Hladiny řek v Česku stoupají. Ohře ve Varech se rozlila, hasiči zachraňovali lidi z chaty

Zprávy v 16: Na několika místech v ČR je stále třetí povodňový stupeň (zdroj: ČT24)

Déšť a tání sněhu zvyšují hladiny mnoha řek a potoků v Česku. Počet míst, kde toky dosáhly povodňového stupně, stoupl odpoledne na více než sto z ranních zhruba šedesáti. Nejvyšší, třetí stupeň platil kolem 17. hodiny na pěti místech. Vyplývá to z údajů na povodňovém webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Stále je v platnosti výstraha, podle které se mohou rozvodnit řeky téměř v celé republice.

Třetí povodňový stupeň, při kterém už jsou ohroženy životy a majetek v záplavovém území, platil od rána na Ohři v Karlových Varech. Řeka se vylila z břehů, hasiči ráno evakuovali lidi z chatové osady, kterou zaplavila. „Oznámili, že nemají možnost se bezpečně dostat pryč z chaty a zároveň že u nich je jedna osoba nevidomá. Hasiči ze zatopené oblasti na člunu zachránili celkem pět osob, jednalo se o osoby, které chaty v této oblasti využívají k trvalému bydlení,“ přiblížil mluvčí hasičů Martin Kasal s tím, že se o zachráněné postarala Armáda spásy.

Přímo ve městě je Ohře také mimo koryto, zaplavila část pobřežní cyklostezky. Vody v řece již nepřibývá, vzestup se zastavil, když hladina dosáhla tří metrů (obvykle mívá necelý metr).

Nejvyšší stupeň platil v neděli odpoledne také v Černovickém potoce v Tučapech na Táborsku a na Moravské Dyji v Janově na Jindřichohradecku. Přidala se k nim i Mandava ve Varnsdorfu. „Problémy zatím působí spíše voda z polí, která zaplavuje některé sklepy, hasiči museli usměrnit vodu například v Bratislavské ulici. Kvůli zatopenému kolejišti momentálně nejezdí ani vlaky. Podle prognóz bude hladina Mandavy ještě stoupat na nějakých 150 centimetrů,“ uvedl na sociálních sítích kolem 14. hodiny varnsdorfský městský úřad. Kolem 17. hodiny však řeka klesla na druhý stupeň. Naopak na nejvyšší stupeň vystoupala říčka Žejbro v Rosicích na Chrudimsku.

Na třetí stupeň vystoupala také Žirovnice na Vysočině a Nežárka v Rodvínově na Jindřichohradecku. Největší problémy se stoupající vodou byly na jihu a západě Čech. V Jihočeském kraji byly kolem 17. hodiny kromě dvou míst s dosaženým třetím stupněm tři další, na kterých vpodvečer platil druhý stupeň povodňové aktivity, a sedm s prvním stupněm.

Hladiny řek na jihu Čech se mohou ještě zvýšit na Šumavě. „Panují tam ideální podmínky pro tání, což se projeví na hladinách Vltavy a Otavy,“ řekl hydrolog českobudějovického meteorologického ústavu Tomáš Vlasák. Ředitel závodu Horní Vltava státního podniku Povodí Vltavy Jiří Baloun upozornil, že většinu vody, která přitéká ze Šumavy, dokáže zadržet lipenská přehrada. „Dvě třetiny vody jsou v nádrži akumulovány a jedna třetina odtéká. Tím se mírně zlepšuje povodňová situace pod nádrží,“ upřesnil.

Vltava byla pod lipenskou přehradou v neděli odpoledne na prvním, tedy nejnižším, stupni povodňové pohotovosti jen na jednom místě, a to v Českém Krumlově. Následně voda opadla. Hydrologové předpokládají, že řeka ještě stoupne. Způsobit to může především další odtávání sněhu na Šumavě. „Ale s ohledem na předpověď počasí předpokládáme pod lipenskou nádrží během pondělí setrvalý stav. V následujících dnech by pak měl nastat pozvolný pokles hladiny,“ uvedl mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Na druhý povodňový stupeň vystoupalo i Labe v Děčíně. Také v Ústí nad Labem, byla v neděli odpoledne hladina těsně pod hranicí druhého stupně. Hydrologové předpokládají, že by dolní Labe mohlo v příštích dnech dosáhnout i spodní hranice třetího stupně.

Míst s dosaženým druhým povodňovým stupněm bylo v 17 hodin v Česku kolem dvaceti, s prvním stupněm zhruba osmdesát. Druhý stupeň byl vpodvečer například na Tachovsku, na Domažlicku, na Liberecku, na Benešovsku, v pražských Petrovicích či na Jičínsku. Pouze ve dvou krajích, Moravskoslezském a Zlínském, nebyl vyhlášený žádný povodňový stupeň.

Varování ČHMÚ před vzestupem hladin řek a potoků platí až do odvolání téměř pro celé Česko. Výjimkou je pouze jižní část Jihočeského kraje.