Na Sněžce měl vítr ráno sílu orkánu, popadané stromy přerušily dodávky elektřiny i železniční dopravu

Až 120kilometrovou rychlostí vál dopoledne vítr na Sněžce. Dosáhl tedy síly orkánu. Vítr pak zeslábl, přestala také platit výstraha meteorologů. Následky prudkých poryvů ale ještě trvají. Větru leckde neodolaly stromy, některé popadaly na elektrické vedení. Jsou proto téměř čtyři tisíce domácností bez proudu. Vážné potíže byly na železnici zejména v okolí Jihlavy a Havlíčkova Brodu, kde byly kvůli padlým stromům a poškozenému trakčnímu vedení některé tratě od Štědrého dne neprůjezdné. Situace se ale zlepšila, kvůli počasí zůstával přerušený provoz už pouze na dvou železničních úsecích.

Přestože v Česku představují o letošních Vánocích palčivější problém povodně, neboť řeky leckde dosáhly nejvyššího stupně a opustily svá koryta, vítr o sobě dal vědět též – na Štědrý den a znovu na Boží hod dopoledne. Do jedenácti hodin platila výstraha Českého hydrometeorologického ústavu s tím, že by nárazy měly mít rychlost nanejvýš kolem 75 kilometrů za hodinu.

Na Sněžce vál vítr ještě mnohem prudší. Měřicí stanice na poštovně Anežce naměřila až 120kilometrovou rychlost, tedy dva kilometry nad hranicí orkánu. Na krkonošských hřebenech byl již vítr slabší, fouká rychlostí zhruba 50 kilometrů za hodinu. To se projevilo i na provozu lanovky na nejvyšší českou horu – spodní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu jezdí, horní dál na vrchol Sněžky ne.

Kvůli větru popadaly stromy. Způsobilo to potíže v dopravě a také v energetice. Na Štědrý den bylo bez proudu až 80 tisíc odběratelů. Dopoledne to bylo ještě 3700 domácností, situace se ale v průběhu dne výrazně zlepšila. Bez elektřiny bylo vpodvečer 1200 domácností. Nejvíce problémů bylo v Plzeňském kraji, středních Čechách a na Vysočině. Na jejich odstranění energetici pracují, ve většině případů by dodávky měly být obnovené ještě během pondělka.

Distribuční společnost EG.D ze skupiny E.ON, která má na starost distribuční soustavu v jižní části republiky, na Boží hod již zvýšenou poruchovost neevidovala. Bez proudu mohou zůstávat například rekreační objekty v odlehlejších oblastech.

Kvůli popadaným stromům bylo na Štědrý den takřka bez železniční dopravy Jihlavsko i Havlíčkobrodsko. Na Boží hod omezení trvala. Vlaky nejezdily z Havlíčkova Brodu směrem na Jihlavu a v Jihlavě byl omezen provoz mezi oběma nádražími ve městě. Navečer ale byly neprůjezdné už jen dvě železniční tratě. Kvůli poruše trakčního vedení nejezdily vlaky mezi Havlíčkovým Brodem a Horní Cerekví. Sněhová kalamita v Německu komplikovala provoz také mezi Dolní Poustevnou a německým Bad Schandau.

Hlavně kvůli popadaným stromům, ale také kvůli potřebě odčerpat vodu mají za sebou hasiči nejnáročnější Štědrý den v historii. Uskutečnili 1989 výjezdů. K požárům jeli 49krát. V Praze například zasahovali u tří požárů, které přímo souvisely s Vánocemi. Na Jižním Městě vzplál vánoční věnec od svíčky, na Novém Městě chytil od prskavky celý vánoční stromeček. Prskavka byla příčinou požáru také v Karlíně, kde zdravotníci ošetřili čtyři dospělé a dvě děti. Požár způsobil třísettisícovou škodu.