Hladiny řek v Česku stoupají, místy platí extrémní stupeň nebezpečí

Události: Rozvodněné řeky v Česku (zdroj: ČT24)

Řeky a potoky v celém Česku od Chebu až pod Beskydy jsou k pondělní půlnoci rozvodněné. Český hydrometeorologický ústav eviduje kolem 170 měřicích stanic s dosaženými povodňovými stupni, na jednadvaceti místech jsou hladiny na úrovni, která odpovídá nejvyššímu, třetímu stupni povodňové aktivity. Na velkou vodu se připravuje i Praha, která zavřela vrata na Čertovce a zakázala vstup na náplavky. Hladiny se zvedly nejen proto, že před Vánocemi silně pršelo a na horách sněžilo, ale také proto, že se na Štědrý den výrazně oteplilo a sníh zase začal tát. Vydána je výstraha na povodně, která platí pro většinu republiky do odvolání.

Třetího stupně dosáhly k pondělní půlnoci zejména některé řeky, které odtékají z Českomoravské vrchoviny, ale mnoho vody je také v Labi. Na jeho horním toku je třetí povodňový stupeň ve Vestřevi na Trutnovsku, na přehradě Les Království, ve Stanovicích na Trutnovsku a v Brodu na Náchodsku. Dále na svém toku dosáhlo Labe na nižší povodňové stupně. Na druhý stupeň vystoupalo v pondělí v Kostelci nad Labem a Litoměřicích. Protipovodňovou stěnu postavili hasiči na Litoměřicku v Křešicích.

Hladina Labe v Ústeckém kraji pozvolna stoupá. Již od Štědrého dne platí druhý stupeň v Děčíně, kde by podle predikce Českého hydrometeorologického ústavu by mělo Labe v příštích dnech dosáhnout i třetího stupně povodňové aktivity. Město v pondělí odpoledne uzavřelo viadukt v Krokově ulici u Libverdy a postavilo stěnu v ulici U Přístavu. Radnice na webu informovala, že městská policie uzavřela Staroměstské nábřeží, které voda pozvolna zaplavuje.

Vliv na hladinu řeky v Děčíně má nejen situace na horním Labi či Vltavě, na jejíž rozvodnění se chystá Praha, ale také na Ohři. Největší povodňová vlna sice již odtekla z Karlových Varů, kde od noci na neděli přibližně do pondělního poledne platil třetí povodňový stupeň, ale vody je v ní stále mnoho. Dále po proudu v Lounech zatím setrvává Ohře na druhém stupni. Řeka zaplavila v obou městech pobřežní cyklostezky a vodohospodáři začali odpouštět nechranickou přehradu, která leží mezi nimi.

Na pěti místech překročila hranici třetího stupně povodňové aktivity Sázava. Je na něm ve městě Sázavě, Chlístově, Světlé nad Sázavou, Kácově a ve Zruči. V Kácově voda zaplavila některé silnice a dostala se do sklepů pivovaru, některá auta musela být přeparkována a vedení městyse doporučilo majitelům ohrožených rekreačních nemovitostí, aby je zamkli a odjeli.

Třetí povodňový stupeň platí také na některých místech na Orlici, Panenském potoce, Moravské Dyji, Želivce, Doubravě, Jihlavě, Oslavě, Svratce a také na Chrudimce, jejím přítoku Novohradce i jejím přítoku Žejbru. Odpoledne dosáhla třetího stupně rovněž řeka Morava v Moravičanech. „Voda je v korytě, prognóza je již optimističtější, než byla ráno. Situaci monitorujeme, hasiči to objíždí, už by se měla situace zklidňovat,“ uvedla ale starostka Moravičan Jaromíra Saňáková. V pondělí v pozdních večerních hodinách dosáhly třetího povodňového stupně také řeky Jizera v Jablonci nad Jizerou a Kamenice na Jablonecku.

Situaci na řekách, které dosáhly třetího stupně, hodnotí hydrologové jako stabilní. Přestala stoupat hladina Chrudimky i Svratky, která se nad ránem rozvodnila velmi prudce – mezi druhou a čtvrtou hodinou stoupla hladina téměř o 30 centimetrů a průtok se zvýšil o polovinu.

Rozvodněné řeky nezpůsobily zatím vážné potíže, i když třeba Nežárka v Lásenici přitekla takřka až k prahům domů a zdi okolních budov zaplavil třeba Zlatý potok v Dobroníně. Vylité Labe ve Stanovicích zaplavilo sklep a zahradu historického Šporkova mlýna a nateklo i do společenského sálu. V některých obcích, ale třeba i v Havlíčkově Brodě jsou preventivně rozmístěné pytle s pískem, které by měly zabránit zaplavení nízko položených lokalit.

Labe v Ústí nad Labem zůstává zatím na druhém stupni. Voda se dostala do části Přístavní ulice pod Benešovým mostem. Komunikace, která je součástí silnice I/30, je uzavřená, řidiči ji musí objíždět kolem nádraží.

Na Štědrý den ráno evakuovali hasiči pět lidí z chaty v zaplavené zahrádkářské lokalitě na okraji Karlových Varů. Odpoledne zase spolu s převozníkem vypluli hasiči na rozbouřené Labe, aby zabezpečili dolnožlebský přívoz. Ten se utrhl.

Výjezdy k zatopeným místům a popadaným stromům jsou nejčastější činností hasičů v posledních dnech. „Počasí si s námi hraje. Za posledních pět dní evidujeme necelých 10 tisíc výjezdů. Velkou oporou při více než polovině těchto zásahů jsou nám jednotky dobrovolných hasičů obcí. Patří jim za to obrovské nasazení obzvláště v této době vánočních svátků velké díky,“ uvedl Hasičský záchranný sbor ČR.

Na Štědrý den zaznamenali hasiči v Česku 1989 zásahů, nejvíce v historii. V předchozích letech se jejich počet pohyboval v nižších stovkách. Důvodem bylo právě počasí, protože 1821 výjezdů bylo letos k takzvané technické pomoci. Požárů bylo na Štědrý den 49, což je průměrný počet.

Povodně budou pokračovat dál. I na některých místech s nižšími povodňovými stupni vody přibývá. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na povodně platnou do odvolání. Již se netýká jižní poloviny Jihočeského kraje ani většiny Moravskoslezského kraje kromě jihozápadu jeho území. Na západě Čech a východě Moravy by neměly řeky již stoupat nad první povodňový stupeň, naopak na Vysočině a ve velké části středních Čech hrozí dál třetí povodňové stupně.

Na možnou velkou vodu se začala připravovat Praha, přestože Vltava zůstává mírně pod hranicí povodňové aktivity. Město ale očekává, že přiteče velká voda ze Sázavy. Přímo v Praze je na prvním stupni potok Botič. Hasiči proto od rána začali připravovat zavření protipovodňových vrat na Čertovce. V jednu hodinu odpoledne začal platit zákaz vstupu na náplavky. Ustal také provoz přívozů.

Jiná výstraha než na povodně již neplatí. Hodinu před polednem vypršela platnost varování před silným větrem. Ten o sobě dával ještě v noci a ráno vědět. Shazoval stromy, které způsobily nové poruchy na elektrickém vedení. Na Sněžce měl vítr rychlost orkánu.