TÉMA

Bílé Karpaty

Cesta napříč Českem láká stále více lidí. Hodně oblíbená je stezka podél severních hranic

Několikadenní nebo organizované pochody jsou v Česku stále oblíbenější. Turisté při nich ujdou sto i více kilometrů. ČT to potvrdil místopředseda Klubu českých turistů (KČT) Zdeněk Cabalka a organizátoři pochodů. Češi se podle nich inspirovali v zahraničí. Zájem vzrostl i kvůli covidovému omezení cestování.
28. 5. 2023|

Moravu zasáhly silné bouřky. Bahno se vylilo na dálnici i do sklepů

Velmi silné bouřky v úterý zasáhly jihovýchod Česka. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dříve během dne zvýšil stupeň nebezpečí výstrahy, kterou v pondělí kvůli hrozícím bouřím vydal pro východní část Čech, Moravu a Slezsko. Silný déšť působil komplikace na dálnici D55 ve Zlínském kraji, na jižní Moravě zaplavil sklepy i silnice.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 23:03|

Na Bystřičce pod stejnojmennou nádrží platil i odpoledne druhý povodňový stupeň

Na říčce Bystřičce pod stejnojmennou přehradou na Vsetínsku platil i ve středu odpoledne druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost. Nad nádrží klesla její hladina od rána na úroveň prvního stupně povodňové aktivity znamenající bdělost. První povodňový stupeň zůstával odpoledne ve Zlínském kraji i na Velké Stanovnici pod nádrží v Karolince na Vsetínsku. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle vodohospodářů hladiny většiny toků v regionu klesají. Situace se postupně uklidňuje i v Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 17:48|

Louky Bílých Karpat jsou podobně rozmanité jako deštné pralesy, ukázal výzkum

Na stepích a lukách Bílých Karpat roste podobné množství rostlinných druhů jako v amazonském deštném pralese. Je to ale patrné jenom tehdy, když se druhy počítají na malých plochách, vyplývá z mezinárodního výzkumu s českou účastí. Studii zveřejnil časopis Nature Communications.
9. 9. 2022|

Policie letos zadržela na dva tisíce migrantů nelegálně překračujících hranici

Policie už letos v Česku zadržela skoro dva tisíce migrantů převážně ze Sýrie, kteří nelegálně překročili hranice. Jen za červenec jich bylo přes tisícovku. Hlavní trasy běženců směřují přes zelenou hranici se Slovenskem a Rakouskem. Policisté tam proto posilují hlídky. V odhalování jim pomáhá například termovize i místní obyvatelé.
3. 8. 2022|

Meteorologové varují před vydatnými dešti na východě země. Hrozí zvednutí hladin tamních toků

Na východě Česka bude od noci na čtvrtek do pátečního rána podle Českého hydrometeorologického ústavu vydatně pršet a déšť postupně zvedne hladiny řek odvodňujících zejména Jeseníky, Beskydy a Bílé Karpaty. Stoupat mohou i další menší toky na východě území.
4. 8. 2021|

Rozhledna v Javorníku šla po dvanácti letech k zemi. Oprava by se obci nevyplatila

Javorník v Bílých Karpatech nechal zbourat dřevěnou rozhlednu. Její technický stav byl špatný. Oprava by se prodražila, půl milionu korun je pro obec neadekvátně vysoká cena. Rozhledna postavená z evropské dotace stála poblíž česko-slovenské hranice od roku 2009.
25. 2. 2021|

Do středních Čech se vrátila kočka divoká, samce zabilo auto u Nového Knína

V okolí Dobříše na Příbramsku se zhruba po sto letech podařilo zdokumentovat výskyt kočky divoké. Mrtvé zvíře našli místní na cestě u Nového Knína a upozornili na něj Hnutí Duha Olomouc. Genetická analýza Ústavu biologie obratlovců Akademie věd potvrdila, že jde o samce kočky divoké. Informovala o tom Akademie věd.
8. 2. 2021|

Chráněná krajinná oblast Bílé Karpaty slaví 40 let. Jedinečné orchidejové louky ubránila před zoráním

Impozantní rozmanitost živočišných druhů, rozkvétající louky s barevnými orchidejemi, husté lesy a roztroušené vesničky jsou typické pro krajinu Bílých Karpat. Patří mezi ty nejpestřejší přírodní území, vznikla přitom i díky staletím tradičního obdělávání lidmi. Zachování jedinečného prostoru a odvrácení hrozby necitlivého zemědělství začalo před 40 lety vyhlášením chráněné krajinné oblasti (CHKO).
3. 11. 2020|

Rozhledna bez výhledu chátrá. Javorník ji postavil z dotací, na údržbu nemá peníze

Rozhledna v Javorníku na Hodonínsku je v havarijním stavu, obec na ni proto zakázala vstup. Na nákladné opravy ani na demolici nemá peníze. Dřevěná konstrukce vyrostla jako součást přeshraničního projektu z evropských dotací a od té doby jí přes snahu místních chybí zásadnější údržba. Stejně skončilo podle Klubu přátel rozhleden i několik dalších staveb v kraji.
11. 8. 2020|

Rozkvetlé orchideje vábí turisty do Bílých Karpat, ochránci přírody nabízejí doprovod

Louky Bílých Karpat lákají návštěvníky na kvetoucí orchideje, Český svaz ochránců přírody (ČSOP) ale žádá turisty o opatrnost. Řada vzácných druhů je i kvůli zásahům člověka ohrožená, některé vymizely úplně. Aby ČSOP upozornil na potřebu větší ochrany těchto přírodních klenotů, vyhlásil letošek rokem orchidejí.
15. 5. 2020|

Lidé poslali ochráncům statisíce, aby mohli v Bílých Karpatech vykoupit louky a lesy

Dobrovolní dárci přispívají ochráncům přírody na výkup chráněných lesů a luk, o které se desetiletí nikdo nezajímal. Bez pravidelného obhospodařování se jindy pestrá krajina v rukou některých soukromníků proměnila v zanedbaný a druhově chudý les. Český svaz ochránců přírody (ČSOP) tak díky vybraným penězům od veřejnosti odkoupil i pozemky v Bílých Karpatech.
29. 2. 2020|

Na vrchol Velké Javořiny povede opravená cyklotrasa, dostane i asfalt

Státní podnik Lesy ČR opraví rozbitou cyklotrasu směřující k vrcholu Velké Javořiny v Bílých Karpatech. Asi pět a půl kilometru dlouhý úsek mezi Kamennou boudou u Strání na Uherskohradišťsku a státní hranicí se Slovenskem získá asfaltový povrch, nové bude i odvodnění nebo opěrné zdi a vyjde na osmatřicet milionů korun.
27. 8. 2019|

Bílými Karpaty brouzdá medvěd. Chovatelé by měli zabezpečit stáda a včelíny

U obce Lopeník na Uherskohradišťsku, která leží v chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, se pohybuje medvěd. Šelmu spatřil v úterý ráno chovatel krav a ovcí, když šel obstarat dobytek. Zvíře zaplašil křikem, sdělila mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK ČR) Karolína Šůlová. Je to podle ní jiná šelma, než které před nedávnem odborníci nasadili v Beskydech monitorovací obojek.
15. 5. 2019|