Obyvatele Karolinky trápí nedostatek vody, oprava zastaralého potrubí vyjde na sto milionů

Problémy se zastarálým potrubím v Karolince (zdroj: ČT24)

Až sedmdesát procent vody mizí v některých místech z potrubí v Karolince na Vsetínsku. Místní trápí také časté havárie a odstávky. Tamní vodovodní řad je zastaralý. Opravy vedení obce předběžně vyčíslilo na sto milionů korun. Potrvají až do roku 2029.

Karolinka leží v podhůří Javorníků, místní vodovod měří 26 kilometrů a prochází mnoha údolími. V Bzovém odebírají vodu místní i chalupáři, na horském hřebenu pak hotel. Poruchy jsou tam nejčastější, z potrubí mizí až sedmdesát procent protékající vody. „Je to k nevíře, ale je to tak,“ přiznává radní Karolinky Vlastimil Rapant (nestr.).

Vodovod je starý šedesát, někde i osmdesát let, proto je k poruchám tak náchylný. Historická jsou ostatně i čerpadla u prameniště, ze kterého jde voda do celé oblasti.

Karolinka si díky vydatným pramenům může i v době sucha dovolit neobvyklý luxus. Prakticky vůbec nepotřebuje vodu z místní přehrady, protože sama má vody dost. Rekonstrukci samotného vodovodu vyčíslila na sto milionů korun, kvůli finanční náročnosti práce rozvrhla na pět let.

I když za posledních třicet let investovaly města i vesnice do nových vodovodů desítky miliard, v historických městech jsou rozvody ještě starší než v Karolince, třeba v Praze nebo Českém Krumlově.