Vítr a popadané stromy sužovaly Česko i na Štědrý den. Ubývá domácností bez proudu

Na řadě míst v Česku navíc Štědrý den provázely problémy s dodávkami elektřiny způsobené větrem a těžkým sněhem. Brzy ráno bylo bez proudu skoro sto tisíc odběratelů, odpoledne kolem 16. hodiny se pak jejich počet snížil na posledních zhruba osm tisíc, hlavně na Vysočině. Energetici odhadují, že většinu poruch odstraní ještě během neděle. V souvislosti s počasím byly také velké potíže na železnici. Několik tratí hlavně kolem Jihlavy a Havlíčkova Brodu stojí kvůli popadaným stromům. Již v sobotu večer se podařilo zprůjezdnit dálnici D1, kterou blokovaly kamiony uvázlé ve stoupání na Vysočině.

Sněžení a déšť v Česku téměř ustaly. S tím také zmizely problémy, které souvisely hlavně s tím, že příliš nasněžilo. Bez omezení je již průjezdná D1 na Vysočině, která byla v sobotu po sněžení zablokovaná ve směru na Brno. Kamiony mohou také jezdit po silnici I/10 mezi Tanvaldem a Harrachovem. Vjezd na ni měly zakázaný od čtvrtka – to aby ji nezablokovaly, kdyby po vydatném sněžení ve stoupání uvázly.

Zato ale silně fouká. Noc tak byla náročná i v Libereckém kraji navzdory otevření harrachovské silnice. Hasiči zasahovali na 150 místech. „Nejčastěji poskytovali technickou pomoc – více než 120krát odstraňovali zejména z komunikací popadané stromy či větve. Zasahovali také u sedmi dopravních nehod,“ shrnula mluvčí hasičů Jaroslava Benešová.

I po rozednění komplikovaly cestování v celém Česku hlavně popadané stromy. Mezi Adamovem a Křtinami riziko padajících stromů zastavilo dopravu i na komunikaci druhé třídy. Na Svitavsku nelze projet ze Svojanova na Rohoznou ani do Hlásnice. Před větvemi a stromy na vozovce varovali silničáři napříč Českomoravskou vrchovinou – v oblasti Hlinska, Skutče i v Železných horách. Ve středních Čechách byly potíže například v Klokočné nebo na Kokořínsku. Uzavřené byly v neděli i silnice třetí třídy u východočeských Opatovic, středočeských Nehvizd nebo Březové. To však ne kvůli padlým stromům, nýbrž rozvodněným potokům či zaplaveným podjezdům.

V Jihomoravském kraji upozornil organizátor veřejné dopravy na výpadky autobusových linek. Kvůli nesjízdnosti silnice nejezdily autobusy do obcí Holštejn, Kněževes, Veselka a Ústup.

Zprávy ve 12: Problémy kvůli počasí (zdroj: ČT24)

Bez elektřiny

Situace se na Štědrý den dopoledne výrazně zlepšila, ráno nereagovaly lustry na vypínač u stovky tisíc odběratelů. Odpoledne bylo bez proudu už jen osm tisíc domácností.

ČEZ kolem čtvrté odpolední evidoval necelých sedm tisíc míst bez elektřiny, uvedla mluvčí firmy Soňa Holingerová. Nejvíc míst bez dodávek, zhruba 2200, bylo na Vysočině, zejména na Havlíčkobrodsku. Shodně kolem 1500 odběratelů čekalo na připojení k síti v Ústeckém a Olomouckém kraji, především na Ústecku, Děčínsku a Šumpersku. Posledních zhruba 1200 míst zbývalo odpoledne připojit ve středních Čechách.

V terénu měl ČEZ stovky pracovníků poruchových čet a na pomoc povolal také subdodavatelské firmy. Práci opravářům ztěžoval těžký nepřístupný terén i hluboký sníh. „Budeme se snažit připojit všechny zákazníky zpět k distribuční soustavě, aby stromečky mohly svítit a všichni stihli nachystat slavnostní večeři,“ uvedla v neděli dopoledne mluvčí firmy. Přesto se podle ní může stát, že především v těžko přístupných horských a zalesněných oblastech mohou zůstat lidé bez elektřiny. Mělo by ale jít spíše jen o chatové oblasti, hájovny, rekreační objekty. Záležet však bude na dalším vývoji počasí.

Distributor EG.D ze skupiny E.ON měl krátce po poledni bez dodávek kolem 6000 míst, ani ne polovinu dopoledního stavu. Kolem 15:30 firma oznámila, že omezení v dodávkách eviduje u posledních 1000 odběratelů, převážně ve Zlínském kraji.

„Podle aktuálních zpráv z terénu je předpoklad takový, že se se všemi poruchami na vedení vysokého napětí zvládneme vypořádat,“ uvedl mluvčí distribuční firmy Roman Šperňák. Až na výjimky, jako jsou rekreační objekty v odlehlejších oblastech, firma očekává obnovení dodávek elektrické energie dnes vpodvečer.

„S poruchami se kvůli nepřízni počasí potýkáme už tři dny, od čtvrtečního večera už jsme museli řešit více než dvě stě poruch na vedení vysokého napětí a další stovky poruch na vedení nízkého napětí,“ popsal situaci Šperňák. Příčinou poruch jsou pády stromů a větví do vedení v důsledku silného větru a zatížení sněhem.

Vlaky nejezdí hlavně na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku

Popadané stromy komplikují i železniční dopravu. Nejhorší situace je na Vysočině. Vlaky z Havlíčkova Brodu nedojedou do Žďáru nad Sázavou, Jihlavy ani Hlinska, u Jihlavy přehradily stromy tratě ve všech směrech, tedy kromě Havlíčkova Brodu i na Okříšky a Kostelec u Jihlavy. Kvůli padlým stromům nejezdí vlaky ani mezi Bystřicí nad Pernštejnem a na téměř celém horním Posázavském pacifiku od středočeských Čerčan po Ledeč nad Sázavou, ale ani na tratích, které z něj odbočují směrem na Kolín a Kutnou Horu. Správa železnic avizovala, že opravy potrvají většinu dne až do šesti hodin večer.

Zlepšily se již podmínky v Libereckém kraji. Z Železného Brodu nejezdily ráno vlaky v žádném ze tří směrů, po poledni trvá výluka kvůli padlým stromům už jen směrem na Tanvald.

Kvůli problémům se sněhem v Sasku nejezdí také vlaky z Děčína do Rumburku přes Bad Schandau. České dráhy uvedly, že se zastavila doprava mezi Bad Schandau a pohraničním městem Sebnitz. Již od soboty nejezdí s ohledem na špatné povětrnostní podmínky ani vlaky přes hraniční přechod v Českých Velenicích do Rakouska.

Výstrahy na vítr a povodně

Výstraha na silný vítr bude platit až do pondělního dopoledne. Nárazy větrů mohou mít rychlost 55 až 75 kilometrů za hodinu. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu téměř pro celé Čechy kromě Libereckého kraje, pro západ Moravy a oblast Jeseníků. Platí také – a to do odvolání – výstraha na povodně téměř pro celé Česko. Výjimkou je pouze jižní část Jihočeského kraje.