nim měli zhruba přes šest set výjezdů. Nejvíc zásahů bylo v Praze a Středočeském kraji. Hasiči ve většině případů odčerpávali vodu a odklízeli popadané stromy. Silničáři z několika menších středočeských silnic v okolí Prahy museli odstraňovat kamení a sesuvy půdy. Déšť na několika místech zvedal také hladiny malých toků. Během sobotního odpoledne se vyčasilo. Příští týden meteorologové očekávají tropické teploty.
25. 6. 2022Aktualizováno25. 6. 2022, 19:19|

Po bouřích už hladiny řek klesly, energetici odstraňují poruchy

Po bouřích, které zasáhly Česko ve středu večer, už hladiny řek do čtvrtečního rána většinou klesly. Několik tisíc odběratelů zůstávalo také odpoledne bez proudu. Energetici předpokládají, že poruchy odstraní přes den. Kvůli podmáčenému svahu u železniční trati po noční bouřce nepojedou týden vlaky mezi Mšenem na Mělnicku a Skalskem na Mladoboleslavsku.
15. 7. 2021Aktualizováno15. 7. 2021, 16:00|

Tornádo zpustošilo jih Moravy, zanechalo za sebou oběti a mnoho zraněných

Jihem Moravy se prohnalo tornádo. Podle záchranářů si bouře vyžádaly oběti na životech, není ale jasné, kolik lidí zemřelo. V důsledku extrémního počasí je mnoho zraněných. Hasiči evidují stovky událostí a jsou přetížení, vyhlásili mimořádnou událost třetího stupně na Břeclavsku a Hodonínsku. Obce hlásí poškozené stovky domů.
24. 6. 2021Aktualizováno25. 6. 2021, 06:17|

Berounka na Rakovnicku vystoupala na druhý stupeň. Praha zavřela náplavky

Vydatný déšť a silné bouřky, které Česko poprvé zasáhly ve středu, zvedly hladiny řek. Na druhý stupeň povodňové aktivity v pátek večer dosáhla Úslava v Plzni-Koterově a Prádle na Plzeňsku, stejně jako Klabava na Nové Huti. Druhý stupeň hlásí také Berounka ve stanici Zbečno na Rakovnicku. Podle meteorologů mohou být hladiny na jihozápadě Čech a v části Středočeského kraje zvýšené až do sobotního poledne. Kvůli tomuto varování meteorologů pražský magistrát preventivně uzavřel protipovodňová vrata na Čertovce a od pátečního večera náplavky u Vltavy.
14. 5. 2021Aktualizováno14. 5. 2021, 21:58|

Průhonický park se otevírá všem návštěvníkům

Od středy je Průhonický park opět otevřený pro všechny návštěvníky. V úterý se podařilo spustit online prodej vstupenek, v pokladnách na místě se podle nařízení vlády prodávat nemůžou. Alespoň o část jarní sezony v unikátní právě kvetoucí přírodní lokalitě tak zájemci nepřijdou. Park zapsaný na seznamu UNESCO se kvůli uzavření potýká s výraznou ztrátou.
29. 4. 2020|

Zavřená vrata na Čertovce a stavění zábran. Praha se cvičně připravovala na velkou vodu

Sobotní protipovodňová cvičení v Praze odstartoval test vrat na Čertovce, která by se jako první uzavřela i v případě reálných povodní. Součástí cvičení byla také stavba mobilních zábran. Kromě Malé Strany a Kampy akce zahrnula také okolí Smíchova, Výtoně a Podolí. Zástupci města uvedli, že cvičení potvrdilo dobrý stav zábran. Praha má 19,6 kilometrů protipovodňové ochrany, což zahrnuje mobilní i pevné zábrany. Délka mobilních zábran je téměř sedm kilometrů, při letošním cvičení se stavěl necelý kilometr z nich.
21. 9. 2019Aktualizováno21. 9. 2019, 16:39|

Obrazy pražské periferie nejsou okrajové pro Lhotáka, Sudka ani Císařovského

Okrajové části hlavního města v minulosti inspirovaly mnoho umělců, kteří by je dnes nejspíše vůbec nepoznali. Jak se tyto oblasti za poslední desítky let proměnily, ukážou 26. června na ČT art Obrazy pražské periferie. Dokument natočil Josef Císařovský.
25. 6. 2019|