Hladiny řek po rozvodnění opět klesají. Meteorologové zrušili výstrahu

Česko zažívá nadprůměrně teplý Štědrý den. Bystřice v Bystřičce nad nádrží je na prvním stupni povodňové aktivity. Nejnižšího stupně dosahovaly v sobotu i řeky Svratka v Dalečíně, Otava a Křemelná a Botič v Praze – Průhonicích. Později se ale toky vrátily do normálu. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.

Povodňová bdělost platí na Bystřici v Bystřičce nad nádrží. Na prvním stupni byla během soboty i Otava v Sušici, Svratka v Dalečíně a Botič v Praze-Průhonicích.

Kvůli rozvodňování řek platila i výstraha. Meteorologové varovali před stoupáním hladin toků odvodňujících Šumavu, Český les a Brdy kvůli tání sněhu a vydatnému dešti.  Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu se týkala většiny Plzeňského a Jihočeského kraje a také Příbramska a Hořovicka ve středních Čechách.

Výstraha před povodněmi měla původně platit do nedělního poledne. Meteorologové ji ale zrušili. „S okamžitou platností rušíme všechny dříve vydané výstrahy,“ sdělili v sobotu po poledni meteorologové.

Podle aktuálních informací meteorologů sice hladiny na středních a dolních úsecích řek ve zmiňovaných oblastech budou ještě kvůli dotoku stoupat a na menších tocích mohou na krátkou dobu překročit i první povodňový stupeň, nicméně v horních částech už kulminují nebo budou kulminovat v sobotu odpoledne a v povodí Otavy klesají. „Z tohoto důvodu rušíme platnou výstrahu na povodňové jevy,“ doplnili meteorologové.

Ledovka, která v některých regionech komplikuje dopravu už od pondělí, díky oteplení postupně ustupuje.