Nejvyšší povodňový stupeň platí na několika místech v Česku. Hasiči kvůli vodě častěji vyjížděli

Hladiny toků po celém Česku se v úterý stejně jako v uplynulých dnech drží na povodňových stupních. Výstraha meteorologů před rozvodněnými toky trvá do odvolání pro téměř celou zemi, míst s povodňovými stupni ale postupně ubývalo. Počty zásahů hasičů kvůli počasí stouply na několikanásobek obvyklého množství.

Kvůli dešti a tání sněhu se toky v části země rozvodnily už před Štědrým dnem. Míst, kde bylo dosaženo některého ze tří povodňových stupňů, postupně přibývalo. V úterý ráno meteorologové evidovali  některý z povodňových stupňů na více než 140 místech. Nejvyšší, třetí povodňový stupeň, tedy povodňové ohrožení, byl na osmnácti místech, což znamenalo podobný počet jako v pondělí večer.

Do úterního večera však vzedmutých toků ubývalo. Před šestou hodinou večerní byly povodňové stupně asi na 120 místech, z toho nejvyšší stupeň byl zaznamenán na dvanácti místech.

Pracovníci ČHMÚ před úterním polednem oznámili, že očekávají kulminaci či mírný pokles hladiny toků odvodňujících severovýchodní horské oblasti a Vysočinu. „Vzestupy očekáváme již pouze na dolním toku Sázavy a na středním a dolním toku Labe, kde je již nyní hladina na úrovni pro třetí stupeň povodňové aktivity. Vzestup hladiny očekáváme i na dolním toku Moravy, kde v profilu Lanžhot hladina dosáhne úroveň druhého stupně povodňové aktivity," sdělili.

Události: Část země ohrožují zvýšené hladiny (zdroj: ČT24)

Na většině míst s povodňovými stupni hladiny toků vpodvečer podle webu ČHMÚ stagnovaly. Meteorologové ale v dopolední výstraze uvedli, že stupně povodňové aktivity nadále očekávají až do odvolání na většině území Česka.

Výjimkou jsou Plzeňský a Moravskoslezský kraj, většina Jihočeského a Zlínského kraje a také části Středočeského, Pardubického, Královéhradeckého a Olomouckého kraje. Teploty budou i po zbytek týdne vysoké, podle předpovědi ČHMÚ mohou vystoupat až na 11 stupňů Celsia. Navíc se k tajícímu sněhu přidá i déšť.

Hladiny řek stoupaly v Ústeckém kraji i ve středních Čechách

Dál v úterý rostla hladina Labe v Ústeckém kraji. Třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity platil před šestou hodinou večerní v Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně. Voda zaplavila části silnic, města nedoporučovala lidem, aby vstupovali na cyklostezku podél řeky.

V Ústí nad Labem se v úterý sešla povodňová komise. „Vozí se armatury, které jsou potřebné k výstavbě protipovodňových stěn na levém břehu Labe, zatím se nebude stavět v celé délce, ale pouze v části,“ řekl novinářům po zasedání komise primátor Petr Nedvědický (ANO). Děčín uzavřel cestu směrem do Žlebu a vyklízel se suterén městské knihovny. V Litoměřicích se čistilo a vyklízelo koupaliště u řeky.

Také ve středních Čechách na několika místech stouply hladiny toků, na třech místech na Labi a Sázavě byl vpodvečer stále třetí  povodňový stupeň. V Kácově například voda zaplavila některé silnice a dostala se do sklepů pivovaru. „Některé zatopené lokality byly včas odpojeny od elektrického proudu," uvedlo vedení městyse na Facebooku.

Krajští cestáři museli podle mluvčí Petry Kučerové kvůli rozlitým hladinám řek uzavřít některé silnice. Voda jim dělala problémy i na stavbách, například v Dobříši, kde opravují historický most. Pilský potok, který je běžně vyschlý, se tam rozlil do celé stavby.

Většina řek ve Středočeském kraji ale kulminuje a situace se zřejmě bude zlepšovat, uvedla v úterý dopoledne hejtmanka Petra Pecková (STAN) po jednání krajské povodňové komise.

V Jihomoravském kraji je třetí stupeň na Svratce v brněnské ulici Poříčí. Podle vodohospodářů je to ale ovlivněno stavebními pracemi. Voda tam nicméně zaplavila bagr stojící v korytu. „V pondělí jsme byli přivolání na Poříčí, kde byla část bagru zatopená. Další nebezpečí ale nehrozilo, a tak jsme zavolali firmu, která má stavbu na starost, aby si s tím poradila," popsal situaci mluvčí hasičů Jan Dvořák. Bagr v korytě zůstal a v úterý byl téměř celý zatopený. Jinak hladiny řek v Jihomoravském kraji postupně klesají.

V Praze se situace zlepšila natolik, že magistrát umožní od středečního rána opět nástup a výstup z lodí v centru města. Náplavky ale ještě zůstanou kvůli vzedmutým hladinám zavřené. S ohledem na plánované upouštění vodních nádrží na Vltavě, kdy bude podle města průtok Vltavy opět zvýšený, také všechna ostatní opatření zůstávají v platnosti.

Voda komplikovala dopravu

Rozvodněné toky v úterý na několika místech komplikovaly dopravu také v Pardubickém kraji. Například kvůli zatopení podjezdu nebyla průjezdná silnice mezi Rychnovem na Moravě a obcí Žichlínek na Orlickoústecku.

V Královéhradeckém kraji bylo vpodvečer na třetím nejvyšším povodňovém stupni ještě Labe ve Vestřevi, Stanovicích a Brodu a také Orlice v Týništi nad Orlicí. Někde voda zaplavila silnice, odpoledne byla například uzavřena silnice Kostelec nad Orlicí – Suchá Rybná. V České Lípě v Libereckém kraji radnice upozornila občany, že kvůli podmáčené půdě a popadaným stromům je uzavřena stezka na Holý vrch.

Problémy hlásili také třeba v Olomouckém kraji. Hasiči zasahovali třeba na okraji Pňovic na Olomoucku, kde se vylila z břehu Oskava a další voda přitékala z polí a ohrožovala tři rodinné domy.

Hasiči měli kvůli povodním více práce, včetně evakuací

Hasiči v Česku měli na Boží hod opět nadprůměrný počet zásahů, mimo jiné i kvůli stoupajícím hladinám toků. Například odčerpávali vodu či odstraňovali padlé stromy. Těchto zásahů, takzvaných technických pomocí, bylo přes tisícovku, tedy čtyřikrát více, než činí denní průměr. 25. prosince tvořily většinu zásahů hasičů.

V úterý dopoledne museli hasiči také evakuovat pětici lidí na Pardubicku. „V obci Hrobice proběhla záchrana z chatové oblasti v blízkosti řeky Labe, nasazeny byly dva čluny, všech pět lidí je v bezpečí,“ uvedl mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Jiří Fröhlich. Dodal, že v úterý hasiči pokračují v čištění vodotečí a propustek, aby se neucpávala koryta řek naplaveninami, a také vodní toky monitorují v terénu.

Na Jihlavsku v Mrákotíně v pondělí například hasiči evakuovali čtyřicet lidí z domů pod hrází rybníka Řibřid, protože hrozilo protržení hráze. Dále po toku hrozilo i protržení hráze Hamerského rybníka. V obci Krahulčí proto hasiči evakuovali devět lidí. Hráz tam pak byla také zpevněna. Všech 49 evakuovaných se tak mohlo ještě tentýž den vrátit domů. Potápěči hasičského sboru v pondělí také asistovali kvůli stoupání hladiny u zavírání vrat Čertovky v Praze.