TÉMA

Záplava

Voda podemlela hráz rybníka v Mrákotíně. Hasiči ji zpevnili, evakuovaní se mohou vrátit domů

Kvůli narušení hráze rybníka Řibřid muselo opustit domovy asi padesát obyvatel části městysu Mrákotín na Jihlavsku, které stojí poblíž. Voda dopoledne narušila hráz. Hasiči ji zpevnili s pomocí téměř tří set tun kamení. Lidé se tak mohou vrátit do svých domovů, informovala před 16. hodinou mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Situaci předtím ještě posoudil odborník na bezpečnost vodních děl. Ohrožených bylo asi dvacet domů, řekl starosta Mrákotína Miroslav Požár (SNK městyse Mrákotín). Situaci dopoledne označil za vážnou.
25. 12. 2023Aktualizováno25. 12. 2023, 20:20|

Hladiny řek v Česku stoupají. Ohře ve Varech se rozlila, hasiči zachraňovali lidi z chaty

Déšť a tání sněhu zvyšují hladiny mnoha řek a potoků v Česku. Počet míst, kde toky dosáhly povodňového stupně, stoupl odpoledne na více než sto z ranních zhruba šedesáti. Nejvyšší, třetí stupeň platil kolem 17. hodiny na pěti místech. Vyplývá to z údajů na povodňovém webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Stále je v platnosti výstraha, podle které se mohou rozvodnit řeky téměř v celé republice.
24. 12. 2023Aktualizováno24. 12. 2023, 17:55|

Dron pořídil záběry zaplaveného okolí zničené Kachovské přehrady

Letecké záběry okolí zničené Kachovské přehrady na Ukrajině naznačují mimořádný rozsah katastrofy, kterou unikající voda způsobuje. V ohrožení jsou desítky tisíc lidí, miliony mohou přijít o pitnou vodu, ekologický rozsah je nyní neodhadnutelný, bezpochyby bude obrovský.
6. 6. 2023|

Povodí rozšiřují záplavová území i za povodňové bariéry. Obce i lidé se bouří pro zmařené investice i nemožnost pojištění

Záplavová území se na řadě míst výrazně rozšiřují. Povodí už rozeslalo do jednotlivých krajů aktualizované mapy. Obce přitom v posledních letech stavěly protipovodňové stěny za stovky milionů a teď si stěžují, že jejich investice byly zbytečné. Místa, kde se podle nových map nebude smět vůbec stavět, totiž mají sahat daleko za vybudované ochrany. Obce i lidé, kteří v nich žijí, proti rozšíření zón protestují.
20. 1. 2023|

Bouřky v Evropě zabíjely. Dva lidé zahynuli pod padlými stromy v Polsku, v Rusku se utopila žena

Při silných bouřkách v sobotu umírali lidé. Dvě oběti má divoké počasí v Polsku, v obou případech byly příčinou padlé stromy. V ruském letovisku Soči se zřejmě utopila žena v ulici, které chybí dešťová kanalizace a zaplavila ji voda po přívalovém dešti.
24. 7. 2022|

Povodně roku 1997 byly tak tragické i proto, že lidé nevěděli o hrozbě. Přispěly ke vzniku výstražného systému

Povodně v roce 1997 byly nejenom jedněmi z největších zaznamenaných záplav v Česku, ale také byly v moderní historii nejtragičtější. Přinesly ale také poučení. Tehdy nefungoval systém včasného varování a tváří v tvář nevídané živelní katastrofě nikdo nevěděl, co přesně by měl v krizové situaci dělat. Když republiku v dalších letech znovu postihly velké záplavy, bylo to již lepší a jen zřídka se stalo, že velká voda někoho zastihla zcela nečekaně.
9. 7. 2022|

Na Frýdecko-Místecku odklízejí následky přívalových dešťů. O víkendu by už pršet nemělo

Lidé na Frýdecko-Místecku sčítají škody po večerních bouřkách a odstraňují následky. Přívalové deště zaplavily sklepy domů a zahrady. Hasiči měli téměř stovku výjezdů, čerpali vodu, čistili kanály a odstraňovali podmáčené stromy. V oblasti stále prší, ale podle meteorologů by měl déšť k večeru ustávat.
10. 6. 2022|