České Budějovice napojí své exklávy na vodovod, napraví tak „nedůstojné podmínky“

České Budějovice zahájí v příštích dnech stavbu čistírny odpadních vod pro své exklávy Kaliště a Třebotovice. Náklady na její vybudování a zřízení kanalizační a vodovodní sítě budou přibližně 75 milionů korun. Obyvatelé Kališť a Třebotovic doposud museli brát vodu z vlastních studní nebo vrtů.

„Dáváme tím najevo, že se jedná o součást města, a bereme je úplně stejně vážně jako jakoukoliv jinou část Českých Budějovic. Na kanalizaci, čističku odpadních vod a vodovod se tu čeká velmi dlouho,“ uvedl náměstek českobudějovické primátorky Petr Maroš (ODS).

Kaliště a Třebotovice byly součástí Českých Budějovic od 80. let minulého století. Po osamostatnění městské části Dobrá Voda však zůstaly územně odtrženy od města, a staly se tak exklávou. České Budějovice před více než čtyřmi lety zřídily v Kalištích a Třebotovicích osadní výbory. Chtěly tím poskytnout svým odděleným městským čtvrtím částečnou autonomii.

Obyvatelé Kališť i Třebotovic dlouhodobě poukazovali na nekvalitní vodu, kterou získávali z vlastních zdrojů. „Když jsme to viděli, byl to velmi smutný pohled. Říkali jsme si, že je nedůstojné, aby někdo ve 21. století byl odkázán na tak špatnou vodu,“ řekl náměstek.

Projekt vybudování čističky odpadních vod, kanalizace a vodovodního řadu město rozdělilo do dvou etap. Práce začnou v příštích dnech a potrvají dva roky. „Budeme muset jít pod silnici, což samozřejmě bude představovat i nějaké omezení provozu,“ řekl Maroš. Přes Kaliště vede vozovka, která spojuje České Budějovice s obcemi Zaliny nebo Ledenice.

„České Budějovice nekončí dvě ulice za náměstím. Chceme se starat o všechny části města a tento projekt je toho důkazem,“ uvedl českobudějovický radní a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).